• președintele PMP la nivel național, europarlamentarul Eugen Tomac, a făcut un apel public către oamenii de afaceri din județul Brăila de a solicita despăgubiri pentru pierderile cauzate de refuzul Austriei privind intrarea României în spațiul Schengen • Tomac susține că oferă mediului privat această posibilitate datorită unei noi acțiuni depuse la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) • contactat de redactorii ”Obiectiv – Vocea Brăilei”, liderul PMP Brăila Viorel Botea a punctat că sprijină demersul și că îndeamnă la rândul său toți oamenii de afaceri brăileni să ia atitudine în acest caz și să solicite despăgubiri pentru prejudiciile pe care le-au avut de îndurat
PMP-iștii, în frunte cu președintele lor, europarlamentarul Eugen Tomac, îndemnă oamenii de afaceri din Brăila să ceară despăgubiri Austriei după ”blocada Schengen”. Tomac a emis un comunicat de presă pe această temă, prin intermediul căruia a anunțat că face apel public către toți afaceriștii din județul nostru pentru a-și cere drepturile și a solicita despăgubiri în urma pierderilor cauzate de refuzul privind intrarea României în spațiul Schengen. Gest al Austriei pe care îl consideră total nejustificat. Tomac a punctat că a decis să ofere mediului privat această posibilitate datorită unei noi acțiuni depuse la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).
”Acțiunile pe care le-am depus la Curtea de Justiție ne permit să invităm persoane juridice din România să se alăture demersului nostru. Orice persoană juridică care consideră că îi este afectată activitatea și îngrădită libertatea de mișcare a bunurilor în spațiul UE se poate alătura ca parte în proces. Companiile din județul Brăila pot solicita, în cadrul acestui proces, inclusiv despăgubiri, întrucât le este îngrădit accesul pe Piața Unică Europeană printr-un abuz de putere din partea Austriei”, a declarat Tomac.
Potrivit comunicatului transmis de PMP-iști, persoanele juridice interesate pot deveni parte din procesul intentat de eurodeputatul popular trimițând un mesaj la numărul de telefon 0770.763.876 cu textul “Doresc să mă alătur acțiunii de la CJUE” urmând ca în cel mai scurt timp să fie contactate pentru stabilirea pașilor pe mai departe.
Botea îndeamnă la rândul său afaceriștii brăileni să profite și să își ceară drepturile
Contactat de redactorii ”Obiectiv – Vocea Brăilei” pentru a obține un punct de vedere privind demersul lui Eugen Tomac, președintele PMP Brăila, Viorel Botea a afirmat că se declară un susținător al acestei acțiuni în totalitate, deoarece o consideră mai mult decât îndreptățită. Acesta a afirmat că România a îndeplinit absolut toate condițiile necesare pentru a intra în spațiul Schengen și că gestul austriecilor de a-și folosi dreptul de veto ”împotriva” țării noastre, a fost unul total nefondat.
”Demersul pe care președintele PMP, europarlamentarul Eugen Tomac, l-a făcut în justiție este unul perfect îndreptățit, dat fiind faptul că România a îndeplinit toate condițiile privind aderarea la spațiul Schengen. Cel mai elocvent exemplu în acest sens este Brăila, unde nu se găsesc imigranți. Este foarte clar! Iar tot ceea ce înseamnă persoane care vin din străinătate, fie că vin din spațiul Schengen sau din țări non UE sau asiatice, lucrează pe bază de contract legal. Știu în domeniul construcții, de exemplu, numeroase persoane care lucrează. În diverse servicii. Deci România a îndeplinit clar condițiile privind aderarea la spațiul Schengen. De aceea acest demers pe care îl face domnul Eugen Tomac îndemnând oamenii de afaceri din Brăila să solicite despăgubiri este perfect legal. Nu mă refer decât la chestia privind transportul de persoane, de mărfuri, unde numeroase firme au prejudicii financiare cauzate de faptul că Austria nu a dorit ca România să intre în spațiul Schengen. Deci lucrurile sunt foarte clare! Și eu îndemn oamenii de afaceri, nu numai din Brăila, dar și din țară să facă la rândul lor acțiuni în justiție împotriva Austriei. Este clar o bătaie de joc la adresa României și de aceea susțin din toate punctele de vedere aderarea la spațiul Schengen și chemarea în Justiție a Austriei privind prejudiciile financiare, dar și morale pe care le-au suferit oamenii de afaceri români”, a declarat la rândul său Botea.
Tot în comunicatul PMP se precizează că demersul lui Tomac își are startul la începutul acestui an, când acesta a contestat la Curtea de Justiție a Uniunii Europene decizia Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) prin care României i s-a respins intrarea în Schengen. Mai exact, eurodeputatul a cerut CJUE să constate nelegalitatea deciziei Consiliului JAI în urma votului de pe 8 decembrie 2022.