• este vorba despre o iniţiativă legislativă prezentată deja de parlamentarii PMP privind abrogarea pensiilor speciale şi redistribuirea banilor pentru majorarea pensiilor veteranilor de război, văduvelor acestora şi soldaţilor români care au luat sau vor lua parte la teatre de război • preşedintele PMP Brăila, Viorel Botea, speră să strângă 10.000 de semnături în primele 2 luni • la nivel naţional se încearcă strângerea a 2,5 milioane de semnături
Membrii PMP Brăila demarează strângerea de semnături în cadrul campaniei “Pensiile speciale sunt un furt”. Preşedintele popularilor brăileni, Viorel Botea a susţinut o conferinţă de presă pentru a anunţa faptul că parlamentarii partidului său au depus deja o iniţiativă privind abrogarea pensiilor speciale şi redistribuirea banilor pentru majorarea pensiilor veteranilor de război, văduvelor acestora şi soldaţilor români care au luat parte sau vor participa la teatre de război, demers care are nevoie şi de sprijin din partea românilor. Mai exact, aceştia şi-au propus să adune 2,5 milioane de semnături la nivel naţional şi cel puţin 10.000 în judeţul şi municipiul Brăila.
“Iniţiativa PMP solicită abrogarea pensiilor speciale necontributive. A pensiilor care sunt date anumitor categorii speciale de persoane, deşi acestea nu au contribuit la noile pensii pe care dumenealor le primesc. Iniţiativa PMP doreşte în acelaşi timp să recompenseze sacrificiile invalizilor, veteranilor, văduvelor de război şi a celor care au participat în Războaiele Mondiale. Oameni care în momentul de faţă sunt în număr destul de mic. Dacă facem un calcul -, şi noi PMP l-am realizat -, de exemplu în luna mai erau undeva la 66.000 persoane care ar fi trebuit să primească acest tip de pensii speciale, iar după numai 3 luni s-a ajuns la un număr în jur de 63.000 de oameni. Deci scăderea este dramatică, şi se datorează evident vârstei pe care o au aceste persoane. De asemenea, dorim să fie recompensat sacrificiul personalului Armatei Române participant la acţiunile militare curente, în teatrele de operaţiuni şi ale urmaşilor acestora”, a declarat Botea.
Sursa citată a dat câteva exemple pentru a demonstra că pensiile speciale nu sunt în regulă şi că trebuie abrogate, punctând că membrii Corpului Diplomatic şi Consular primesc 5.483 lei, funcţionarii publici parlamentari primesc 3.811lei, dar a amintit şi despre pensiile exagerate pentru parlamentari, avocatul poporului, etc
Ce creşteri propun PMP-iştii
Mergând pe aceeaşi linie, Botea a dorit să sublinieze că în 2017 numărul beneficiarilor pensiilor I.O.V.R. a fost de 9 ori mai mic decât al celor care au beneficiat de pensii speciale, ceea ce i se pare dureros.
“Cei cu pensii speciale primesc fonduri de 5 ori mai mari decât eroii neamului! Adică lucrurile nu sunt deloc în ordine. Legislaţia în vigoare nu asigură, sub nicio formă, un trai decent eroilor neamului care au luptat în Cele Două Războaie Mondiale. Şi vă dau exemplul invalizilor de război care în momentul de faţă sunt doar 117 oameni şi primesc 259 lei pensie. Prin iniţiativa care dorim noi să fie votată în Parlament, se solicită ca aceste persoane să primească 8.324 lei. De asemenea, în momentul de faţă cei care au grad de invaliditate 2 primesc 231 lei, iar noi solicităm să primească 6.243 lei. Veteranii de război care sunt în număr de 7.042 de oameni primesc 161 lei, noi solicităm să primească 2.081 lei. Ne referim şi la văduvele de veterani de război care sunt 59.268 şi primesc 80 lei. Solicităm să primească 1.041 lei”, a declarat Botea.
Sursa citată a mai vorbt şi despre necesitatea de a-i recompensa pe cei care au luat sau care vor lua parte la teatre de război, amintind că ultima oară s-a întâmplat acest lucru în cazul Batalionului 26 Infanterie “Neagoe Basarab” în Afganistan, când 190 de militari au fost răniţi. Aceştia, dar şi cei 1.500 de români prezenţi acolo ar trebui să primească o recunoaştere, a adăugat Botea, lucru pe care PMP îl propune.
“În primul rând, legislaţia în vigoare care reglementează recunoaşterea meritelor personalului Armatei, participant la misiuni, în teatre de război, spune că realizează venituri mai mici de 35% din câştigul salariului mediu brut. În consecinţă, iniţiativa PMP elimină condiţionarea acordării indemnizaţiilor urmaşilor eroilor căzuţi la datorie în teatrele de operaţiuni, de realizare a unor venituri mai mici decât 35% din câştigul salarial brut”, a adăugat acesta.
În ceea ce priveşte sursa de finanţare, Botea a precizat că acoperirea creşterii cheltuielilor cu recompensele eroilor neamului, s-ar putea face din banii rezultaţi în urma abrogării pensiilor speciale.
Liderul PMP Brăila a precizat că membrii şi simpatizanţii partidului vor aduna semnături atât în municipiu cât şi în judeţ, mergând pe stradă, apelând la prieteni. De asemenea, începând din 8 noiembrie, acesta a precizat că la sediul PMP de pe strada Mihai Eminescu nr. 33-35, cei interesaţi vor putea semna în fiecare joi seară în intervalul 17:00 - 20:00, dar şi marţi şi miercuri dimineaţa între 10:00 - 12:00.
“Sperăm ca într-o lună şi jumătate - două luni să strângem cel puţin 10.000 de semnături pentru a demonstra că şi Brăila vrea să facă ceva pentru cetăţenii României şi pentru cei care au luptat şi luptă pentru ţară. Iniţiativa deja a fost prezentată în Parlament. Pe baza acestor semnături sperăm să determinăm parlamentarii să voteze această iniţiativă a PMP”, a conchis sursa citată.