* consilierii municipali ai PNL Brăila nu sunt luați în seamă de majoritatea PSD-istă, iar propunerile lor, chiar și în situații aparent banale, sunt într-un fel sau altul ignorate * s-a întâmplat și la cea mai recentă ședință ordinară, în momentul desemnării președintelui de ședință a CLM pentru luna ianuarie 2021
Liberalii nu se bucură prea mult de cooperarea consilierilor PSD, care sunt majoritari în Consiliul Local Municipal Brăila, iar fiecare ședință ordinară sau extraordinară dovedește acest lucru. Un astfel de episod a avut loc, din nou, la cea mai recentă ședință ordinară a CLM. Președinte de ședință fusese aleasă social-democrata Silvia Bobi (desemnarea se face, de regulă, în ordine alfabetică, cu o lună înainte de ședința în curs), însă din motive de sănătate, aceasta nu a putut prezida, astfel că membrii CLM Brăila au recurs la suplimentarea ordinii de zi cu un alt proiect, prin care l-au desemnat președinte pe PSD-istul Sorin Boșneag. Până aici, nimic ieșit din comun. La încheierea lucrărilor plenului, ca de obicei, penultimul punct a vizat alegerea președintelui de ședință pentru luna următoare și aici lucrurile s-au derulat, din nou, în defavoarea consilierilor PNL, așa cum s-a întâmplat și cu alte ocazii de la începerea acestui mandat.
Secretarul General al Municipiului, Ion Drăgan, a anunțat că, potrivit ordinii alfabetice, urmează să prezideze, în ianuarie 2021, tot PSD-istul Sorin Boșneag. Ei bine, consilierul PNL, Laurențiu Coman, a avut o intervenție și a anunțat că există și colegul său, Ionel Alexandru (al cărui mandat a fost validat ceva mai târziu), care ar putea fi luat în calcul pentru poziția de președinte de ședință, având în vedere că se ține cont de ordinea alfabetică. Acesta chiar a propus un amendament în acest sens, însă ca urmare a intervenției lui Drăgan, lucrurile au rămas ”bătute în cuie” așa cum fuseseră deja stabilite de majoritate.
”Știți că s-au mai validat niște consilieri. Noi avem un coleg cu litera A: Alexandru Ionel. Vreau să fac o propunere, să îl includem și pe dânsul. Dacă doamna Bobi, din motive operative sau medicale, nu a putut participa - și cred că o să participe în lunile următoare -, propunerea mea este să fie acum Ionel Alexandru, în ianuarie. Sau după domnul Boșneag, nu am nimic împotrivă”, a declarat Coman.
Secretarul municipiului a precizat că propunerile trebuiesc votate pe rând, în ordinea în care acestea au fost făcute. Astfel, Boșneag a supus la vot întâi propunerea ca el să fie viitorul președinte de ședință și a fost ales cu de majoritate (cu 20 voturi ”pentru), însă când a dorit să supună votului plenului propunerea lui Coman, a fost întrerupt de Drăgan. Secretarul a explicat că din moment ce Boșneag a fost deja ales președinte, nu mai are rost să supună votului și amendamentul lui Coman. Iar situația s-a finalizat cumva, din nou, în defavoarea consilierilor liberali, chiar dacă secretarul a promis că va ține cont pe viitor și de propunerea liberalilor.
”Nu! în momentul în care a fost aprobată o propunere, celelate se consideră a fi respinse. Eu am reținut ce a spus domnul consilier Coman și voi așeza pe listă, conform regulamentului”, a declarat Drăgan.
Ca o paranteză, luni, 28 decembrie, a urmat o ședință extraordinară a CLM Brăila, prezidată de PSD-ista Silvia Bobi, așa cum s-a stabilit în ședința ordinară din noiembrie.
Chiar dacă aici discutăm despre un episod aparent banal, reamintim totuși că, în ședințele trecute, de la începerea acestui nou mandat, liberalii au făcut propuneri pentru a avea reprezentanți în toate Consiliile de Administrație, Adunările Generale și diferite comisii din cadrul subordonatelor CLM, însă PSD-iștii i-au lăsat pe dinafară peste tot, probabil doar pentru ”a-și arăta mușchii”. Și au procedat așa, cel puțin acolo unde nu era obligatoriu, pe lege, ca toți consilierii să participe. Chiar au preferat să numească aceleași persoane din tabăra lor în mai multe astfel de poziții, decât să lase loc și PNL-iștilor. Și chiar dacă pare un lucru neimportant, precizăm că în aceste structuri se iau decizii administrative importante, iar la Brăila, opoziția practic nu este rerezentată, în prezent, pentru a putea constata sau semnala unele derapaje, în cazul în care acestea ar apărea. Situație care s-ar putea dovedi problematică pe viitor.