• după ce la începutul lunii noiembrie a optat pentru Comisia pentru activități sportive a CJ Brăila, alături de colega sa de partid Cici Bolovan și a rămas pe dinafară, liberalul Dan Căpățână a acceptat în cele din urmă să fie nominalizat și desemnat în Comisia pentru Sănătate, în cea mai recentă ședință ordinară a Consiliului • subiectul a stârnit din nou discuții în plen • tot cu această ocazie, s-a stabilit și reprezentantul instituției în CA al Casei de Asigurări de Sănătate a Județului Brăila
Consilierii județeni au corectat situația ciudată legată de apartenența la o Comisie de specialitate a liberalului Dan Căpățînă, în cadrul celei mai recente ședințe ordinare a instituției, din 28 noiembrie. Mai precis, aceștia au aprobat din nou o serie de proiecte privind desemnarea unor reprezentanți în diverse entități. În primul rând s-a încercat îndreptarea situației privitoare la PNL-istul Dan Căpățână, care la momentul desemnării consilierilor în Comisiile de specialitate (ședința din 11 noiembrie), a rămas pe dinafară, în urma votului de la vremea respectivă. Atunci liberalii au propus doi oameni în Comisia pentru activități științifice, învățământ, cultură, culte, tineret și activități sportive (pe Cici Bolovan și pe Dan Căpățână) și niciun membru în Comisia pentru sănătate și protecție socială. Căpățână nu a obținut numărul necesar de voturi pentru a intra în Comisia dorită și cum nu fusese propus la sănătate, locul respectiv a rămas vacant, iar acesta pe dinafară. Ei bine, în ședința de la finele lunii noiembrie acest aspect a fost reglat, însă nu fără contre între președintele CJ Brăila, Francisk Iulian Chiriac, și consilierii PNL.
”Singurul consilier care nu face parte din nicio Comisie este domnul Căpățână. Și propunem ca buletinul de vot să fie completat cu dumnealui la Comisia de Sănătate. Este nevoie să completăm această comisie”, a declarat Chiriac.
Consilierul PNL Brăila Dănuț Lungu a ținut totuși să solicite lămuriri legate de posibilitatea ca Dan Căpățână să facă parte dintr-o altă comisie, dacă acesta dorește asta.
La fel ca în ședința de la începutul lunii noiembrie, Chiriac a explicat că nimeni nu îl va împiedica pe Căpățână să participe la lucrările Comisiei pentru sport, chiar dacă este membru titular în Comisia pentru sănătate.
”Poate participa, până la trei comisii. Dar numai una este de bază, cea în care este desemnat”, a adăugat la rândul său secretarul județului Dumitrel Priceputu.
Liberalii au insistat pe ideea că Dan Căpățână a optat încă de data trecută pentru o altă Comisie de specialitate, însă dorința sa i-a fost ignorată. Iar acum nici măcar nu a fost întrebat dacă dorește să facă parte din Comisia de sănătate sau nu, s-a mai plâns Lungu.
”Peste voința colegului?! E normal?! Putem să nu mai votăm, că l-ați numit deja”, a afirmat acesta.
”Este titular la Comisia de sănătate, dar domnul Căpățână poate participa la lucrările comisiei care îl interesează. (...) Domnule consilier Lungu, o să vă mai dau o explicație logică. Dacă în mandatul acesta un consilier renunță sau pleacă și rămâne un loc liber într-o comisie, automat înlocuitorul este completat în Comisia respectivă, chiar dacă el are alte afinități. Asta s-a mai întâmplat și în alte legislații. Nimeni nu a avut de comentat. A fost în comisia respectivă și a participat și la alte comisii”, a mai precizat Chiriac.
În urma votului secret, Dan Căpățână a fost desemnat în Comisia pentru sănătate și protecție socială, cu voturi 26 ”pentru” și 2 ”împotrivă”. Au fost 30 de buletine introduse în urnă, două nule și 28 valabil exprimate.
Burtea, ales în CA al Casei de Asigurări de Sănătate
Tot cu această ocazie s-a aprobat un alt proiect, de asemenea prin procedura votului secret, privind desemnarea unui reprezentant al instituției în Consiliul de Administrație al Casei de Asigurări de Sănătate a Județului Brăila. Aici au fost propuși: Dănuț Lungu din partea PNL și Fănel Burtea din partea PSD. În urma votului secret, Burtea a fost desemnat cu 20 de voturi ”pentru” și 8 ”împotrivă”, în timp ce Lungu a obținut doar 8 voturi ”pentru” și 20 ”contra”. Și în această situație au fost 30 de buletine de vot introduse în urnă, două nule și 28 valabil exprimate.
Consilierii au mai aprobat două proiecte privind desemnarea reprezentantului de drept al Unității Administrativ-Teritoriale a Județului Brăila (președintele Francisk Chiriac) în Adunarea Generală a Asociației de Cooperare și Parteneriat Local pentru Dezvoltarea Stațiunii Lacu Sărat Brăila, respectiv, un mandat special șefului CJ, în calitate de reprezentant al județului, pentru a vota în Adunarea Generală a ADI Eco Dunărea Brăila aprobarea ajustării tarifelor aferente Contractului de delegare din decembrie 2021 încheiat cu FCC Environment Romania SRL și a contractului de delegare din iunie 2024 încheiat cu Asocierea Polaris M. Holding și PHG Waste Management SRL, precum și acordarea unui mandat special Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ECO Dunărea de a aproba tarifele ajustate și tarifele distincte.
Aceste două proiecte au fost aprobate cu vot deschis. Cei opt consilieri PNL au votat cu abținere la primul proiect, iar la al doilea au fost ”împotrivă”. Explicația a venit de la Marian Sârbu, care a afirmat că în urma acestui mandat special se va majora tariful la gunoi, lucru pe care consilierii PNL nu doresc să îl susțină. Președintele CJ Brăila a precizat că este vorba doar despre respectarea legislației în vigoare.
Ceartă și la începutul ședinței
Ședința în cauză a debutat într-o atmosferă destul de tensionată, cu reminiscențe din primele întâlniri ale consilierilor din noul mandat luna trecută. Mai precis, la momentul aprobării proceselor-verbale ale ședințelor extraordinare și ordinare din luna noiembrie, consilierul județean PNL Ovidiu Nechita a dorit să intervină. Acesta a anunțat că depusese cu o zi înaintea ședinței, pe 27 noiembrie, o cerere la cabinetul președintelui prin care a solicitat completarea procesului-verbal a ședinței din 11 noiembrie cu toate dialogurile purtate atunci, care potrivit PNL-istului, ar fi trebuit să se regăsească în totalitate în procesul-verbal.
Secretarul Dumitrel Priceputu a punctat că până în ziua ședinței nu a avut cunoștință de solicitarea consilierului PNL, cu precizarea că orice modificare a procesului-verbal se poate supune votului plenului. De asemenea, a adăugat că potrivit legislației în vigoare, procesul-verbal al ședinței reprezintă sinteza acesteia și în principal consemnează rezultatul votului.
După un schimb de replici între președintele CJ Francisk Chiriac și consilierul liberal Ovidiu Nechita pe această temă, PNL-istul a fost chemat la ordine iar scandalul detensionat. Ulterior Chiriac a supus la vot propunerea lui Nechita ca un amendament de modificare a procesului-verbal, în ciuda faptului că liberalii au insistat că nu este vorba despre niciun amendament, ci doar despre întocmirea proceselor-verbale în mod cât mai detaliat. Aceștia nu au participat la votul privind amendamentul, iar consilierii PSD și AUR s-au abținut. Ulterior acest proces-verbal precum și cele ale celorlalte ședințe din luna noiembrie au fost aprobate, fără participarea liberalilor.