PMP-iştii vor depolitizarea spitalelor din România | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

PMP-iştii vor depolitizarea spitalelor din România

* asta a declarat preşedintele PMP la nivel naţional, Eugen Tomac, în timpul vizitei sale recente la Brăila * acesta a apreciat că dacă Legea pe Sănătate propusă de PMP ar fi fost adoptată în Parlament, nu ar mai fi existat tragedia de la Piatra Neamţ

 

 

 

Unul dintre punctele pe care PMP-iştii mizează în campania pentru Alegerile Parlamentare este Sănătatea. În timpul vizitei sale recente la Brăila, Eugen Tomac, preşedintele popularilor la nivel naţional, a vorbit în timpul prezentării programului partidului atât pe plan naţional cât şi local, despre problemele din Sănătate.

”Am avut în această perioadă mai multe vizite prin ţară, pentru a încerca să prezint parte din priorităţile PMP. Obiectivele partidului nostru. În mod evident, criza de sănătate publică nu a venit singură peste noi. Vom avea parte, din păcate, de o criză economică fără precedent. Şi după cum puteţi observa, mesajul nostru este «Mişcăm România». Aş continua prin a spune că Mişcăm România, însă nu vrem să lăsăm pe nimeni în urmă. Pentru că, în mod clar, la ora actuală, milioane de români se uită cu teamă spre ziua de mâine şi nesiguranţa aceasta care pluteşte în societate, ne obligă să fim solidari, să gândim politici prin care să-i putem ajuta. În mod clar, Educaţia, Credinţa, Sănătatea sunt priorităţi pentru noi!”, a declarat Tomac

În ceea ce priveşte problemele din Sănătate, liderul popularilor a afirmat că dacă Legea dedicată pe care PMP a propus-o încă de acum câţiva ani, ar fi fost aprobată în Parlament, tragedii precum cea de la Piatra Neamţ nu ar mai fi avut loc.

”Aici aş dori să subliniez un lucru cât se poate de clar şi de succint. Niciun partid în ultimii 30 de ani nu a venit în Parlament cu un proiect de lege privind reforma şi reorganizarea sistemului de sănătate. Noi am preluat o iniţiativă legislativă, elaborată de cei mai buni specialişti pe care îi avem în managementul sănătăţii, profesori universitari, care au gândit o lege prin care putem reorganiza întregul sistem de sănătate, astfel încât  spitalele să devină din ce în ce mai sigure, să avem o politică a medicamentului transparentă şi extrem de eficientă, una care să garanteze perspective mult mai solide pentru cei care îşi desfăşoară activitatea în sistemul de sănătate. Aici mă refer la resursa umană din sănătate. Această lege a sănătăţii este depusă în Parlament şi niciun partid nu doreşte să dezbatem pe marginea acestor demersuri pe care le-am făcut noi, din nepăsare aş spune, în cel mai fericit caz. Pentru că dacă am adopta această lege a Sănătăţii pe care o propune PMP acum, pe care am mai depus-o o dată în 2015... De exemplu, dacă astăzi ar fi fost în vigoare o asemenea iniţiativă legislativă, nu am fi avut situaţia de la Piatra Neamţ. Dintr-un simplu motiv, fiindcă prin această lege urmărim depolitizarea întregului sistem de sănătate. Directorii de spitale nu mai trebuiesc numiţi de factorul politic. Ei trebuiesc angajaţi pe bază de concurs. Un manager trebuie să aibă independenţa necesară pentru a gestiona o entitate şi liberatea necesară în a comunica cu instituţiile statului, minister, primărie, consiliu judeţean şi aşa mai departe. Atât timp cât factorul politic este decidentul principal în tot ceea ce priveşte activitatea unui spital, întotdeauna ne vom lovi de situaţii precum cele cunoscute de la Piatra Neamţ, când într-un an de zile au fost schimbaţi opt directori. Și nu doar depolitizarea întregului sistem de sănătate este un demers important”, a declarat Tomac.

Acesta a adăugat că PMP propune ca spitalele să fie conduse de specialişti, independenţi din punct de vedere politic, dar şi ca instituţiile sanitare să aibă libertate în ceea ce priveşte achiziţiile.

”Prin această lege noi cerem, de exemplu, ca fiecare spital să aibă un statut distinct faţă de ceea ce reprezintă astăzi. Să aibă un statut de fundaţie publică cu capital de stat. Să aibă această independenţă de a putea accesa fonduri, de a putea aduce investiţii, de a putea participa la proiecte de cercetare, de a putea atrage resursă umană din ţară, din alte state. O independenţă mult mai mare în ceea ce priveşte puterea de decizie. Pentru că la ora actuală depinde strict de ceea ce propune, aprobă sau promovează un Consiliu Judeţean. Şi dacă ai un preşedinte de CJ limitat, fără viziune, fără voinţă, suferă şi un spital. Dacă i-am schimba acest statut, atunci în mod sigur, un manager bun, pregătit, cu voinţă, cu determinare, poate schimba şi în mod sigur va lupta cel puţin un obiectiv fundamental să atingă, acela de a avea autorizaţie ISU. Dar atât timp cât depinzi de factorul politic şi singura autoritate care îţi poate influenţa decizia este factorul politic, sistemul rămâne la fel de fragil cum este şi astăzi şi noi propunem,  prin această lege a sănătăţii, să regândim întregul sistem de sănătate. Pentru că este momentul să preluăm din bunele practici pe care le avem în alte ţări din Uniunea Europeană. Nu a inventat nimeni vreun mecanism sau vreo procedură nouă. Pur şi simplu, le-am preluat pe cele mai bune şi le-am adaptat cerinţelor noastre”, a conchis sursa citată.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro