• potrivit primarului Marian Dragomir, 10 ianuarie este data de la care brăilenii îşi pot plăti taxele şi impozitele atât la ghişeele Primăriei, cât şi online, pe platforma ghiseu.ro • după cum se specifică şi pe site-ul Primăriei Brăila, până la acea dată se vor încasa numai amenzi şi taxe de timbru • edilul-şef s-a arătat încântat de faptul că plata online a devenit ceva mai populară şi în rândul brăilenilor, astfel că, faţă de 2016, numărul celor care şi-au plătit taxele pe ghiseu.ro a crescut considerabil anul trecut • chiar şi aşa, cel mai probabil vor fi cozi şi anul acesta, în primele săptămâni de la deschiderea ghişeelor şi în ultimele zile ale lunii martie, când expiră perioada cu reduceri
Brăilenii mai au de aşteptat până când îşi pot plăti taxele şi impozitele pe anul 2019. Mai exact, potrivit primarului Marian Dragomir, acest lucru va putea fi realizat abia după data de 10 ianuarie (joi). După cum se specifică şi pe site-ul Primăriei Brăila, până atunci se vor încasa numai amenzi şi taxe de timbru. Motivul? Derularea operaţiunilor de închidere-deschidere a anului fiscal. Şi plata prin intermediul platformei online ghiseul.ro va fi reluată tot începând cu data de 10 ianuarie.
Primarul Marian Dragomir a profitat de ocazie pentru a le reaminti brăilenilor doritori, în special celor mai tineri, că pot plăti de acasă, online cât se poate de simplu, fără a mai sta la cozi la ghişeele instituţiei. Mai mult, acesta chiar ne-a prezentat o situaţie a plăţii online şi la ghişee în ultimii trei ani, din care reiese că deşi brăilenii încă nu s-au obişnuit să folosească platformele online pentru astfel de plăţi, tot mai mulţi aleg această metodă. Practic, din documentul respectiv reiese că prin platforma ghiseul.ro în 2016 s-au înregistrat 1.310 plăţi cu o sumă încasată de 423.859 lei; în 2017 - 2.419 plăţi (însemnând o încasare de 892.101 lei); în timp ce în 2018 au plătit online 3.447 de persoane, iar suma încasată a fost de 1.282.521 lei. Cu alte cuvinte o creştere destul de mare a numărului celor care au ales această metodă de plată.
Chiar şi aşa, cei mai mulţi brăileni au ales să îşi plătească taxele şi impozitele tot la ghişeele Primăriei. Din aceeaşi situaţie reiese că în 2016 au plătit 5.612 persoane - suma încasată fiind de 1.784.658 lei; în 2017 - 9.748 de persoane (suma încasată fiind de 3.709.429 lei); în timp ce în 2018 - 12.992 de plăţi şi o sumă încasată de 5.164.388 lei.
Potrivit site-ului ghiseul.ro în momentul de faţă Municipiul Brăila are 6.038 de utilizatori, în timp ce oraşul Ianca doar 17 utilizatori.
Recapitulând, joi, 10 ianuarie, Primăria Brăila îşi redeschide ghişeele pentru brăilenii care vor să scape de plata impozitelor şi taxelor locale încă din primele zile ale lui 2018, iar din experienţa anilor precedenţi este de aşteptat să se formeze cozi. Primii care vor veni la plată sunt bătrânii, cea mai conştiincioasă categorie de contribuabili. De asemenea, un nou val de plătitori se va înregistra pe ultima sută de metri a lunii martie, când expiră perioada în care se acordă acea bonificaţie pentru plata integrală cu anticipaţie a impozitelor locale.
După cum se ştie, bonificaţia pentru plata integrală anticipată, până la 31 martie, a impozitului pe terenuri şi clădiri - 10%, precum şi cea de 5% pentru mijloacele de transport.
Pentru contribuabilii care preferă metoda tradiţională de plată, ghişeele la care se achită obligaţiile fiscale către bugetul local sunt cele deja cunoscute brăilenilor, mai precis, cele din clădirea amplasată în Piaţa Traian, nr 14; cele din bulevardul AL. I. Cuza nr. 105; în cartierul Radu Negru, pe strada Grigore Alexandrescu, bloc V1 - parter; în cartierul Brăiliţa - str. Dumbrava Roşie nr. 32; în cartierul Chercea - str. Comuna din Paris, Căminul Clultural Chercea. Ghişeele sunt deschise zilnic de la orele 08.00 până la 16.00, cu excepţia zilei de joi, în cazul căreia, la punctele de încasare din Centrul Istoric şi cel de pe bulevardul Al. I. Cuza, ghişeele sunt deschise până la orele 18.00.