A trecut o săptămână de când Consiliul European a adoptat Planul de Relansare a UE. Pentru România, săptămâna asta a trecut degeaba.
Bun-rău, cum o fi, cadrul de acțiune există de acum și încercăm în Parlamentul European să corectăm rapid aspectele care-i dezavantajează pe cetățeni.
Ce a făcut Comisia Europeană imediat ce Consiliul a convenit asupra acordului bugetar? Comisia și-a reorganizat structura internă, pentru a fi gata să pună în practică Planul de Relansare. Sub autoritatea președintei Comisiei Europene, se creează un departament special pentru Relansare și Reziliență, care va fi împărțit în două direcții, fiecare cu câte trei unități, specializate pe țări și domenii de acțiune. Iar Direcția Generală pentru Buget din cadrul Comisiei va fi consolidată pentru a face față provocării de a împrumuta sume uriașe în numele UE de pe piețele internaționale.
Ce face Guvernul PNL în acest sens și în acest timp? Care este echipa care va intra pe teren, cine sunt specialiștii pe care ne bazăm să valorificăm oportunitatea? Chiar e o șansă mare, fie ea și una de 16,8 miliarde de euro, cât sunt subvențiile europene, și nu sumele astronomice vehiculate de o propagandă, care amestecă mere cu pere și vinde în mod periculos iluzii românilor. Până la 80 de miliarde, mai sunt împrumuturi potențiale, ce trebuie rambursate, și bugetul pe șapte ani care ne revine ca stat membru și pentru care, la rândul nostru, cotizăm anual la UE.
Așadar, în ce fază sunt proiectele pentru a obține subvențiile, cine de ce răspunde și cum se coordonează ministerele pentru a concretiza mult-lăudata, înainte de vreme, ”victorie istorică” de la Bruxelles? Care victorie, că efortul de abia acum începe?! Și rezultatul lui ne privește pe noi, toți.
Concluzionând, cum să faci din Guvernul Nătăfleață un Harap Alb? Ăsta da coșmar național! Dacă n-am dreptate, poftiți și mă combateți, stimați liberali, că până acum, fără supărare, ați avut ”ciocu mic”!