Mergi la conţinutul principal

In plina seceta, fermierii nu-si permit sa irige

Suprafetele contractate pentru irigatii in acest an totalizeaza circa 300.000 hectare, mai putin de jumatate din suprafata amenajata cu instalatii, de 700.000 hectare, intrucit fermierii nu isi permit tarifele, cuprinse intre 200.000 si 12 milioane lei vechi pentru 1.000 de metri cubi de apa.
Contractatarea serviciilor de irigatii pentru un anumit an se face cu Administratia Nationala de Imbunatatiri Funciare (ANIF) pina la data de 31 ianuarie a anului respectiv, de catre Organizatiile Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii (OUAI). Dupa acest termen mai pot fi contractate suprafete, insa acestea nu vor beneficia de subventii.
"Noi am amenajat si pus la punct o suprafata de circa 700.000 ha pentru acest an, insa nu a fost contractata decit jumatate. Fermierii nu au bani sa plateasca tarifele. Acestea merg de la 200.000 la 12 milioane (lei vechi - n.r.) pentru o mie de metri cubi, in functie de cit de aproape sint suprafetele de statia de baza. Subventia acordata in acest an este de aproape patru milioane de lei vechi pentru fiecare hectar", a declarat directorul general al ANIF, Ioan Nastea.
Irigatiile sint de importanta pentru fermieri, in conditiile in care in ultima perioada culturile au fost afectate de seceta. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, actualizate saptamina trecuta, o suprafata de circa 210.000 de hectare de culturi insamintate in toamna a fost afectata de seceta, reprezentind aproximativ 8% din totalul de 2,6 milioane de hectare insamintate in toamna 2006.
Seceta s-a accentuat, in perioada 4-6 mai, in special in sudul si sud-estul tarii, conform datelor Agentiei Nationale de Meteorologie (ANM). Totodata, pentru perioada urmatoare este estimat ca deficitul de apa din sol sa se accentueze in zona de sud si sud-est, pe fondul cerintelor mari de apa ale plantelor aflate in faza de inspicare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu