Au vorbit cu preotul pentru înmormântare, au aranjat unde să facă pomana şi i-au pregătit locul de veci, dar nu aveau mortul! Este o dramă prin care a trecut o familie din judeţul Brăila, pentru că a picat la mijloc între procedurile ce se derulează în cazul autopsierii cadavrului unui bolnav decedat în spital.
Marţi noaptea, Marin Ştefan, de 53 de ani, din Gropeni, a fost adus în stare gravă la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Brăila. Bărbatul sângera pe gură şi pe nas, astfel că a fost transferat la Spitalul de Pneumoftiziologie Brăila, fiind suspect de afecţiuni pulmonare. Cu toate eforturile medicilor, n-a mai putut fi salvat. A murit la ora 2.15, la numai câteva minute după ce a fost adus cu Salvarea. Rudele venite să-i ridice cadavrul, pentru a-l îngropa creştineşte, au trecut însă printr-un adevărat coşmar, fiind purtate de la Ana la Kaiafa. Oamenii, însoţiţi şi de preot, au fost puşi pe drumuri, între spitalele care s-au ocupat de cazul bolnavului decedat, fără să-i poată lua trupul acasă, deoarece nu avea autopsia făcută. Timp de două zile, Poliţia, Serviciul de Medicină Legală, Spitalul Judeţean şi Spitalul TBC s-au blocat, ca într-un cerc vicios, în procedurile pentru autopsie. Cum bolnavul a murit la TBC, fără un diagnostic precizat, era necesară efectuarea necropsiei, pentru a se stabili de ce a murit bărbatul şi a se putea elibera certificatul de deces. Spitalul a anunţat Poliţia şi a luat legătura cu Serviciul de Medicină Legală (SML) dar, cum nu era un caz de moarte suspectă, ci din cauze patologice, aşadar ca urmare a bolii de care suferea bărbatul, competenţa de a face autopsia a revenit Serviciului de Anatomie Patologică din cadrul Spitalului Judeţean. Conducerea Spitalului Judeţean a solicitat însă celor de la Pneumoftiziologie să se adreseze Poliţiei pentru emiterea unei dispoziţii de efectuare a autopsiei. De partea cealaltă, Poliţia a arătat că nu este nevoie de o asemenea adresă, deoarece nu este un caz medico-legal. Pentru a "sparge" acest cerc vicios, conducerea Spitalului de Pneumoftiziologie a trimis un fax la Judeţean, prin care a solicitat efectuarea autopsiei, precizând că unitatea TBC va suporta costurile aferente. În cele din urmă, după ce în rezolvarea problemei a intervenit şi managerul Spitalului Judeţean, necropsia a fost efectuată.
Şeful SML, dr. Gina Ilie, consideră că este necesară o întâlnire de lucru a tuturor factorilor implicaţi, respectiv Medicina Legală, Anatomia Patologică, Poliţia şi Parchetul, pentru a se stabili clar care sunt cazurile medico-legale, pentru a fi evitate astfel de situaţii.