* liberalii brăileni, în frunte cu deputatul Alexandru Popa, au susținut joi după-amiază o conferință de presă în care au criticat faptul că niciun amendament al consilierilor județeni PNL la proiectul de buget nu a trecut * aceștia i-au acuzat pe PSD-iști de imoralitate pentru faptul că nici măcar nu i-au consultat în prealabil * prezent la conferința de presă, jurnalistul Cătălin Iordache, fost consilier județean, a insistat pe ideea că deși proiectul de buget s-a aflat în transparență decizională, consilierii PNL nu au făcut amendamentele din timp, nici măcar nu s-au deranjat să își informeze din timp electoratul despre ideile pe care le vor propune
PNL-iștii brăileni consideră că atitudinea conducerii Consiliului Județean și a PSD-iștilor în general este una imorală. În cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc joi după-amiază, susținută de deputatul Alexandru Popa, consilierii județeni Alexandru Bucălău, Dănuț Lungu și cei doi subprefecți Nicolae Nițescu și Adin Boboc, liberalii s-au plâns că la cea mai recentă ședință ordinară a CJ Brăila toate amendamentele făcute la proiectul de buget al județului le-au fost respinse pe bandă rulantă.
”Referitor la ședința de Consiliu Județean pe care am avut-o săptămâna aceasta și în care a fost votat bugetul CJ Brăila pentru anul curent, ați văzut și dumneavoastră, cheltuielile sunt mult mai mari decât investițiile. Acestea sunt ca și inexistente, referindu-ne aici la dezvoltarea județului. Au fost prinse pe reabilitările de drumuri, cheltuieli care în mod normal ar trebui să se regăsească în cheltuielile curente. Țin să precizez, de asemenea, că noi nu am fost consultați sub nicio formă la întocmirea acestui buget. Amendamentele noastre, ați văzut, au fost respinse, dar nu am avut posibilitatea înainte de a negocia, sau de a ne spune o părere cu privire la acestea. Ați văzut comportamentul pe care îl au colegii de la PSD. Mă refer la atitudine, în sensul că doresc să «ne deseneze» sau să ne explice lucruri puerile, aș putea spune, cu privire la acest buget. Nu mă derajează. Dar este pur și simplu, din punctul meu de vedere, un gest de lipsă de politețe, ca să zic așa. Atât timp cât respecți un om, te aștepți la același răspuns din partea acestuia, dar se pare că nu există respect și așa înțeleg dumnealor să dialogheze cu noi”, a declarat Bucălău.
Consilierul județean a mai spus că deși unele dintre proiectele propuse de liberali ca amendamente nu ar fi presupus sume enorme pentru bugetul județului, s-au aprobat cheltuieli mult mai mari, nejustificate, în alte direcții. Cum Bucălău a amintit faptul că la spitalul județean se va demola un coș de fum utilizându-se suma de un milion de lei, prezent în sală, jurnalistul Cătălin Iordache (Infobrăila), fost consilier județean, i-a atras atenția acestuia că Florin Cîrligea a avut o cu totul altă părere în ședință. Bucălău a afirmat că nu i s-a părut un gest de condescendență din partea colegului său, iar deputatul Popa a intervenit pentru a sublinia că Florin Cîrligea nu va mai fi membru al filialei PNL în viitorul apropiat și că se așteaptă doar rezultatul contestației acestuia la Comisia de Onoare și Arbitraj de la București pentru ca excluderea să rămână definitivă.
Revenind la discuțiile legate de buget, Bucălău și Dănuț Lungu s-au plâns că nu au fost consultați la momentul realizării proiectului, ceea ce este imoral din partea PSD-iștilor.
De ce nu și-au prezentat liberalii amendamentele când bugetul era în transparență decizională
Fostul consilier județean, Cătălin Iordache a insistat pe ideea că liberalii ar fi putut să vină cu amendamente la proiectul de buget încă din momentul în care acesta se afla în transparență decizională. Măcar să le fi prezentat în prealabil electoratului.
”Colega mea v-a întrebat dacă în perioada de transparență decizională ați făcut ceva în legătură cu bugetul Consiliului Județean. Eu, unul, nu știu... Poate nu sunt eu informat. Nu era în sprijinul alegătorilor dumneavoastră să spuneți dinainte de ședința de consiliu care sunt amendamentele, care sunt sursele de finanțare și așa mai departe? Nu era mai simplu? Nu era mai corect?”, a întrebat acesta în conferință.
Răspunsul a venit din partea lui Dănuț Lungu care a dat de înțeles că și dacă ar fi făcut acest lucru, rezultatul ar fi fost același.
”Păi, ce îmi spuneți dumneavoastră este cam așa: eu, care v-am votat pe dumneavoastră, nu am nicio șansă. Îmi spuneți practic, că ținând cont că diferența dintre PSD și PNL este foarte mare, e inutil orice demers. Păi, de ce mai mergeți la ședințele de Consiliu Județean atunci?”, le-a mai transmis fostul consilier.
”În condițiile în care PSD-iștii spun că ei sunt majoritari și că fac ce vor, noi ne zbatem în continuare să ajungem cu proiecte pe care noi le-am adus în fața dumneavoastră și ne-ați votat, să le putem realiza. Nu toate. Măcar un pic.Bugetul a fost votat acum 3-4 zile. O să comunicăm colegilor și totodată o să și anunțăm public că toate amendamentele noastre nu au fost acceptate”, a conchis Lungu.