Mergi la conţinutul principal

Plosnita cerealelor, spaima agricultorilor in 2009

Acest an se anunta unul foarte dificil pentru inspectorii fitosanitari braileni, intrucat se preconizeaza atacuri puternice ale plosnitei cerealelor asupra culturilor de grau. Inspectorii au inregistrat inca de anul trecut o crestere alarmanta a populatiei acestui daunator: "Este un daunator care prezinta o ciclicitate in evolutia populatiei. In toamna anului trecut, in urma sondajelor efectuate la locurile de hibernare ale daunatorului, in mod deosebit in padurile de stejar si salcam, s-a depistat o crestere substantiala a populatiei comparativ cu anii anteriori. Situatia este explicabila si prin faptul ca in cursul anului trecut, suprafetele totale tratate pentru combaterea plosnitei au fost de doar 30.350 ha, ceea ce raportat la suprafetele cultivate cu grau inseamna mai putin de jumatate. Singurii producatori mari care au efectuat anul trecut lucrari de combatere pentru adultii de plosnita cerealelor au fost TCE 3 Brazi in Insula Mare a Brailei si Maretu, pe zona Viziru", a explicat Violeta Popescu, sefa Unitatii Fitosanitare Braila. Sursa citata a precizat ca tratamentele aplicate in cursul anului trecut au vizat in special suprefetele cultivate cu grau pentru samanta si doar o mica parte pentru suprafetele insamantate cu grau pentru consum. "In asemenea conditii, inmultirea populatiei pentru acest daunator a fost nestingherita. Drept pentru care, inca de la finele anului trecut a fost intocmit un program de combatere pentru 2009, pentru o suprafata de 60.000 ha, fiind solicitate pentru aceasta fonduri de la bugetul de stat", a mai spus Popescu. In plus, sefa fitosanitarilor a punctat ca cele mai mari cresteri la populatia plosnitei au fost inregistrate in padurile din Sutu si Corbu Vechi, in cele din IMB, din zona mal-dig, dar si in padurea Viisoara.
Avand in vedere faptul ca mobilitatea unui adult este de 50 km in zona locului de hibernare, recomandarea specialistilor fitosanitari este aplicarea unui tratament cu insecticid pentru combaterea plosnitei adulte odata cu erbicidarea la grau.
Plosnita cerealelor este un daunator frecvent intalnit in zona noastra si care afecteaza in mod direct productia de grau. In stare adulta, atacul acestui daunator duce la sterilizarea spicului, iar in stare larvara duce la reducerea cantitatii de gluten in bobul de grau, ceea ce inseamna scaderea calitatii de panificatie a fainii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro