Conducerea Centrului Judetean Braila al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a anuntat ca pina la finele primului semestru al acestui an a efectuat plati pe suprafata pentru anul 2007 din fonduri europene si din bugetul national in valoare de 26,9 milioane euro pentru 99,6% dintre fermierii care au depus cereri de sprijin in anul 2007. Potrivit acelorasi date, pina ieri procentul de cereri autorizate si platite s-a ridicat la 99,9%. Pentru cei care inca n-au fost autorizati la plata (0,1%) dosarele se afla in diverse situatii conflictuale generare de concluziile controalelor efectuate in teren de reprezentantii APIA. "In anul 2007 au fost efectuate controale administrative pentru toate cererile de sprijin. In urma acestor controale a rezultat un numar de aproximativ 4.800 blocuri fizice supradeclarate, cu doi sau mai multi fermieri implicati, numarul total al unor astfel de fermieri ridicindu-se la circa 12.500. Pentru solutionarea neconcordantelor a fost nevoie sa fie convocati toti fermierii implicati pentru a aduce clarificari si, de asemenea, un numar considerabil de vizite pe teren, verificari si masuratori", a punctat seful APIA Braila, Daniela Militaru. De asemenea, ea a spus ca fermierii au fost penalizati pentru supradeclararea terenurilor din proprietate, date statistice in acest sens indicind 15% din total fermieri care au depus cereri de plata pentru anul 2007. "Unii au primit bani mai putini in raport cu suprafata solicitata, altii au fost exclusi de la plata din cauza procentului mare de supradeclarare inregistrat, cauzat in special de alocarea gresita a parcelelor in cadrul blocurilor fizice", a precizat Daniela Militaru
In ceea ce priveste provenienta celor aproape 27 milioane euro reprezentind contravaloarea subventiilor la hectar, directorul executiv al APIA Braila a spus ca 15,7 milioane euro reprezinta finantare din Fondul European de Garantare in Agricultura (FEGA), 6,8 milioane euro din Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (FEADR) si respectiv 4,4 milioane euro din bugetul national. Plata unica pe suprafata (SAPS) s-a acordat pentru circa 336.000 ha, iar Platile Nationale Directe Complementare (PNDC) s-au acordat pentru circa 120.000 ha. "Peste 80% dintre cei 18.323 fermieri care au depus cereri de plata pentru anul 2007 au fost platiti cu sume aferente platilor unice pe suprafata si cu sume aferente platilor nationale directe complementare", a explicat Daniela Militaru. Ea a a precizat si ca Braila s-a situat printre primele 3 judete cu cel mai ridicat procentaj de autorizare la plata. "Trebuie remarcat faptul ca aceste rezultate pozitive s-au datorat unui efort urias - uman, logistic si institutional - care a permis recuperarea intirzierilor cauzate, in principal, de numarul foarte mare de supradeclarari", a spus Militaru.
In ceea ce priveste platile pe suprafata pentru anul 2008, APIA Braila a inregistrat un numar de 16.533 cereri, fiind deja operate si verificate in baza de date 95% dintre acestea. "Urmeaza esantionarea, control pe teren, controale administrative. Dupa finalizarea tuturor controalelor cerute de legislatia europeana si nationala vor incepe platile pe suprafata si pentru anul 2008. Avem certitudinea ca pentru anul 2008, platile vor incepe mai devreme decit pentru 2007 si se vor finaliza mai devreme", a estimat Militaru.