• încă o zi agitată pentru membrii Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Brăila, ieri, după ce mai multe partide le-au trecut pragul pentru a se înscrie în alegerile Parlamentare din decembrie • PMP-iştii brăileni, în frunte cu Marioara Nistor, Cristian Ancuţa, Viorel Botea şi restul candidaţilor de pe lista partidului şi-au depus dosarul şi au explicat totodată schimbările de ultim moment în privinţa opţiunilor pentru Senat • tot ieri, au depus listele şi alte partide din Brăila, printre care Uniunea Salvaţi România şi Alianţa Noastră România
Mai multe partide din Brăila au trecut, ieri, pragul Biroul Electoral Judeţean (BEJ) pentru a-şi depune dosarele de candidatură la alegerile Parlamentare din 11 decembrie. Printre acestea se numără şi Partidul Mişcarea Populară a fostului preşedinte Traian Băsescu, a cărui organizaţie judeţeană, în frunte cu deputatul Marioara Nistor, Cristian Ancuţa (ex-consilier judeţean PNL, ulterior independent), consilierii judeţeni Viorel Botea şi Ionel Adetu, precum şi alţi candidaţi de pe liste, şi-a prezentat, ieri, dosarele în faţa membrilor BEJ, la ora 11:30.
Imediat după ce au primit ok-ul pentru documentele depuse, aceştia au făcut câteva declaraţii, comentând pe scurt, „aterizarea” lui Ancuţa pe prima poziţie în lista PMP Brăila pentru Senat, deşi până nu demult, în cărţi, locul era destinat profesorului Viorel Botea (acum pe locul 2).
„Aş vrea să transmit brăilenilor că am construit, cred eu, o echipă redutabilă, de profesionişti, de oameni serioşi. Şi cel mai important lucru pe care brăilenii şi-l doresc: o echipă de oameni curaţi asupra cărora să nu planeze nicio suspiciune. Suntem o echipă puternică, nu doar cei din lista de candidaţi, ci şi cei care sunt în spatele nostru. Ne dorim să obţinem un scor foarte bun, care să ne propulseze ca fiind a treia forţă politică în Brăila, dar şi în România”, a declarat Nistor.
Sursa citată a ţinut să mai adauge că este de acord cu votul pe liste, deoarece „în felul acesta, în momentul în care se vacantează un post este imediat ocupat de unul dintre ceilalţi candidaţi”, şefa PMP Brăila făcând, cel mai probabil, un apropo împăciuitor la adresa lui Botea.
La rândul său, Ancuţa a afirmat că popularii brăileni vor face o campanie curată, axată pe proiecte legislative, pe care le vor prezenta cât de curând. Despre decizia sa de a candida pentru un fotoliu de senator acesta a declarat: „Am avut o discuţie la Bucureşti acum ceva timp. A contat foarte mult activitatea mea politică din ultimii 8 ani de zile, activitatea mea politică de la nivel naţional, legătura cu Bucureştiul, cu toate organizaţiile din ţară unde am fost preşedinte la nivel naţional peste toţi tinerii din mediul rural (n.r. - în perioada când activa în PNL). Activitatea din judeţul Brăila, unde, ştim cu toţii că am avut-o în teren, lângă oameni şi cu oameni. Ăsta a fost motivul pentru care am primit cu responsabilitate această candidatură”. Cât despre ocuparea poziţiei 1 pe lista de la Senat, Ancuţa a precizat că subiectul a fost tranşat, într-o şedinţă, miercuri seară, astfel că „lucrurile se vor armoniza pe mai departe”.
Prim-vicepreşedintele PMP Brăila, Viorel Botea nu a dorit să facă declaraţii alături de colegii săi la ieşirea de la BEJ, afirmând doar: „Cei care reprezintă în momentul de faţă vârful organizaţiei au spus tot ce era de spus. Eu nu pot să spun decât că vom face tot ceea ce putem ca să avem un rezultat cât mai bun la Brăila. Asta este tot”.
USR Brăila are doar 6 candidaţi din 11 în cursa pentru Parlament
Potrivit preşedintelui Uniunii Salvaţi România, filiala Brăila, Cătălin Stancu, în ciuda invitaţiei înaintate, recent, către brăilenii cu notorietate şi fără un trecut politic „pătat” de a candida pe listele lor, prea puţini s-au arătat interesaţi. Astfel, că USR-iştii s-au văzut puşi în faţa faptului împlinit şi au selectat câţiva membri din cadrul organizaţiei nou înfiinţate. Listele USR Brăila au fost depuse, ieri, la BEJ şi arată în felul următor:
La Camera Deputaţilor pe locul 1 se află Cătălin Stancu (inginer, administrator firmă), pe 2 - Leonard Oprea (electronist, administrator firmă), pe 3 - Claudia Sindrihan (contabil, în prezent pensionară), pe 4 - Silviu Vlad (tehnician, administrator firmă) şi pe 5 - Florin Milea (inginer metalurg).
La Senat, USR-iştii brăileni au un singur candidat, pe Ionel Mocanu (inginer TCM).
„Astăzi am fost la Biroul Electoral Judeţean şi am depus listele. Am fost şi la Tribunal. De ce doar 6 candidaţi? Noi suntem cu totul 11 oameni în filială. Acum o săptămână am lansat o invitaţie oamenilor din Brăila, care nu fac parte din alte partide şi care au o notorietate să vină să stăm de vorbă, pentru că doream să susţinem candidaturile şi altor persoane din afara partidului. Realitatea este că noi nu ne-am îngrămădit să candidăm, nu ne-am certat pe liste, dimpotrivă, colegii au încercat să se eschiveze pentru că nu asta era urgenţa la noi în momentul ăsta. Din păcate, nu am găsit oameni, aşa că a trebuit să apărem noi pe liste. Dar nu am reuşit să îmi conving toţi colegii, aşa că am ajuns să avem 5 candidaţi la Camera Deputaţilor şi unul la Senat. Toate propunerile au trecut prin Biroul Naţional. Am primit aprobarea miercuri seară”, a declarat Stancu, exprimându-şi totodată speranţa că USR va reuşi să obţină un scor de 10% la Brăila.
Şi Alianţa Noastră România a lui Marian Munteanu are liste la Brăila
Contactat telefonic, preşedintele ANR Brăila, Marian Ghionu, a confirmat că organizaţia a depus, ieri, la BEJ, listele cu candidaţi la Cameră şi Senat.
„Eu sunt la Bucureşti. Dar am primit confirmarea prin e-mail că s-au depus dosarele la Biroul Electoral Judeţean şi la Tribunal. Acum este o perioadă de avizare, după care o să se publice pe site-ul Biroului listele”, a declarat Ghionu.
Astfel, la Camera Deputaţilor pe lista ANR Brăila se află: pe locul 1 - Marian Ghionu (economist, administrator firmă), urmat pe 2 de Carmen Manuela Ionescu (farmacist), pe 3 - Alexandru Răzvan Iordache (ofiţer maritim, sportiv de performanţă), pe 4 - Leonard Mihail Belcin (jurist), pe 5 - Radu Bogdan Micu (agronom, administrator firmă), pe 6 - Veronica Strungă (sociolog, bibliotecar) şi pe 7 - Tiberiu Dinu Chelariu (inginer, administrator).
La Senat: pe locul 1 se află Marcel Cucu (inginer, agricultor, fost secretar general al Partidului Agricultorilor din România), pe 2 - Ionel Toma (biolog), pe 3 - Ivana Moraru (economist) şi pe 4 - Viorel Niculcencu (inginer).