Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

PNG-CD Braila solicita prefectului sa anuleze hotarirea CJ de mutare a bibliotecii

Presedintele PNG - CD Braila, Ionel Alexandru, a anuntat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca va solicita Institutiei Prefectului sa se sesizeze in cazul mutarii Bibliotecii Judetene din zona centrala, in cantina de linga Liceul de Chimie, situata pe Soseaua Buzaului, intr-o zona periferica. Alexandru a declarat ca il va ruga pe prefectul Nicolae Mitroi sa analizeze hotarirea Consiliului Judetean din data de 28 septembrie si sa o anuleze, deoarece, din punctul sau de vedere, este ilegala. Liderul PNG - CD Braila aduce ca sprijin in favoarea afirmatiilor sale, o lege promulgata chiar de el in perioada in care a fost senator PRM. "Este vorba de Legea Bibliotecilor. Aceasta lege stabileste o serie de standarde privind locatia unei biblioteci. Se refera atit la modul de pastrare al colectiilor, la relatia cu publicul, la suprafata pe care ar trebui sa o ocupe o astfel de institutie. Este clar ca aceste standarde nu sint si nici nu pot fi indeplinite de locatia aleasa de presedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu drept sediu de biblioteca". Ionel Alexandru s-a mai aratat de parere ca Prefectura ar trebui sa verifice si daca CJ Braila a obtinut toate avizele necesare mutarii bibliotecii de la Comisia Nationala a Bibliotecilor: "CJ ar fi trebuit sa ceara o groaza de avize de la aceasta comisie si am informatii ca nu a facut asa ceva. In acest context, hotarirea luata saptamina trecuta in plenul CJ este ilegala. Mai mult, s-a gindit cineva ca de la anul, biblioteca va functiona la 20 de metri de o statie de benzina? Pai daca se intimpla ceva? Ce dezastru ar fi? Pai, numai din acest motiv, si nu ar trebuit dat aviz pentru mutare...".
Totodata, presedintele PNG - CD Braila a tinut sa explice ca, desi conducerea bibliotecii si cea a CJ au sustinut ca activitatea bibliotecii nu va fi afectata nici macar o clipa de mutare, acest lucru nu este adevarat. Dimpotriva, dupa calculele lui Alexandru, activitatea sectiilor care functioneaza acum in Casa Tineretului va fi intrerupta pentru cel putin 20 de luni: "Trei luni va dura numai stringerea cartilor de la cititori, inventarierea lor - un an, impachetarea lor conform cotelor - o luna, transportul mobilierului - doua saptamini, transportul cartilor - alte doua saptamini, despachetarea si aranjarea lor conform cotelor - doua luni, reinstalarea cataloagelor on - line, inca o luna. Atita timp adultii din Braila nu vor putea avea acces la cartile bibliotecii. Degeaba spun ei sa ne ducem in Piata Poligon, ca de acolo nu putem imprumuta decit carti pentru copii. Ideea e ca hotarirea e ilegala si vom solicita prefectului sa o anuleze".
In ceea ce priveste pozitia Prefecturii fata de solicitarea membrilor PNG - CD Braila, prefectul Nicolae Mitroi ne-a declarat: "Nu Prefectura stabileste oportunitatea unui proiect de hotarire, ci consilierii, alesii locali, iar ei ati vazut cum au votat. Prefectura verifica doar legalitatea. Daca totul e conform legii, atunci e totul in ordine. Vom verifica daca era nevoie si de acele avize si vom comunica un punct de vedere".
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii