Dunărea crescută şi ploile puternice din ultima perioadă au făcut ca, în mai multe zone agricole din Lunca Dunării, pânza freatică să se ridice până la nivelul la care au apărut băltiri pe mai multe hectare de teren pe care au fost înfiinţate, în toamna anului trecut, culturi de sezon. "Direcţia Agricolă a primit mai multe sesizări din partea unor fermieri, în special din zona Lunca Dunării, privind afectarea culturilor de grâu pe câteva zeci de hectare, din cauza umidităţii în exces din sol. Astfel de semnale am primit din zona comunelor Gropeni, unde ar fi probleme pe o suprafaţă de circa 38 ha cultivată cu grâu, dar şi din Chiscani, de exemplu, însă au venit sesizări şi din comune precum Gradiştea, Tichileşti şi Măxineni. Procedura spune să trimitem specialişti la faţa locului pentru a constata situaţia din teren, iar Direcţia Agricolă Brăila a făcut deja acest demers. Urmează să se înfiinţeze acea comisie specială, prin ordin al prefectului, în cadrul căreia vor fi analizate toate reclamaţiile înregistrate", ne-a declarat Traian Cişmaş, şeful Direcţiei Agricole Brăila.
Miza constatărilor în teren a gradului de calamitare este scutirea de la plata impozitului pe venitul din activităţi agricole, aşa cum s-a acordat şi anul trecut producătorilor afectaţi de factori climatici externi. Mai precis, scutirea se acordă proporţional cu gradul de calamitate constatat. Pentru a deveni eligibili pentru această scutire, trebuie îndeplinite cumulativ trei condiţii: impozitul să fi fost stabilit pe bază de norme de venit; pentru producţia agricolă nu au fost încheiate poliţe de asigurare; producţia a fost calamitată în proporţie de peste 30%.
De precizat că gradul de calamitate se dovedeşte cu procesele-verbale de constatare a pagubelor, pentru fiecare producător agricol, întocmite de către comisiile locale pentru situaţii de urgenţă constituite prin ordin al prefectului.