PNL propune 6 centre de permanenţă, care să reducă presiunea de la UPU | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Pentru îmbunătăţirea sistemului sanitar brăilean

PNL propune 6 centre de permanenţă, care să reducă presiunea de la UPU

• analizele medicale gratuite sunt şi ele în vizorul liberalilor, care propun ca primăriile să asigure transportul până la spital al sătenilor • PNL-iştii susţin şi că Spitalul Orăşenesc Făurei are nevoie de sprijinul Consiliului Judeţean pentru obţinerea acreditării

 

Partidul Naţional Liberal (PNL) Brăila a pregătit câteva propuneri pentru îmbunătăţirea sistemului sanitar din judeţ. Centre medicale de permanenţă şi analize gratuite cu asigurarea transportului de către primării sunt prioritare pentru liberali. De asemenea, politicienii din opoziţie nu au evitat ocazia de a arăta cu degetul spre PSD, partidul aflat la cârma municipiului şi judeţului, pentru că procesul de preluare a secţiei de Cardiologie-Pediatrie se derulează lent. Liberalii au atins şi subiectul Spitalului Orăşenesc Făurei, care în momentul de faţă este neacreditat, şi au afirmat că unitatea sanitară trebuie sprijinită de Consiliul Judeţean, în vederea acreditării.

Preşedintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, a vorbit într-o conferinţă de presă despre analizele medicale gratuite care ar trebui făcute măcar o dată pe an. “Un subiect care se leagă şi de propunerile noastre în Consiliul Local este legat de analizele gratuite pentru toată populaţia judeţului Brăila, cu vârsta peste 16 ani. Acele analize gratuite pe care ar fi trebuit să le facă o dată pe an, în baza unui cupon. Primăriile din judeţ ar trebui să pună la dispoziţia oamenilor care vin, în grupuri la Brăila, mijloace de transport, astfel încât să poată ajunge la Spitalul Judeţean”, a punctat acesta.

Adrian Tabarac, consilier local municipal, prezent şi el la conferinţa de presă, a readus în atenţia presei necesitatea înfiinţării unor centre medicale de permanenţă în municipiu. Acesta a declarat că activitatea medicilor de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila ar fi degrevată, pentru că urgenţele minore ar putea ajunge la aceste centre de permanenţă. Totodată, timpul de aşteptare de la UPU s-ar diminua dacă pacienţii cu boli cronice ar merge să ceară ajutorul medicilor din aceste centre. Au fost identificate locaţiile în care ar putea funcţiona centrele: în fostele puncte termine ori în foste grădiniţe sau şcoli lăsate în paragină. Tabarac susţine că Municipalitatea nu ar trebui să scoată mulţi bani din buzunar, pentru că serviciile medicale pot fi decontate la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate.

 

Centre medicale de permanenţă în fostele puncte termice din municipiu

Consilierul local a dat exemplul oraşului Piatra Neamţ care deţine 6 astfel de centre medicale, iar numărul locuitorilor este mai mic decât cel al brăilenilor. “Un proiect important este acela de a înfiinţa 6 centre de permanenţă în municipiul Brăila. Centrele au un scop foarte clar: acela de a lua din presiunea Unităţii de Primiri Urgenţe, pentru că ştiţi cu toţii cum este acolo. Aceste centre trebuie să fie ca un tampon între UPU şi pacient. Sunt destinate pacienţilor cu afecţiuni cronice şi pentru administrarea unor tratamente, nu pentru intervenţii chirurgicale sau alte urgenţe. Ele trebuie să funcţioneze non-stop, inclusiv în weekend sau în sărbătorile legale, pentru ca fiecare cetăţean să fie mai aproape de un loc unde poate primi asistenţă medicală. Noi chiar am găsit locaţii unde pot fi înfiinţate aceste centre de permanenţă, în foste puncte termice sau în foste şcoli lăsate acum în paragină. Investiţia din partea Consiliului Local este minimă, doar pentru igienizare şi amenajare cu mobilier, iar restul de costuri ce ţin de plata medicilor, asistenţilor şi decontarea tuturor materialelor consumabile se vor face prin Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Practic, Primăria nu plăteşte decât utilităţile pentru aceste centre de permanenţă, iar investiţia este una minimă. Noi propunem ca aceste centre de permanenţă să descongestioneze UPU, pentru că au fost şi dezamăgiri din partea cetăţenilor care au aşteptat ore în şir, iar calitatea serviciilor medicale poate scădea sub această presiune. Astfel de centre există în ţară, nu reinventăm noi roata acum. Spre exemplu, Piatra Neamţ, oraş cu o populaţie la jumătate faţă de cea a Brăilei, are 6 centre de permanenţă şi adresabilitatea este de 1.000 persoane per centru. Oamenii sunt foarte mulţumiţi, pentru că nu mai stau la coadă la UPU”, a declarat liberalul Adrian Tabarac.

Consilierul local a enumerat şi locaţiile identificate. “Am mers, am văzut locurile respective, suntem de părere că se pretează pentru aşa ceva. Este vorba despre punct termic 2 Independenţei, de pe strada Unirii, bloc B5, punct termic Turn Galaţi, pe Calea Galaţi, punct termic Verdun, pe strada G-ral Eremia Grigorescu, lângă blocul 1PP, punct termic 5, în Hipodrom, lângă Policlinică, la blocul G9,  în Obor, în spatele liceului «Panait Cerna», bloc 34, în Viziru II, lângă blocul Mesteacăn, pe strada Mihail Kogălniceanu, lângă blocul A4, în Viziru III, pe Calea Călăraşilor, lângă blocul C1, punct termic 3 Vidin, pe strada Cometei, în cartierul Vidin şi în punct termic Radu Negru, între blocurile E şi F”, a spus sursa citată.

 

PNL susţine că Spitalul Făurei are nevoie de ajutor în procesul de acreditare

Liberalii nu au ratat nici ocazia de a arăta cu degetul spre PSD, afirmând că secţia de Cardiologie-Pediatrie de la Spitalul Judeţean ar putea fi preluată mult mai repede decât se face în prezent de către Consiliul Judeţean, în fruntea căruia se află social-democratul Francisk Chiriac. “Sistemul sanitar este un capitol extrem de important pentru noi. În primul rând, o chestiune destul de simplă care se poate realiza într-un timp extrem de scurt, dar, din păcate, cei de la PSD nu vor să facă lucrul ăsta: să preia secţia de Cardiologie-Pediatrie de la Spitalul Judeţean, plus alte câteva intervenţii, cum ar fi sprijinirea Spitalului din Făurei pentru obţinerea acreditării. Este un spital neacreditat, sunt câteva mii de pacienţi acolo”, a declarat Alexandru Dănăilă, şeful liberalilor brăileni.

Pe de altă parte, managerul Spitalului din Făurei, Marian Bunea, susţine că CJ nu are cu ce contribui la acreditarea unităţii sanitare. “Spitalul este înscris în procedura de acreditare din ciclul II. Aşteptăm programarea la vizită, care va avea loc undeva în perioada februarie-martie. N-are nicio legătură Consiliul Judeţean, nici măcar Consiliul Local. Procedura de acreditare vizează strict spitalul respectiv. Consiliul Local a alocat bani când a fost nevoie”, ne-a declarat şeful Spitalului Făurei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro