PMP-iștii brăileni susțin majorarea salariilor profesorilor din România | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

PMP-iștii brăileni susțin majorarea salariilor profesorilor din România

• asta reiese dintr-o postare recentă pe rețelele de socializare, cu ajutorul căreia președintele PMP Brăila, profesorul Viorel Botea, a ținut să explice de ce este nevoie ca lefurile cadrelor didactice să fie majorate cu 50% • potrivit consilierului județean, salariile personalului didactic și ale personalului auxiliar sunt extrem de scăzute comparativ cu salariul mediu pe economie • faptul că la acest moment bugetul Ministerului Educației este de 2,1% din PIB, este total insuficient pentru a acoperi nevoile sistemului educașțional, susține Botea • potrivit PMP-istului ar fi nevoie de alocarea a 4% din PIB către învățământ, lucru care se poate realiza în paralel cu accesarea fondurilor europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)

 

PMP Brăila solicită majorarea salariilor profesorilor cu 50%. În cadrul unui comunicat de presă postat recent pe rețelele de socializare, Viorel Botea, președintele popularilor brăileni, a dorit să sublinieze că revendicările venite dinspre sistemul educațional sunt extrem de pertinente. Consilierul județean PMP, profesor la rândul său și fost inspector școlar județean, le dă dreptate colegilor din învățământ, care solicită majorarea salariilor, dar și plata unor sporuri, a orelor suplimentare, precum și a altor drepturi prevăzute în legislația în vigoare și în contractele de muncă, creșterea anuală a investițiilor și, nu în ultimul rând, utilizarea unui alt program în afară de EduSal.

”Salariile personalului didactic și a personalului auxiliar sunt extrem de scăzute comparativ cu salariul mediu pe economie. De exemplu, un profesor între 25 și 35 de ani câștigă în jur de 2.300 lei net, în timp ce un profesor cu peste 25 de ani vechime, cu toate sporurile și gradele didactice, fără ore suplimentare - care de obicei nu există -, are un salariu net de aproximativ 6.000 lei, salariu care include procentul de 25% gradație de merit și 10% dirigenție, spor de stres și normă de hrană. De precizat că procentele alocate pentru dirigenție și gradația de merit nu sunt primite de toți profesorii, iar în lipsa acestora, chiar și la un nivel maxim de vechime, salariul net nu depășește 4.000 lei, ceea ce este cel puțin umilitor”, a declarat Botea.

 

4% din PIB pentru sistemul educațional, o necesitate

Tot liderul PMP Brăila susține că la fel de jenante sunt și salariile conducătorilor instituțiilor de învățământ, în contextul în care personalul de conducere desfășoară atât activități de predare cât și manageriale. De asemenea, că și renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației este o altă revendicare pertinentă și necesară pentru buna funcționare a sistemului educațional din România.

”EduSal creează mari probleme deoarece nu este gestionat de profesioniști. De aceea, este necesar un program de salarizare gestionat și administrat exclusiv de profesioniști din cadrul Ministerul Educației, care trebuie să fie salarizați corespunzător. Pentru majorarea salariilor creșterea trebuie să fie de cel puțin 50%, bani alocați de la bugetul de stat. Aceeași creștere trebuie să se aplice, conform contractului colectiv de muncă, și pentru orele suplimentare acordate conform legislației în vigoare. La acest moment, bugetul Ministerului Educației este de 2,1% din PIB, insuficient pentru a acoperi nevoile sistemului educațional. De aceea este extrem de necesară alocarea a 4% din PIB, fonduri care completate cu fondurile care vor veni din PNRR, pot asigura o finanțare corectă a sistemului educațional. Utilizarea fondurilor europene din cadrul PNRR, pentru achiziția de mobilier, echipamente didactice IT și nu numai sunt câteva exemple elocvente de proiecte care se pot realiza pe mai multe paliere, care trebuie încurajate și sprijinite de către Ministerul Educației”, a mai punctat Botea.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro