USL Brăila a decis, în sfârşit, modul în care va merge la alegerile din iunie în judeţ. Astfel, aşa cum a anunţat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, liderul PNL Brăila, Cătălin Boboc, în urma discuţiilor cu colegii de alianţă de la PSD şi PC, s-a luat decizia ca pentru a evita orice neînţelegeri sau plecări din partid, doar în 26 de comune să se meargă pe liste comune. "Am plecat, după aceste negocieri, de la obiectivul comun, acela de înfiinţare a unui pol politic capabil să ia simpatiile şi votul oamenilor, astfel încât să ne asigurăm victoria împotriva actualei puteri. E un pas important acesta al alegerilor locale, pentru că acum activiştii partidelor ocupă diferite poziţii şi acesta e un semnal despre cum va arăta scena politică la nivel naţional. Noi am dorit ca pentru fiecare comună să avem un reprezentant unic, cu o listă comună, însă, în unele localităţi, oamenii nu văd lucrurile aşa. Am ajuns la concluzia că a folosi drept scuză acest obiectiv, al luptei împotriva PDL, pentru a ascunde problemele de la nivelul comunităţii, nu e bine. Cum nu era bine nici să ne încăpăţânăm pe liste comune, fără să ţinem cont de ce vor oamenii. Electoratul s-a maturizat inclusiv în mediul rural şi pe ei îi doare mai mult de ce se întâmplă la nivelul comunităţii în care trăiesc", a explicat Boboc. Acesta a recunoscut că, dacă se insista pe liste comune în unele localităţi, atât PSD, cât şi PNL şi PC riscau să piardă oameni importanţi pentru organizaţii: "Orbiţi de ţinta noastră, de victoria finală, riscam să facem un lucru, şi anume să destructurăm organizaţii bune, să pierdem oameni care aveau diferite obiective politice şi care au muncit pentru astea. Cei mai mulţi ar fi mers şi ar fi îngroşat rândurile adversarilor. Ne-am dat seama că, în anumite comune, nu riscam nimic dacă propuneam candidaţii cei mai buni", a mai adăugat liderul PNL Brăila.
Ponderea candidaţilor pe listele de consilieri judeţeni şi municipali - stabilită în urma unui sondaj
În ceea ce priveşte listele de candidaţi pentru Consiliul Municipal şi Consiliul Judeţean Brăila, Cătălin Boboc a explicat că, aşa cum a stabilit cu partenerii de Alianţă, în zilele următoare se va face un sondaj de opinie şi în funcţie de rezultate se va stabili ponderea partidelor USL pe liste. "Ca să nu mai existe suspiciune de mânării sau altele, am decis ca ponderea pe listele pentru consilierii judeţeni şi municipali să fie stabilită în urma unui sondaj de opinie. Procentajul pe liste va ţine strict cont de părerea oamenilor. Acest sondaj va avea loc zilele următoare şi va fi efectuat de echipe mixte PNL, PSD şi PC, ca să nu existe discuţii", a punctat liberalul.
La rândul său, preşedintele PC Brăila, Gheorghi Obreja, prezent de asemenea la conferinţa de presă, a ţinut să precizeze că mai există câteva mici discuţii asupra întrebărilor din sondaj, dar că acestea se vor lămuri în cel mai scurt timp. Totodată, Obreja a infirmat zvonurile conform cărora a fost ţinut deoparte de negocieri, precizând că a fost informat mereu de către liderul liberalilor brăileni asupra discuţiilor la care nu a participat.
Lista candidaţilor PNL
Berteştii de Jos (candidat susţinut de USL)
Bordei Verde (PNL)
Cazasu (PNL)
Cireşu (USL)
Făurei (PNL)
Frecăţei (USL)
Galbenu (USL)
Gradiştea (USL)
Însurăţei (PNL)
Măraşu (PNL)
Mircea Vodă (USL)
Roşiori (PNL)
Salcia Tudor (ACD)
Scorţaru Nou (USL)
Siliştea (USL)
Surdila Greci (USL)
Şuţeşti (USL)
Tichileşti (PNL)
Traian (ACD)
Ulmu (PNL)
Unirea (PNL)
Vădeni (ACD)
Victoria (PNL)
Zăvoaia (ACD)
Aşadar, liberalii merg pe liste separate în 10 comune, au candidaţi susţinuţi şi de PC în alte patru şi în 10 localităţi au candidaţi la primărie susţinuţi de USL şi liste mixte de consilieri.