Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a anunţat, ieri, că numele viitorului partid, rezultat din fuziunea PNL-PDL, va fi PNL, iar sediul noii formaţiuni va fi în Aleea Modrogan numărul 1.
Congresul de fuziune al celor două partide va avea loc în 26 iulie. Candidatul comun al PNL-PDL la alegerile prezidenţiale din noiembrie va fi anunţat în 4-5 august, au precizat, joi, Vasile Blaga şi Klaus Iohannis.
Tot atunci va fi stabilită şi echipa de campanie pentru alegerile prezidenţiale.
Miercuri dimineaţă, echipele de negociere ale PNL şi PDL au avut o nouă întâlnire, la finalul căreia Cătălin Predoiu şi Ludovic Orban au anunţat că au fost finalizate discuţiile, ajungându-se la o înţelegere privind Statutul noului partid, numele şi protocolul de fuziune.
Cu o zi înainte se vorbea despre Uniunea Creştin Liberală PNL-PDL
Miercuri, preşedintele PDL Vasile Blaga declara însă că în alegerile prezidenţiale se va intra cu un candidat şi cu o alianţă electorală, fiind testate şase variante de nume ale acesteia în jurul termenului de Uniune, precizând că ar opta pentru Uniunea Creştin Liberală PNL-PDL.
Blaga a susţinut că au fost testate prin cercetări sociologice mai multe denumiri ale alianţei electorale pentru prezidenţiale în jurul termenului de Uniune, precum şi a cuvintelor liberal, democrat, creştin, fiind în analiză şase variante ale denumirii alianţei.
"Eu cred că Uniunea Creştin Liberală PNL-PDL ar fi o denumire foarte bună, asta e varianta mea, dar să vedem ce spun analizele", a precizat Blaga la Gândul Live.
Liderul PDL a precizat că fuziunea dintre PNL şi PDL nu va putea fi realizată din punct de vedere juridic până la alegerile prezidenţiale, estimând că termenul pentru definitivarea procedurilor juridice poate dura aproximativ cinci luni de zile.
Fără colaborare cu Băsescu
În plus, preşedintele PDL Vasile Blaga a declarat, la Gândul Live, că nu vede vreo cale de colaborare cu preşedintele Traian Băsescu, după ce îşi termină mandatul la Cotroceni, cu PMP sau cu Elena Udrea, despre care a susţinut că "face ce vrea ea" şi nu ce i-ar spune şeful statului.
Blaga a afirmat că, după ce preşedintele Traian Băsescu îşi va finaliza mandatul, nu mai vede vreo cale de colaborare politică cu acesta.
El a precizat că nu doreşte ca din partidul rezultat din fuziunea PNL-PDL să facă parte actualul şef al statului, deoarece acesta "nu trebuia să rupă bucăţi din PDL" pentru a forma PMP.
"La sfârşit de mandat (al lui Traian Băsescu, n.r.) PSD este mai tare ca în 2004, asta e viaţa, din nefericire pentru România, iar această dispută între domnia-sa şi Victor Ponta, această mocirlire a discursului (...) a făcut să discutăm despre orice în campanie pentru europarlamentare, nu despre ceea ce trebuia să discutăm", a mai argumentat Blaga la Gândul Live.
De asemenea, Blaga a exclus discuţii cu reprezentanţii PMP pentru colaboare politică, deoarece nu vede "raţiunea de a exista a acestui partid".
El a afirmat că nu poate discuta cu Elena Udrea, pentru că nu-i place "ipocrizia dusă la maximum".