Mergi la conţinutul principal

PNL-iştii aduc acuzaţii grave Primăriei Brăila: «taxă de protecţie» pentru operatorii de salubritate

* asta a afirmat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă preşedintele PNL Brăila Alexandru Dănăilă, precizând că nu numai în cazul Brai-Cata, ci şi al ECO şi RER municipalitatea opreşte un procent din facturile lunare * motivul ar fi pentru plata taxei de mediu, însă liberalul susţine că este un abuz, care creează probleme mari pentru operatori * Dănăilă a avertizat că demersul rezilierii contractului cu Brai-Cata al primarului Marian Dragomir, în acest context, s-ar putea termina destul de costisitor pentru municipalitate

 

 

Acuzaţii grave din partea PNL-iştilor brăileni în privinţa modului în care Primăria a gestionat problema celor trei operatori de salubritate: Brai-Cata, ECO şi RER. În contextul demarării demersurilor de reziliere a contractului cu SC Brai-Cata de către consilierii municipali, la iniţiativa primarului Marian Dragomir, liberalii avertizează că situaţia s-ar putea termina abia după ani buni de procese, dar mai important, cu puşculiţa ceva mai goală pentru Primărie. Preşedintele PNL Brăila Alexandru Dănăilă a afirmat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă la sediul partidului, că municipalitatea nu a procedat deloc corect în gestionarea problemei operatorilor de salubritate din municipiu şi că şi-a permis să încaseze lunar un fel de "taxă de protecţie" de la cele trei firme. Dincolo de datoriile înregistrate de Brai-Cata în alte judeţe, liderul liberal a ţinut să puncteze că Primăria Brăila nu a achitat integral facturile către cei trei operatori Brai-Cata, RER şi ECO, ci a oprit un procent sub pretextul achitării taxei de mediu. Mai mult, potrivit lui Dănăilă, operatorii s-ar fi oferit în nenumărate rânduri să pună la bătaie staţiile de sortare mai vechi pe care le au, dar au solicitat şi să fie lăsaţi să valorifice o parte din gunoiul care ajunge la groapă, mai exact frunzele şi crengile căzute. Cam 35% din întreaga cantitate anuală dusă de operatori la groapă, a avertizat Dănăilă! Acesta l-a acuzat pe primarul Marian Dragomir că intenţionează să majoreze taxa de salubritate în anul următor, dar şi că a luat toate măsurile în aşa fel încât societatea primăriei, SC ECO, să fie avantajată şi să poată să preia încet-încet rolul de operator unic, când va fi cazul. De altfel, Dănăilă a precizat că şi ECO ar fi avut o soartă similară cu cea a operatorului privat Brai-Cata, dacă municipalitatea nu ar fi pompat bani pentru a-i plăti datoriile, ceea ce nu înseamnă altceva, în opinia sa, decât favorizarea concurenţei neloiale.

 

Dănăilă susţine că Primăria riscă să piardă un eventual proces cu Brai-Cata

 

Liderul PNL Brăila a mai precizat că municipalitatea, potrivit legii, ar fi trebuit să le pună la dispoziţie celor trei operatori o bază solidă cu care să lucreze, în momentul în care aceştia au încheiat contractul pentru salubritate. Asta însemnând staţii de sortare, platforme de colectare a deşeurilor, staţii de transfer, construcţii pentru sortarea deşeurilor, coşuri de gunoi etc. Lucru care nu s-a întâmplat însă. Dănăilă a adăugat că la începutul mandatului a încercat să aibă o discuţie cu primarul Marian Dragomir în care i-a spus opinia sa despre modul în care ar fi trebuit gestionată situaţia salubrităţii la nivelul oraşului, însă edilul-şef a făcut cum a crezut de cuviinţă. Liberalul susţine că operatorii de salubritate ar fi trebuit lăsaţi să valorifice masa vegetală, cantitatea de deşeuri dusă la groapă ar fi scăzut, iar amenda pe care municipalitatea trebuie să o plătească s-ar fi micşorat. De asemenea, că plata facturilor pentru serviciile prestate ar fi trebuit plătită integral, fără ca SUPAGL Brăila să mai oprească un procent în fiecare lună pentru taxa de mediu. Context în care, susţine Dănăilă, chiar dacă Brai-Cata ajungea în faza actuală când nu şi-a mai plătit salariaţii şi nu a mai ridicat gunoiul de pe străzile oraşului, Primăria ar fi fost mult mai îndreptăţită şi mai sigură în faţa unui eventual proces, dacă rezilia contractul. În prezent, lucrurile sunt destul de şubrede, iar operatorul strâns cu uşa de municipalitate, ar putea imputa toate aceste chestiuni iar banii contribuabililor să fie folosiţi până la urmă pentru plata unor greşeli administrative, a dorit să puncteze Dănăilă.

"Pe noi ne interesează ca străzile să fie curate şi gunoaiele să fie strânse şi colectate conform graficului pe care fiecare societate - operator, îl are. Domnul primar şi-a făcut, din păcate şi oarecum de neconceput pentru mine - deoarece dânsul provine din mediul privat, de la o societate multinaţională şi mă gândeam că vine cu o altă mentalitate -, un obicei în a arăta din calitatea pe care o deţine, cât de rea este o societate sau alta şi ce probleme are. Aşa cum s-a întâmplat în cazul celor de la Brai-Cata. Nu mi se pare o abordare demnă de un primar", a conchis Dănăilă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro