Bisericile-monumente istorice din Brăila aşteaptă din partea municipalităţii o soluţie pentru rezolvarea unei probleme vechi de 20 de ani: reglementarea regimului juridic al acestor edificii de cult. Situaţia de fapt a acestor clădiri, mai precis a bisericilor construite înainte de 1991, adică înainte de apariţia Legii privind autorizarea lucrărilor de construcţii, este "înceţoşată", în sensul că nu există documente de proprietate asupra acestor construcţii şi a terenului de sub ele. Mai mult, acolo unde există, totuşi, actele nu sunt reale întrucât se face referire la situaţii cadastrale care nu mai există de mult. Aşa cum au explicat specialiştii în domeniu, terenurile de sub aceste biserici nu au putut fi revendicate pentru că nu s-au încadrat în niciuna dintre situaţiile prevăzute în legile speciale în ceea ce priveşte revendicarea terenurilor naţionalizate de comunişti.
Revenind la situaţia din prezent, problema este că bisericile, mai ales că majoritatea sunt monumente istorice, au nevoie de consolidări şi reabilitări pentru conservarea patrimoniului de cult. Astfel de lucrări necesită fonduri importante şi doar donaţiile din partea credincioşilor nu le pot acoperi. Se impune, aşadar, necesitatea accesării de credite ori a fondurilor europene, însă calea le este închisă din cauza lipsei documentelor de proprietate. În acest context, liderul grupului PNL al consilierilor municipali, Vasile Varga, şi omologii săi de la celelalte partide reprezentative în mini-parlamentul local pregătesc o iniţiativă legislativă pe care să o promoveze şi să o aducă în discuţia Consiliului Local Municipal. "Soluţia ar fi aceea în care, municipalitatea, după efectuarea măsurătorilor cadastrale, fără a fi înscrise în Cartea Funciară - pentru că oricum nu pot fi înscrise - să atribuie spre administrare bisericilor, pe durata existenţei construcţiilor, terenul de sub acestea. În a doua etapă, Direcţia taxe şi impozite să solicite Episcopiei inventarul acestor biserici şi astfel în evidenţele fiscale va apare şi istoricul de rol al acestor biserici. Mai departe, în baza certificatului fiscal emis de Direcţia taxe şi impozite după preluarea inventarului de la Episcopie, plus a certificatului de istoric de rol şi cu hotărârea de CLM privind atribuirea terenului de sub aceste clădiri, bisericile se vor putea înscrie în Cartea Funciară, mai ales că majoritatea sunt monumente istorice", a explicat notarul Varga. În plus, sursa citată a punctat că din discuţiile pe care le-a purtat deja cu liderii grupurilor celorlalte partide, precum şi cu edilul-şef, a reieşit că, în principiu, nu ar exista obiecţiuni sau împotriviri cu privire la această iniţiativă extrem de benefică pentru comunitate.
Contactat telefonic, Sorin Boşneag, consilier municipal al PSD, a spus că va vota pentru iniţiativa lui Vasile Varga, care, la această oră, se află pe masa Comisiei de Urbanism a Consiliului Local Municipal, pentru ca aceste edificii de cult să-şi reglementeze regimul juridic.
"Eu chiar voi lucra, împreună cu colegii din Comisia de Urbanism, la acest proiect. Este evident faptul că voi vota pentru acest proiect, deoarece consider că este o treabă absolut normală, este vorba de atestarea unui drept", ne-a declarat Sorin Boşneag.
În ceea ce-l priveşte pe Daniel Mitrofan, liderul consilierilor democrat-liberali din CLM, ca iniţiativă, i se pare de bun augur propunerea lui Varga, însă, după cum ne-a declarat, rămâne de analizat partea legislativă a proiectului. "Ca iniţiativă, demersul domnului Varga mi se pare binevenit. Însă rămâne de documentat aspectul legislativ al proiectului, ca să nu existe probleme", ne-a precizat Mitrofan. Având în vedere cunoştinţele juridice ale notarului Vasile Varga, e greu de crezut că vor apărea probleme, mai ales că la mijloc nu este vorba de niciun interes ascuns, ci doar despre dreptul bisericilor.