* cam asta este, momentan, situația pe câmpurile brăilene * fermierii stau cu ochii pe buletinele meteo, ca să nu muncească degeaba, și speră că până la Paște se va băga apă pe canalele de irigații, ca să se poată face udări, unde este necesar
Vântul puternic dinspre Balta Brăilei, rafalele de ploaie și chiar tunetele de acum câteva zile au fost semne că primăvara și-a intrat în drepturi. Iar după cum am aflat de la sucursala brăileană a Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), acolo unde sunt puncte de măsurare, s-au consemnat umătoarele cantități de precipitații: Cazasu, 5 l/mp; Valea Cânepii, 6 l/mp; Viziru, 4 l/mp; Spiru Haret, 10 l/mp; Ianca, 3 l/mp; Vișani, 1 l/mp; Dudești, 3 l/mp. În IMB: Salcia , 15 l/mp; Filipoiu, 8 l/mp; Gemenele, 9 l/mp; Maicanu, 13 l/mp; Titcov, 12 l/mp; Bălaia, 10 l/mp. Deci, o situație care favorizează creșterea plantelor și pregătirea terenului pentru semănatul culturilor de primăvară.
Numai că temperaturile extreme și vântul din ultimele zile, ce a luat pe alocuri chiar formă de vijelie, i-a alarmat pe fermieri privind riscurile la semănat. Astfel, ritmul campaniei a încetinit, însă nu se poate spune că s-a oprit complet. “Lucrările specifice campaniei de primăvară se derulează în continuare. Astfel, până acum (joi, 30 martie n.n.) s-au semănat: 3760 ha cu mazăre; orz de primăvară, 2500 ha; floarea soarelui, 415 ha și 66 ha cu ovăz de primăvară”, ne-a informat Traian Cișmaș, directorul Direcției Agricole Județene Brăila.
“Încă nu ne grăbim cu floarea soarelui și mai ales la porumb, temperaturile fiind prea scăzute. Oricum, noi și colegii horticultori suntem cu ochii pe buletinele și staţiile meteo, fiindcă situaţiile se modifică, chiar dramatic, de la o zi la alta, și nu vrem să muncim în pagubă. Privind irigatul, ANIF trebuie să aibe canalele pline cu apă, pentru a nu ne prinde Paștele fără să putem iriga”, ne-a spus fermierul Florian Vizireanu.