"PNL cere Ministerului Justiţiei să renunţe la tentativa de a crea pârghii prin care factorul politic poate controla Justiţia. (...)Propunerea ca ministrul Justiţiei, o persoană numită politic, să poată avea dreptul de a sesiza Inspecţia Judiciară, de a putea obliga inspectorii la completarea anchetei, de a renunţa la începerea acţiunii disciplinare şi de a porni o acţiune disciplinară împotriva judecătorilor şi procurorilor sau, pentru prima dată în istorie, de a ataca în instanţă soluţia CSM cu privire la sancţionare reprezintă un atac grav la independenţa Justiţiei şi la principiul separaţiei puterilor în stat. Acest proiect încalcă, în acelaşi timp, angajamentele pe care România şi le-a luat în perioada de preaderare la Uniunea Europeană", spune, printr-un comunicat, deputatul Alina Gorghiu, preşedintele Comisiei pentru Justiţie a PNL.
Liberala consideră de neînţeles cum Ministerul Justiţiei îşi asumă un astfel de proiect, având în vedere că, în Constituţie (articolul 134, alineat 2), Consiliul Superior al Magistraturii îndeplineşte rolul de instanţă de judecată, prin secţiile sale, în domeniul răspunderii disciplinare a judecătorilor şi a procurorilor. "Or, deşi Constituţia prevede în mod explicit că, în aceste situaţii, ministrul Justiţiei, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi procurorul general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ nu au drept de vot, ministerul condus de Cătălin Predoiu avansează un proiect de lege care permite acestora să demareze acţiuni disciplinare împotriva magistraţilor, să impună completarea anchetei inspectorilor sau, dimpotrivă, să solicite stoparea ei", mai transmite deputata.
Ea spune că punerea inspecţiei judiciare în subordinea ministrului de Justiţie consacră în fapt dependenţa operaţională a inspectorilor. "Prin faptul că guvernul Boc conferă Inspecţiei Judiciare personalitate juridică şi un buget distinct, Executivul goleşte practic de conţinut activitatea CSM şi reduce rolul acestuia la unul pur decorativ", acuză Alina Gorghiu, care consideră că "pentru imparţialitatea sistemului juridic, e nevoie de mecanisme proprii de autoreglare şi control, nicidecum de interferenţe sau presiuni politice".
"În concluzie, PNL cere Guvernului şi Ministerului Justiţiei să renunţe la astfel de presiuni, având în vedere faptul că obligaţiile ce revin României din MCV susţin respectarea independenţei Justiţiei, întărirea şi eficientizarea ei", conchide liberala.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.