Ploile strică socotelile fermierilor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Ploile strică socotelile fermierilor

Spre norocul lor, însă, nu au fost înregistrate căderi de grindină. Potrivit informaţiilor prezentate de Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Brăila, în medie, pe întreg judeţul, zilele acestea au fost înregistrate precipitaţii între 35 şi 38 litri/metru pătrat. Cele mai multe precipitaţii au căzut în zona localităţilor Mircea Vodă, Ianca, Bordei Verde şi Zăvoaia, unde s-au atins vârfuri de 42 l/mp. În Insulă, media precipitaţiilor a fost de 25 l/mp. "Pentru campania de recoltare de acum, din vară, avem nevoie de soare şi cer senin pentru a putea intra cu utilajele de recoltare în lan. În plus, fiind înregistrate ploi abundente în perioada de campanie, există pericolul încolţirii grâului în spic, condiţii în care scade foarte mult calitatea recoltei", a explicat Costică Măcelaru, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli (APA) Brăila.
De aceeaşi părere este şi directorul executiv al DADR Brăila, Traian Cişmaş, care a punctat că, deşi benefică pentru culturile de prăşitoare, ploile din aceste zile pot pune probleme în ce priveşte recoltarea cerealelor. "Deja am avut dimineaţă o discuţie cu specialiştii de la Unitatea Fitosanitară şi este foarte clar că trebuie avertizaţi agricultorii care au culturi de grâu şi care nu au aplicat încă tratament pentru combaterea fuzariozei, boală care ar putea provoca probleme în ce priveşte calitatea recoltei. Tratamentul a fost aplicat la timpul potrivit pe o suprafaţă de 51.000 de hectare şi în mod îmbucurător, deocamdată nu s-a semnalat apariţia bolii. De aceea trebuie aplicat şi pe restul suprafeţei pentru că, date fiind condiţiile meteo din aceste zile, apariţia acestei boli ar conduce în mod cert la o scădere a preţului oferit la grâu producătorilor, cunoscut fiind faptul că panificatorii caută orice motiv, oricât de mic, pentru a face acest lucru", a punctat sursa citată.
Forma cea mai gravă a bolii denumită fuzarioză apare după înspicare (în perioada mai-iunie), iar boabele afectate rămân mai mici decât cele sănătoase şi se albesc treptat. Pe timp umed şi cald, toate componentele spicului se acoperă cu un înveliş micelian de culoare alb-roz. Boabele provenite din spice puternic atacate sunt mici, zbârcite, albicioase-cenuşii sau roz, mate şi uşoare. Mai grav este că prin contact, boabele sănătoase pot fi contaminate în timpul recoltării.
Din informaţiile DADR Brăila, până la acest moment, a fost recoltată cam 85% din suprafaţa pe care a fost înfiinţată cultura de orz, în timp ce la orzoaică proporţia este de 83%, cu producţii medii de 3.850 kg/ha la orz şi 2.960 kg/ha la orzoaică. În funcţie de vreme, în perioada următoare agricultorii vor începe recoltarea şi la grâu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro