Plingere penala impotriva comisarului sef Iorga | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Plingere penala impotriva comisarului sef Iorga

Fostul sef al Serviciului de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog (SCCOA) din cadrul IPJ Braila, comisarul sef Ionel Iorga (46 de ani), actual sef al Biroului de Investigatii Criminale (BIC), a fost pirit procurorilor Curtii de Apel Galati, urmind a fi cercetat pentru savirsirea infractiunii de abuz in serviciu (art. 246 Cod Penal). Iorga este cel care a condus perchezitia domiciliara efectuata la inceputul lunii octombrie acasa la Marian Danut Soare, din Obor si a dispus ridicarea unor bunuri "in vederea continuarii cercetarilor", printre care sumele de 12.800 de euro si 2.000 de lei. Este si motivul pentru care interlopul din Obor l-a reclamat pe seful BIC la Parchet, acuzindu-l ca refuza sa-i restituie banii, in conditiile in care - sustine Soare - acestia sint obtinuti la nunta sa, din august a. c. si, in plus, nu au nici o legatura cu cauza in care e cercetat. Afara de comisarul sef Iorga, au mai fost reclamati inspectorul Marian Serban, ag. Nicolae Stanescu, ag. Ramona Patranoiu si sinsp. Marian Danae, toti participanti la descinderea din 1 octombrie 2008, semnatari ai procesului verbal de perchezitie domiciliara. Nu este pentru prima data cind Iorga isi face dusmani in lumea interlopa. In mai 2005, el a fost tinta unui atac mafiot cu cocktailuri Molotov, fiind la un pas de a arde de viu, impreuna cu familia. Nici pina astazi nu au fost identificati autorii actului criminal.

Inspectorul Marian Serban, acuzat de doua ori de abuz

Pe 30 septembrie 2008, la solicitarea anchetatorilor, Tribunalul Braila a emis mai multe autorizatii de perchezitie domiciliara, printre cei vizati aflindu-se si Marian Danut Soare, fostul "locotenent" al lui Vincler din Obor. A urmat cea mai ampla descindere din istoria Politiei brailene, 12 lideri ai lumii interlope pomenindu-se cu dosare penale, urmind a fi cercetati pentru contrabanda, evaziune fiscala si proxenetism. Potrivit Parchetului, exista inregistrate, sub numar unic, doua cauze penale complexe, prima vizind infractiuni de natura economica, iar cea de-a doua readuce in atentia anchetatorilor exploatarea sexuala (proxenetism). Astfel, in baza Legii 31/1990 si a Legii 241/2005 care incrimineaza contrabanda si evaziunea fiscala, Stanel Corbu, Ghita Buricea, Vasile Petcu, zis "Tica Valutistu", Titi si Ionel Sgircitu, Dumitru Oprea, zis "Titel Cracanatu", Radu Bogateanu, zis "Romica", Marian Danut Soare si Laurentiu Bocanet sint invinuiti, urmind a fi anchetati in dosarul inregistrat pe data de 2 octombrie, la Parchetul de pe linga Judecatoria Braila. In aceeasi zi, oamenii legii au mai intocmit un dosar penal, de data aceasta pentru savirsirea infractiunii de proxenetism (art. 329 Cod Penal), invinuiti fiind Stanel Corbu, Ghita Buricea, Filica Duna, Marin Lazar, Ionut Ranete, Vasile Petcu si Marian Danut Soare.
Acuzatiile au fost formulate dupa ce politistii braileni au descoperit in casele interlopilor sume mari de bani, precum si diverse inscrisuri considerate incriminatoare. Cercetarile sint de abia la inceput; pina la ora actuala, politistii au reusit sa inventarieze doar banii pe care invinuitii ii aveau la vedere, respectiv 61.635 euro, 1.833 $, 130 lire sterline precum si 61.700 lei, ce au fost ridicati cu ocazia descinderilor. Cei mai avuti interlopi s-au dovedit a fi "Tica Valutistu", de la care au fost ridicati 20.000 euro, Titi Sgircitu, cu 13.400 euro, Marian Danut Soare, 13.000 euro, si Ionut Ranete, 12.500 euro. In afara de bani, din casele scotocite de politisti si jandarmi au mai fost ridicate citeva kilograme de aur, zeci de contracte de inchiriere si vinzare-cumparare, arme albe, 4 pistoale neletale cu bile, o pusca de tir cu aer comprimat cu luneta, munitie, cartuse, un arc de tir sportiv, 19 telefoane mobile, camere video si foto, un reportofon, spray-uri lacrimogene, 8 cartele sim, un binoclu cu raze infrarosii, rozete box, catuse, o unitate PC, precum si alte obiecte care ar putea servi la definitivarea cercetarilor. Oamenii legii au fost nevoiti sa se deplaseze si la Constanta, la domiciliul lui "Titel Cracanatu", de unde au fost ridicate arme albe, inscrisuri, contracte de vinzare-cumparare, o vesta antiglont si un toc de pistol.
Potrivit plingerii penale formulate de Soare impotriva comisarului Iorga si a colegilor lui, pe 3 octombrie, acesta a solicitat Parchetului restituirea banilor ridicati la perchezitie, "avind in vedere ca bunurile nu au nici o legatura cu fapta" - avocatul lui Marian Soare spune ca e vorba de tentativa de omor, in dosarul in care Cracanatu este parte vatamata - si ca, de fapt, aceste sume reprezinta o parte din darul de la nunta interlopului, din 23 august a. c. In plus, Soare solicita restituirea si a altor bunuri: bijuterii, telefon mobil, aparatura electronica. Raspunsul Parchetului de pe linga Tribunalul Braila a sosit destul de prompt, Marian Soare fiind informat ca cererea de restituire "a fost inaintata IPJ Braila pentru a dispune", potrivit legii. Ofiterul insarcinat cu rezolvarea cererii a fost insp. Marian Serban, care a participat la perchezitia din 1 octombrie. Soare, prin avocatul ales, considera ca acesta se face de doua ori vinovat de abuz, o data pentru ca i-a ridicat banii de la domiciliu si a doua oara pentru ca refuza sa-i restituie banii, desi a luat legatura cu el de nenumarate ori.

Marin Lazar, Essam Abdelaty si Ionut Ranete au cerut si ei restituirea banilor si bijuteriilor

Afara de Marian Danut Soare, si alti interlopi "vizitati" de trupele de interventie pe data de 1 octombrie 2008 au formulat cereri catre Parchetul de pe linga Tribunal, solicitind restituirea banilor, bijuteriilor, telefoanelor mobile si a aparaturii electronice ridicate la perchezitie. Este vorba de Marin Lazar, Essam Abdelaty si Ionut Ranete, reprezentati de avocatul Sorin Ispas. Raspunsul Parchetului a fost identic cu cel inaintat lui Marian Soare: cererile au fost inaintate la IPJ, spre solutionare, conform art. 109 al. 4 raportat la art. 105 al. 2 din Codul de Procedura Penala ("Obiectele si inscrisurile predate sau ridicate in urma perchezitiei si care nu au legatura cu cauza se restituie persoanei careia ii apartin").
In legatura cu afirmatia aparatorului lui Soare, conform careia banii ridicati nu ar avea legatura cu cauza, intrucit autorizatia de perchezitie din 30 septembrie viza tentativa de omor asupra lui Cracanatu, surse din cadrul Parchetului ne-au precizat ca descinderea a vizat si alte fapte penale, respectiv proxenetismul si faptele de coruptie. Daca e asa, atunci, precizeaza sursa citata, banii ridicati pot avea legatura cu cauza. Politia s-a abtinut sa faca prea multe comentarii. "In cauza, cercetarile sint in derulare. Dupa definitivarea acestora, se vor dispune masurile legale ce se impun", ne-a declarat subinspector Jenel Sogor, purtator de cuvint al Politiei brailene, contactat zilele acestea de redactorii ziarului "Obiectiv".

Iorga, tinta interlopilor braileni

La o luna de la plecarea, prin demisie, de la sefia Serviciului pentru Combaterea Crimei Organizate si Antidrog (SCCOA), in urma cu mai bine de trei ani, comisarul Ionel Iorga a platit scump pentru ca i-a anchetat pe mai multi indivizi acuzati de apartenenta la un grup mafiot, implicati in traficul de carne vie sau spalare de bani. In noaptea de 27/28 mai 2005, in jurul orei 3.00, indivizi necunoscuti - se pare, trei la numar - au tintit cu pietre geamul termopan de la balconul comisarului Iorga, de la blocul MAI, Ans. Buzaului, facindu-l tandari, dupa care, prin spartura formata, au aruncat doua cocktailuri Molotov in dormitorul in care se afla la acea ora ofiterul, impreuna cu sotia si mezina familiei. Uneia dintre sticle i-a sarit fitilul in balcon, incendiindu-l, apoi s-a izbit in tablia patului din dormitorul comisarului, iar benzina s-a varsat dedesubt. A doua sticla a explodat, practic, la picioarele politistului, care dormea impreuna cu sotia si copilul de aproape doi ani. Cit ai clipi din ochi, incaperea a fost cuprinsa de flacari, brusc, de sub pat. Buimac, Iorga a sarit si a dat sa iasa din casa, dupa care, auzind bataile in usa ale unui coleg venit sa-i sara in ajutor, s-a ascuns, crezind ca va fi atacat de mafioti. In dormitorul in flacari ramasesera sotia si fetita, care inhalase deja fum inecacios. Din celalalt dormitor, striga disperat copilul mai mare, baiatul de 12 ani. Colegii lui Iorga au ajutat fiecare cum a putut, numai ca atacatorii reusisera sa intrerupa atit furnizarea apei, cit si a energiei electrice. Atit comisarul Iorga - la acea data fusese transferat la cerere, de la Crima Organizata la Ordine Publica - cit si unii din colegii acestuia, erau convinsi ca atacul a fost pus la cale de indivizi periculosi, cunoscuti in lumea interlopa braileana. Dosare precum "Clampi", "Graur", "Piciu", "Cercel" etc. s-au aflat in miinile comisarului. Pentru prima oara in istoria IPJ, un anchetator brailean a fost tinta unui atac mafiot cu cocktailuri Molotov, fiind la un pas de a arde de viu impreuna cu familia. Dupa trei ani si jumatate de la incident, autorii atacului nu au fost descoperiti.

Titel Cracanatu: "Marian Soare nu este decit un tradator"

Potrivit unor surse judiciare, la inceputul lunii septembrie, Soare ar fi dat buzna in restaurantul "Select" de pe Calea Calarasilor si ar fi incercat sa-l injunghie pe Dumitru Oprea, zis "Titel Cracanatu", cu un cutit, acesta din urma refugiindu-se in bucataria localului. O saptamina mai tirziu, cei doi s-ar fi intilnit din nou, de data aceasta la Hotelul Vicky, unde s-ar fi luat la cearta, la un moment dat interlopul din Obor atacindu-l pe Cracanatu cu o sabie. Cele doua atacuri la adresa lui Titel Cracanatu ar fi stat la baza descinderilor din noaptea de 1 octombrie. Dupa aparitia in presa a informatiilor de mai sus, Cracanatu a contactat redactia noastra, ca sa nege ca ar fi fost amenintat cu moartea de catre Soare. "Nu este nimic adevarat, sint doar niste aberatii din partea lui Soare. La viata mea nu se da nimeni, mai ales generatia asta de carton. (...) Eu nu am treaba cu el, eu numai cu seful lui am discutat, cu el nu am schimbat nici doua cuvinte in viata mea. Baiatul este bolnav de grandomanie si viseaza el sa fie sef si, gindindu-se ca daca am eu numele pe care il am, sa minta si el putin. Nu am avut niciodata discutii cu aceasta persoana, ca pentru mine este o persoana nula, fara valoare", a spus Cracanatu. Mai mult, Oprea i-ar fi propus lui Soare sa vina impreuna la redactia "Obiectiv", pentru a confirma sau infirma toata povestea, insa acesta nu i-a mai raspuns la telefon. Titel Cracanatu banuieste ca Soare ar putea avea legatura si cu perchezitia domiciliara pe care i-au facut-o politistii in prima zi a lunii octombrie, cind oamenii legii l-au vizitat si pe Soare. Acum, cei doi sint cercetati pentru infractiuni de natura economica si, in plus, Marian Soare mai este suspectat si de proxenetism. Pina nu de mult mina dreapta a lui Mihai Vincler, acesta a mai avut de-a face cu legea, dupa ce a ucis cu mai multe lovituri de cutit un asistent medical, insa a scapat de inchisoare pentru ca anchetatorii au considerat ca ar fi fost vorba de legitima aparare. "Eu il cunosc pe Soare ca fiind locotenentul unui luptator din Obor. Nu este altceva decit un tradator, iar eu iubesc tradarea, dar urasc tradatorul si laudatorul. Intre noi nu a fost nici un fel de altercatie, ca eu nu am avut niciodata altercatii cu soldatii sau cu locotenentii, ci numai cu gradatii", l-a descris Cracanatu pe Marian Danut Soare. In concluzie, Titel Cracanatu crede ca toate aceste lucruri sint inventate chiar de Soare, care vrea astfel sa se foloseasca de numele sau pentru a ajunge sa fie respectat in Braila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro