Mergi la conţinutul principal

Pledoarie pentru un Monument al Marinei Militare, la Brăila

* orașul unde își desfășoară activitatea Flotila Fluvială nu are deocamdată niciun monument care să le aducă un omagiu miilor de marinari militari care s-au jerfit pentru patrie

 

Istoria României și dezvoltarea porturilor dunărene, mai ales cel al Brăilei, necesitatea sporirii forței de apărare și independență a țării, au condus la apariția, în 1830, a primelor nave de luptă la Dunăre. Ulterior, în 1860, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a înființat Corpul Fluvial de Dunăre. Au urmat apoi ani de repetate și mari transformări privind dotarea, organizarea, structura logistică, modernizarea, denumirea și sediile flotilei. De exemplu, în 1962 ia ființă Brigada 24 Fluvială cu sediul la Brăila, care din 2015 devine Comandamentul Flotilei Fluviale “Mihail Kogălnicenu”. Unică în Europa și printre puținele din lume, cu o structură adecvată la noile realități euroatlantice și cu sediul în monumentalul edificiu de pe Str. Împăratul Traian. Nu putem trece, însă, peste jertfele de vieți, sânge și faptele eroice ale marinarilor militari (dar și civili) săvârșite cu dragoste de țară, începând chiar cu Războiul de Independență al României și în conflagrațiile secolelor XIX și XX.

“Iată de ce este firesc și necesar ca recunoștința noastră veșnică pentru eroii Flotilei de la Dunăre să fie materializată și printr-un monument  al acestora, amplasat într-un loc public intens circulat, pe frumoasa faleză a Dunării, la Brăila”, ne declara recent comandor (r) dr.Ioan Damaschin. Recunoscut pentru activitatea sa ca membru fondator al Ligii Navale Române și revistei “Marina Română”, acesta este puternic implicat în  istoriografia marinei, prin sutele de articole, comunicări științifice și autor a zeci de cărți destinate marinarilor români. S-a distins și în activitatea didactică, a fost la comanda unor nave, iar printr-o lucrare de anvergură prezintă participarea Navei Școală (bricul “Mircea”), la centenenarul SUA din 1966, de la New York.

După cum sublinia domnia sa, “nu este ușor să aduni date pentru identificarea locurilor de naștere a eroilor de la Dunăre, în evidențele oficiale ei figurând doar ca nume și grad. Pot ajuta însă la acest lucru, inclusiv în demersul ridicării monumentului, organizațiile și asociațiile de profil (militare și civile) care îi sprijină pe combatanții aflați în rezervă etc. Dar nu numai aceștia, fără a se uita niciodată de cei ce și-au jertfit cu Onoare viața pentru Patrie! În acest demers, mulțumim anticipat pentru o benefică disponibilitate a autorităților locale și județene, a implicării structurilor militare, istoricilor, oamenilor de bine și filantropilor etc -  în realizarea Monumentului. Spre amintirea celor care, în marină, «au avut ca mormânt fundul apelor, iar crucile din  catarge de corăbii și vapoare»”, ne-a mai spus comandorul Damaschin, cel care pledează cu atât de mare implicare pentru amenajarea unui astfel de monument la Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro