Mergi la conţinutul principal

PNL-istul Marian Căpățînă, propuneri pentru Muzeul Brăilei: Secție a Naturii nouă și «Casa Umorului»

• consilierul județean PNL Brăila Marian Căpățînă, membru în Consiliul de Administrație al Muzeului Brăilei ”Carol I”, a solicitat recent dezbaterea a două puncte pe care le consideră extrem de importante • preluarea de către muzeu a terenului din jurul Secției Naturii din Monument și stabilirea denumirii ”Casa Umorului” pentru clădirea din Ana Aslan nr. 27 • totuși, această denumire este deja înregistrată la OSIM de caricaturistul Costel Pătrășcan, care chiar s-a arătat deranjat de formulă similară folosită de autorități și a solicitat renunțarea la aceasta, amenințând cu judecata

 

Consilierul județean PNL Brăila Marian Căpățînă este de părere că Muzeul Brăilei ”Carol I” trebuie să își schimbe abordarea vizavi de Secția Științelor Naturii din Parcul Monument, astfel încât să o „reanimeze”, dar și să găsească o denumire potrivită pentru ”Casa Umorului Desenat”, în cazul clădirii de pe Strada Ana Aslan nr. 27. Acesta ne-a transmis, recent, faptul că la finele lunii august, în calitate de membru în Consiliul de Administrație (CA) al Muzeului, a solicitat introducerea a două subiecte suplimentare pe lângă cele ce se vor dezbate la proxima ședință ordinară entității. Căpățînă a dorit să își prezinte public opinia pentru a-și justifica intervenția, cu precizarea că reprezentanții PSD Brăila ar trebui să voteze, deoarece nu mai pot ”amâna la nesfârșit” convocarea ședinței. PNL-istul a adăugat că din câte știe, propunerea sa ar fi fost acceptată spre dezbatere.

”Domnule Manager (...) vă rog respectuos ca la proxima ședință ordinară să introduceți pe ordinea de zi două subiecte ce ar trebuie dezbătute din punctul meu de vedere și la care membrii să poată veni cu eventuale amendamente și cu vot! Despre cele două subiecte ce le propun a fi discutate amintesc că au mai fost făcute referiri în ședințele noastre anterioare, dar din păcate nu au fost luate decizii”, se arată în comunicatul transmis de Căpățînă privind solicitarea sa.

Iată ce a propus liberalul: Preluarea în administrarea Muzeului Carol I al întregului teren împrejmuit localizat în Parcul Monument, teren pe care se află actuala Secție a Științelor Naturii, într-o clădire expertizată ce ar trebui demolată.

„Menționez că este oportună preluarea acelui teren în vederea realizării, atât în plan vertical cât și în plan orizontal a unei secții de științele Naturii modernă, patronată de Muzeul Carol I, ce se adresează publicului brăilean cu dublu rol, educativ și de agrement. În al doilea rând este oportună preluarea acelui teren deoarece  permite realizarea unui proiect de profil de anvergură și permite deschiderea investiției în găsirea unei formule de finanțare”, a explicat Căpățînă.

De asemenea, a propus modificarea denumirii ”Casa Umorului Desenat” în „Casa Umorului” pentru spațiul amplasat pe strada Ana Aslan la intersecția cu str. Radu Campiniu, edificiu aflat în patrimoniul Muzeului „Carol I”.

„Menționez că denumirea actuală ce am votat-o în plenul CJ Brăila acum mi se pare restrictivă în a dezvolta o instituție ce se adresează publicului larg brăilean, dar și vizitatorilor români și străini ce vor călători pe aceste meleaguri”, a mai spus acesta.

 

Avertizarea caricaturistului Costel Pătrășcan

În ciuda insistențelor consilierului PNL pentru stabilirea numelui ”Casa Umorului” în cazul clădirii din Ana Aslan nr. 27, în ultimele zile, caricaturistul Costel Pătrășcan, fondatorul Muzeului Umorului din Brăila a avertizat autoritățile brăilene să nu folosească acest nume, deoarece l-a înregistrat la OSIM încă din 2022 și îi aparține.

Țin să vă aduc la cunoștință că denumirea CASA UMORULUI este marcă înregistrată la OSIM și-mi aparține, conform Certificatului de înregistrare a mărcii nr.186239. (...) Vă rog să scoateți denumirea de pe toate materialele, inclusiv afișe și comunicate de presă deja difuzate. Ȋn caz contrar, sunt nevoit sa acționez conform legii”, a postat Costel Pătrășcan, pe Facebook.

În momentul în care autoritățile brăilene au anunțat o denumire oarecum diferită - ”Casa Umorului Desenat” -, acesta a revenit cu un comunicat în spațiul public în care a avertizat că are în continuare o problemă cu faptul că încă apar materiale promoționale cu titlul „Casa Umorului”.

”Furtul intelectual este tot furt! (...) Am avertizat de pe data de 18 septembrie Consiliul Județean, Muzeul Brăilei și Centrul de Creație că se află în păcat dacă folosesc denumirea înregistrată de mine la OSIM, dar promovare s-a făcut și se face așa cum se vede în pozele de mai jos, iar pe o clădire a apărut anunțul cu Casa Umorului!”, a mai scris Pătrășcan, intitulându-se nu doar caricaturist, ci și ”fondator și portar la Muzeul Umorului” și avertizând voalat că are de gând să acționeze autoritățile în judecată, dacă nu îndreaptă situația.

Rămâne de văzut în ce măsură solicitarea consilierului județean PNL Marian Căpățînă va mai sta în picioare în acest context.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro