România are nevoie de un acord înnoit cu FMI, BM şi CE, a apreciat ieri copreşedintele PNL Alina Gorghiu, anunţând, totodată, că liberalii invită partidele politice parlamentare la consultări pe tema macrostabilităţii economice a României.
„Poziţia PNL, discutată astăzi în şedinţa Biroului Politic, este că România are nevoie de acest acord înnoit cu FMI, BM şi CE pentru că acest lucru nu ne oferă doar fonduri europene suplimentare şi dobânzi reduse la împrumuturi, ne oferă şi garanţia că vom rămâne în parametri economici stabili, creşte încrederea investitorilor", a afirmat Gorghiu.
Ea a explicat că nu ştie ce se va întâmpla cu acordul, acesta urmând să expire în luna septembrie. „În acest moment îi solicităm lui Ponta sau lui Dragnea, că nu mai ştim cine se raportează ca şef la PSD, să ne spună dacă Guvernul României a demarat negocieri cu FMI pentru prelungirea acordului, în ce etapă sunt, dacă le-au demarat şi dacă nu s-a întâmplat absolut nimic îi cerem să demareze negocierea unui nou acord cu toate aceste instituţii pentru menţinerea stabilităţii economice în România", a adăugat Gorghiu.
Predoiu, Nicolăescu şi Petrache
În acest context, Gorghiu a anunţat că liberalii propun partidelor politice parlamentare data de 17 august pentru demararea consultărilor pe tema macrostabilităţii economice a României.
„Este vorba de acea invitaţie pe care PNL a făcut-o în vederea consultărilor cu toate partidele politice parlamentare pe cele şase teme care ţin de stabilitatea macroeconomică, absorbţia fondurilor europene, dezvoltarea infrastructurii, investiţiile publice, reforma administraţiei publice, aderarea la spaţiul Schengen şi pregătirea agendei pentru preluarea preşedinţiei Consiliului UE de către România în 2019", a precizat Gorghiu. Ea a adăugat că echipa liberală este compusă din Cătălin Predoiu, Eugen Nicolăescu, Marian Petrache, iar discuţiile vor viza inclusiv Codul fiscal, legea salarizării în sectorul de stat şi Acordul cu FMI, CE şi BM.
Pe de altă parte, vicepreşedintele PNL Sulfina Barbu a declarat că partidul său susţine respingerea în Parlament a ordonanţei pentru mărirea indemnizaţiilor demnitarilor. „Este foarte important să ştim care este anvelopa salarială, cât îşi poate permite economia României pentru creşterea salariilor bugetarilor, dar este foarte important în egală măsură să nu facem diferenţieri între categoriile de bugetari. Să vedem şi profesorii la ce nivel de salarizare pot să ajungă, şi medicii", a spus Sulfina Barbu.