PNL: SC APT încasează bani ilegal de la comercianţii cu magazine din Piaţa Mare | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

PNL: SC APT încasează bani ilegal de la comercianţii cu magazine din Piaţa Mare

• contractele încheiate între respectivii comercianţi şi societatea comercială au expirat de aproape un an şi jumătate, însă banii din chirii sunt încasaţi şi în prezent de cei de la Pieţe • şeful liberalilor brăileni a afirmat că speră ca organele abilitate să se sesizeze şi să demareze controale la SC APT, în această problemă • în replică, şefa societăţii comerciale, Meluţa Drăguţ, ne-a declarat că acei comercianţi nu au respectat clauzele şi din acest motiv nu au mai fost prelungite contractele, iar acum se judecă în instanţă pentru evacuarea spaţiilor

 

Se agită apele la Piaţă. Preşedintele Partidului Naţional Liberal Brăila, Alexandru Dănăilă, a ieşit în spaţiul public cu acuzaţii la adresa directorului general al SC APT, Meluţa Drăguţ, pentru că societatea pe care o conduce ar încasa în mod ilegal anumite sume de bani, cuantumul acestora ridicându-se la circa 400.000 euro. Banii ar proveni de la comercianţii care au magazine în Piaţa Mare, cărora le-au expirat contractele încheiate cu SC APT, însă societatea continuă să încaseze chiria lunară de la aceştia. Dănăilă a mai afirmat că directorul Meluţa Drăguţ pregăteşte un plan de restructurare a personalului, adică vrea să concedieze circa 40% dintre angajaţi, pentru că nu ar mai fi bani de salarii. Pe de altă parte, şefa de la Pieţe se apără spunând că acei comercianţi cu contracte expirate sunt aceiaşi cu care în momentul de faţă se judecă în instanţă, iar situaţia a fost creată, în opinia ei, tocmai de liberali, mai exact de Costel Bălan, fostul director, şi de Dănăilă, care a fost viceprimar.

Într-o conferinţă de presă de vineri, şeful liberalilor brăileni a afirmat că la SC APT se întâmplă abuzuri, încălcându-se legea grav, şi speră că prin expunerea în spaţiul public a câtorva exemple în acest sens, să se sesizeze din oficiu organele abilitate şi să demareze controale. “În Piaţa Mare, se întâmplă următorul fenomen: de un an jumătate, o mare parte dintre comercianţii, care au avut contracte cu SC APT, funcţionează fără a deţine contracte valabile la zi. Acum un an jumate, acestea au început să expire. Din cunoştinţele mele, pentru că am făcut şi o adresă la APT şi din discuţiile cu mai mulţi comercianţi, am ajuns la concluzia că Piaţa a încasat nişte sume de bani cu titlu de «daune interese» sau ce-au scris ei pe factură, fără să aibă o justificare legală. Din calculele pe care le-am făcut, sumele astea se ridică undeva la 400.000 euro. Deci, Piaţa a încasat în ultimul an jumate peste 400.000 euro de la comercianţi fără să aibă contracte cu aceştia şi fără să aibă tarife şi preţuri aprobate de Consiliul Local (CL) în acest sens. (...)  În 2010, când a ajuns Costel Bălan director la Pieţe, pentru 2 luni de zile în care s-au încasat nişte sume care fuseseră suspendate în instanţă, a venit atât ANAF-ul, cât şi Curtea de Conturi şi au dispus restituirea sumelor de bani către comercianţii care au plătit. Acum, având în vedere că legislaţia e aceeaşi, dacă va veni în control ANAF, toţi banii încasaţi trebuie restituiţi cu penalităţi! Am sesizat acum ca să nu se prescrie sumele respective, pentru că dacă trec 3 ani, se prescriu! Şi unele sunt aproapede 2 ani. Nu ştiu cum înţeleg cei de la Piaţă să încaseze bani fără un contract valabil la mijloc. Nu mai există aceste contracte, pentru că oamenii au cerut prelungirea lor şi au fost refuzaţi!”, a declarat Alexandru Dănăilă. Acesta a mai afirmat că societatea comercială în cauză mai are în prezent doar 86 de angajaţi, iar directorul Meluţa Drăguţ se pregăteşte să facă noi concedieri, pentru că nu mai are cu ce plăti angajaţii. “Doamna Drăguţ încearcă, din ce am aflat eu, să aprobe un plan de restructurare a personalului şi să concedieze undeva la 40% dintre angajaţii societăţii, pentru că nu mai pot fi plătite salariile. Asta înţelege PSD-ul să facă, în 2018, la SC APT. De aceea, unii oameni sunt forţaţi să se încadreze pe posturi pentru care nu au calificare. Am întrebat dacă există un plan de restructurare a personalului, ceea ce nu există. Cum poate un director, fără aprobarea Consiliului de Administraţie, fără aprobarea AGA,  să ia decizii de genul ăsta care sunt din zona concedierii colective? Anul ăsta, nu mai au bani de salarii! (...) Obiectivul nostru este să punem această societate pe picioare şi să scoatem la iveală abuzurile şi pe cei care se fac vinovaţi şi să plătească. Dacă doamna director se face vinovată, trebuie să plătească şi să plece din fruntea acestei societăţi.”, a adăugat sursa citată.

Dănăilă a continuat să arunce acuzaţii în ograda Meluţei Drăguţ şi a PSD-ului, afirmând că şefa Pieţelor nu şi-ar fi îndeplinit indicatorii de performanţă. Totodată, şeful liberalilor a relatat o discuţie dintre el şi un social-democrat tocmai pe acest subiect. “Doamna director a încasat bani ilegal pentru a avea bani de salarii pentru ea şi ceilalţi din conducere şi să-şi realizeze indicatorii de performanţă. Am discutat cu cineva de la PSD, nu am de ce să mă ascund, şi răspunsul a fost unul incredibil: vor modifica indicatorii de performanţă în aşa fel încât aceasta să şi-i poată îndeplini! Eu îi ştiu pe cei de la PSD de ce sunt în stare, dar sper ca asta să nu se întâmple, de-asta am şi spus-o public!”, au fost spusele acestuia.

 

Şefa de la Pieţe aruncă vina în braţele liberalilor

Contactată de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei”, Meluţa Drăguţ a răspuns acuzelor aduse de liberali, ajutată de directorul economic al SC APT, Silvia Constantin. Întrebate dacă există comercianţi în Piaţa Mare care nu mai au contracte valabile încheiate cu societatea, dar care plătesc în continuare chirie, acestea au replicat: “Şi ei de ce stau acolo dacă contractul nu este valabil? Şi cine i-a somat să plece? Cum să rămână cineva fără contract? Spuneţi-mi dumneavoastră! (...) Atâta timp cât la mijloc există un litigiu şi un proces în instanţă, eu nu pot da omul afară. Voi prelungi sau nu în funcţie de decizia instanţei. Cei care au contracte valabile sunt cei care au licitat şi sunt într-o perioadă normală pentru care au licitat”.

Apoi, cuvântul a fost luat de directorul economic, Silvia Constantin. “Dar pe ei (pe liberali - n.r.) i-aţi întrebat pe ce se bazează când fac aceste afirmaţii? Avem hotărâre de CLM pentru toate preţurile şi tarifele. Pentru spaţiile la care vă referiţi sunt aprobate preţuri de pornire a licitaţiei. Să se documenteze şi apoi să facă afirmaţii în spaţiul public! Nu ştiu cum au luat ei informaţia asta, dar o dau trunchiată pentru a crea o stare de confuzie. În piaţă, sunt spaţii sau agenţi economici care au avut contracte, dar care nu şi-au îndeplinit clauzele pentru prelungire şi nu le-am prelungit. I-am notificat să evacueze spaţiul, ei nu l-au eliberat şi au rămas în continuare acolo. Suntem în instanţă cu ei, pentru unii avem deja sentinţe în favoarea noastră şi recuperarea banilor (...). Faptul că instanţa a început să dea decizii în favoarea APT, i-a băgat în panică pe aceşti comercianţi. Drafturile de contracte au fost întocmite sub îndrumarea domnului consilier Alexandru Dănăilă. Ne-au cerut, într-adevăr, nişte informaţii, dar de ce nu ne-au lăsat timp să răspundem? Trebuia să aştepte răspunsul de la noi, apoi ieşea în spaţiul public şi prezenta situaţia reală, acum zăpăcesc pe toată lumea”, a afirmat directorul economic al SC APT.

La rândul ei, Meluţa Drăguţ, a ţinut să precizeze că această situaţie ar fi fost cauzată tot de liberali, mai exact de fostul director Costel Bălan şi de Alexandru Dănăilă, pe vremea când era viceprimar. Contractele, care au expirat, au fost gândite şi puse în practică de către cei doi, iar comercianţii nu au respectat clauzele stipulate şi din acest motiv nu au fost prelungite, a mai afirmat Drăguţ. Cât despre concedierea a 40% dintre angajaţi, aceasta a infirmat spusele liberalilor, fără a oferi alte detalii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro