Mergi la conţinutul principal

PLUS susţine nevoia unui Minister al Agriculturii şi al Mediului Rural

• asta a declarat Marcel Cucu, membru în Biroul Judeţean al PLUS Brăila şi cunoscut agricultor brăilean, cu ocazia unei conferinţe de presă, organizată recent, înainte de o întâlnire cu fermierii din judeţul nostru • Cucu a vorbit despre necesitatea ca pe viitor să se contureze un minister care să gestioneze problemele din agricultură, în paralel cu cele ale satului românesc • acesta a subliniat starea jalnică a multor localităţi din mediul rural şi nevoia de a îmbunătăţi viaţa la sate, concomitent cu dezvoltarea agriculturii în România

 

Partidul Libertate, Unitate şi Solidaritate (PLUS) îşi face temele pentru o viitoare posibilă guvernare. Astfel, aceştia organizează o serie de întâlniri în teritoriu pe diverse teme, pentru a lua pulsul şi a-şi creiona viitorul program. Aşa cum am anunţat în ediţiile anterioare ale cotidianului “Obiectiv - Vocea Brăilei”, recent, o astfel de întâlnire a avut loc şi la Brăila, cu agricultorii din judeţ. În cadrul conferinţei de presă ce a avut loc înainte de acest eveniment, Marcel Cucu, membru în Biroul Judeţean al PLUS Brăila şi cunoscut agricultor brăilean, a vorbit despre nevoia unui Minister al Agriculturii şi al mediului rural sau al satului românesc, în cadrul unui posibil viitor guvern. Cucu a precizat că agricultura şi satele din România sunt două elemente care trebuie să fie gestionate şi sprijinite concomitent pentru a da rezultate cât mai bune.

Noi suntem o ţară agrară şi probabil, ca potenţial, ne aflăm pe unul din primele locuri din Europa. Cu toate acestea, de vreo 10 ani încoace am început să ne  lăudăm cu nu ştiu ce recorduri din agricultură. Dar ce înseamnă aceste recorduri? Tot ce faci ca materie primă trebuie să o dai la export. Pentru că aici în ţară nu ai posibilitatea să o prelucrezi şi să faci produse alimentare. În schimb, importăm extraordinar de mult, nu numai din Europa produse agroalimentare. Cred că ştiţi şi dumneavoastră şi ştie toată lumea că balanţa comercială în domeniul agrar este dezastruoasă pentru români. Se importă extraordinar de mult, iar piaţa românească este o binefacere pentru Europa. Noi acum construim cel mai mult magazine pentru desfacerea produselor, în majoritate din import. Eu zic că aici ar trebui lucrat la o strategie de viitor. Pentru că toate politicile care au fost la noi în ţară până acum, au fost din astea temporare şi la dispoziţia unui ministru. Noi deja în ăştia 30 de ani avem vreo 24 de miniştri, dacă nu mă înşel. Şi fiecare a venit cu ideile lui, fără să urmărească o direcţie anume. Noi avem nevoie, o propun şi o susţin cu foarte mare tărie, ca un prim mare obiectiv pentru agricultura românească să fie o strategie pe termen mediu şi lung”, a declarat Cucu.

Agricultorul a precizat că elementul esenţial ar trebui să fie integrarea producţiei primare, însă în al doilea rând să avem foarte multe măsuri de sprijin pentru satul românesc.

“Cei care au posibilitatea să viziteze satele din România pot vedea ce se întâmplă. Satul este îmbătrânit, chiar nenorocit, aş putea spune. Vreau să vă spun că am dat de sate care se află în situaţii mai grele ca în anii '50 din secolul trecut. Populaţia rurală, cea mai în măsură să contribuie cu ceva la dezvoltarea agriculturii şi a satului românesc, este plecată. De altfel, din câte ştiu eu, cei plecaţi în Europa sau în lume din România, în jur de 75% sunt din mediul rural. Eu mi-aş dori ca ministerul nostru din acest resort să se numească Ministerul Agriculturii şi al Satului Românesc sau al Mediului Rural. Adică să aibă în vedere nu numai proiecte care vizează producţiile din agricultură şi investiţii legate de căi rutiere şi aşa mai departe, ci şi viaţa românilor de la sate, respectiv sănătatea, învăţământul şi aşa mai departe. Sunt multe de zis despre agricultură şi ceea ce trebuie să aibă în vedere politicile pe care noi le promovăm acum, dar cu timpul, probabil că putem să le dezvoltăm”, a conchis sursa citată.

Reamintim că la conferinţă şi la întâlnirea cu agricultorii brăileni, au participat atunci, Daniela Giurcă, fost secretar de stat în Guvernul Dacian Cioloş şi actual membru în Comisia Naţională de Programe şi Politici Publice a PLUS, responsabil pe domeniul de agricultură şi dezvoltare rurală la nivel naţional şi Coordonator Regional în Regiunea Sud-Est; precum şi Niculina Tâlvăr - Coordonator Regional în Regiunea Sud şi membru în grupul de lucru agricultură si dezvoltare rurală din cadrul Comisiei Naţionale de Programe şi Politici Publice a PLUS.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro