Mergi la conţinutul principal

Platile nationale directe complementare - PNDC se acorda numai pentru anumite culturi si in anumite conditii

De la 1 ianuarie 2007, Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura (APIA) implementeaza masuri de sprijin pentru fermieri finantate din Fondul European pentru Garantare in Agricultura (FEGA), ca plati directe in cadrul Schemei de Plati Unice pe Suprafata (SAPS), si masuri de sprijin finantate din bugetul national, ca plati nationale directe complementare (PNDC), numite si "top up-uri". PNDC se acorda numai pentru anumite culturi, stabilite conform Ordinului ministrului Agriculturii nr. 607/2006. Acestea sint: grupa I - griu, secara, orz, orzoaica, ovaz, porumb, sorg, floarea-soarelui, rapita si plante proteaginoase (mazare, fasole, lupin); grupa II - sfecla de zahar, orez, hamei, tutun, in, cinepa si soia. Pentru a beneficia de aceste plati, fermierii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa fie inregistrati in Registrul Fermelor; sa depuna cerere in cadrul schemei unice de plati pe suprafata SAPS; sa respecte conditiile privind marimea exploatatiei; sa respecte bunele conditii agricole si de mediu (GAEC), care sint obligatorii pe toata suprafata indiferent daca parcelele utilizate sint sau nu eligibile; sa permita accesul la cultura si la documentele fermei reprezentantilor abilitati in actiunea de control. In afara acestor conditiil, fermierii mai trebuie sa indeplineasca si anumite cerinte de eligibilitate generale si specifice culturilor admise. Conditiile generale sint urmatoarele: nu se admit cererile de plata pentru terenurile care la data de 1 ianuarie 2007 erau destinate pasunilor permanente, padurilor sau altor utilizari neagricole.

Campania de primavara trebuie finalizata cel tirziu la 31 mai

In cazul culturilor din grupa I, pentru a primi sprijin, fermierul trebuie sa semene pina cel tirziu in data de 31 mai de dinaintea recoltei respective, si sa depuna cererea de plata pina cel tirziu pe 15 mai (termenele pot fi modificate numai in conditii climatice exceptionale). Cultura trebuie mentinuta cel putin pina la inceputul inflorii in conditii normale de crestere. Suprafetele pentru care se cere sprijinul sint in intregime insamintate cu respectarea conditiilor normale de cultivare.
Pentru plantele din grupa a II a, conditiile sint specifice fiecarei culturi. Astfel, pentru sfecla de zahar de exemplu, fermierul primeste bani numai daca are incheiat un contract de livrare a productiei, iar pentru tutun, numai daca va fi livrat in cadrul unui contract de cultura inregistrat la Directia Agricola. Hameiul este luat in calcul numai daca este cultivat in zone stabilite ca purtatoare de denumire de origine si numai in baza unui contract de vinzare inregistrat la Directie.

Subventii pentru biocombustibili

In cazul culturilor energetice, (culturi destinate obtinerii de biocombustibil) rapita, floarea-soarelui, soia si porumb, sprijinul se acorda numai pentru suprafetele care fac obiectul unor contracte intre fermier si un procesator. Pentru aceste culturi fermierii au dreptul sa ceara o singura subventie, fie SAPS, fie PNDC.
Fiecare localitate din Romania este arondata la un Centru Local APIA. In judetul nostru sint 5 Centre Locale: Braila, Viziru, Movila Miresii, Faurei si Ciresu. Fermierii care exploateaza suprafete mai mici de 50 ha trebuie sa depuna cererile de plata la Centrul Local la care este arondata comuna pe raza careia are inregistrat terenul. Toti fermierii care administreaza exploatatii mari de 50 ha trebuie sa depuna cererile de plata de Sucursala Judeteana APIA Braila.

"Obiectiv" va provoaca la un dialog deschis

Odata cu integrarea tarii noastre in Uniunea Europeana, printre
fermierii braileni si-a facut loc teama si deruta. Agricultorii sint
debusolati, considera ca nu sint suficient informati cu privire la
modificarile si noutatile aduse de noua strategie agricola, dar si ca
sint lasati singuri in fata unei provocari uriase. Mai mult, unii sint de-
a dreptul inspaimintati, ei stiu bine ca in agricultura europeana orice
greseala se plateste, dar si ca odata patata imaginea de fermier
corect si cinstit repercusiunile sint grave si pe termen lung.
De aceea, ziarul "Obiectiv" si-a propus ca pe parcursul mai
multor zile sa va prezinte subiecte legate de conditiile pe care
orice fermier, indiferent de marimea exploatatiei, forma ei
juridica, sau specificul activitatii, trebuie sa le respecte.
Totodata, va provocam la un dialog deschis, asteptam din
partea dumneavoastra intrebari sau comentarii, propuneri de
subiecte, puncte de vedere, sugestii in legatura cu temele ce ar
trebui sa le abordam sub acest generic, dar si exemple
concrete, realizari sau cerinte aberante, probleme intimpinate
etc. Ne puteti contacta telefonic la numerele 611053 si 611054,
in scris pe adresa redactiei Str. 1 Decembrie 1918, nr. 85, bl 3A, et 1,
mentionind pe plic tema: "Spre o agricultura europeana, pas
cu pas", sau pe internet la adresa www.obiectivbr.ro, la
sectiunea "comentarii" pe care o gasiti la finalul fiecarui articol.
Puteti aborda subiecte atit din zona de productie, vegetala si
zootehnica, dar si din sectorul procesarii produselor agricole,
zootehnice sau vegetale.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro