• reabilitarea celor patru corpuri componente ale unităţii sanitare, reabilitarea centralelor termice, dar şi punerea la punct a sistemului de alimentare cu energie electrică sunt doar câteva dintre acestea • preluarea secţiei de Cardiologie este o altă prioritate a şefului CJ
Preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Francisk Chiriac, a vorbit despre sistemul sanitar brăilean într-o conferinţă de presă, afirmând că Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Brăila este prioritar în acest an. Reabilitarea celor patru corpuri componente ale unităţii sanitare, reabilitarea centralelor termice, dar şi punerea la punct a sistemulul de alimentare cu energie electrică, SJU fiind un mare consumator de electricitate, sunt doar câteva dintre acestea. De asemenea, şeful judeţului a afirmat că starea fizică a fostului Spital 3 (corpul B) este dezastruoasă şi că în viitorul apropiat clădirea va trece printr-un proces de reabilitare, înaintând chiar şi un termen: în cursul anului 2018. Tot printr-o reabilitare serioasă va trece şi corpul A, situat pe Şoseaua Buzăului. Şi etajul cinci al corpului D (Maternitatea) va fi modernizat, pentru a fi adus cel puţin la nivelul celorlalte patru nivele, reabilitate în anii trecuţi cu bani veniţi de la Banca Mondială, prin intermediul Ministerului Sănătăţii.
“Am alocat bani pentru Spitalul Judeţean pentru că mai avem de finalizat nişte proiecte acolo: blocul operator, sterilizarea. Am alocat bani pentru faza documentaţiilor de avizare ale lucrărilor de intervenţie (DALI) în vederea reabilitării corpului A, corpului B, care este o clădire de patrimoniu şi ne dorim anul acesta să începem cu el. Vrem să terminăm cu maternitatea, pentru că a mai rămas etajul 5 şi e păcat de el să nu închidem maternitatea definitiv, cu nişte saloane pe obstretică-ginecologie şi curţile interioare. De asemenea, la corpul D salvarea nu poate să intre pe rampă, pentru că e prea jos şi încercăm şi acolo să ridicăm şi să asfaltăm tot ce înseamnă curte interioară. La corpul B este dezastru! Gropi şi etc. Am alocat bani pentru reabilitarea termincă, centralele termice, care costă foarte mulţi bani, vreo 50 miliarde. Vom da drumul la achiziţionarea execuţiei şi la energia electrică, pentru că în momentul de faţă, la SJU, cele două transformatoare pot acoperi tot ce înseamnă echipamente medicale, dar dacă vor mai fi aduşi mari consumatori şi mă refer la acea secţie de radioterapie, atunci vom avea o problemă. Şi luăm din pripă aceste lucruri, ştim consumurile efectiv, să facem o împărţire echilibrată la tot ce înseamnă consum energetic pe spital”, a declarat Chiriac.
Un alt plan dezvăluit de preşedintele CJ îl reprezintă reorganizarea secţiilor, în felul următor: în corpul A să se trateze urgenţele, iar corpul B să fie destinat exclusiv bolnavilor cronici.
“Avem şi o gândire referitoare la partea de secţii. Am spus-o şi anul trecut, împreună cu managera spitalului şi facem acum planul efectiv pentru a-l trimite la Ministerul Sănătăţii pentru avizare. Încercăm să echilibrăm tot ce înseamnă secţie în spital, astfel încât corpul A să devină foarte clar un corp al urgenţei, toate ambulanţele să meargă acolo, şi încercăm să transformăm corpul B, care este un patrimoniu, într-un corp cu secţii de cronici. Adică să fie o gardă pentru toată lumea, dar aici în corpul A, când vine o urgenţă gravă să avem tot ce înseamnă la îndemână pentru a da primul ajutor şi să salvăm cât mai multe vieţi omeneşti”, a adăugat şeful CJ.
Secţia de Cardiologie, care zace în stare de conservare de câţiva ani, este o altă prioritate pentru preşedintele Consiliului Judeţean. Chiriac vrea să preia
clădirea şi cărţile tehnice de la firma austriacă “Vamed”, cea care a câştigat licitaţia pentru construcţia ei, dar a subcontractat lucrarea către “Carroponte”.
“Suntem într-un proces accelerat de preluare a Cardiologiei, am făcut nenumărate înscrisuri şi sesizări către organele competente şi se pare că vom recupera documentele care au fost luate pe anumite procese, pentru a întocmi cartea tehnică, în momentul în care vom avea procesul verbal, semnat şi de Vamed şi de noi, de preluare a clădirii la stadiul fizic al lucrărilor, atunci vom accelera o expertiză cu 3 specialişti pentru a ne da soluţia de a intra în legalitate cu acea clădire. Avem şi bani pentru a aduce la îndeplinire toate aceste lucruri. În momentul în care preluăm, avem posibilitatea de a muta secţia de cardiologie la parter şi etajul 1, pentru că ne permite legea. Ştim ce avem de făcut, ne omoară legislaţia”, a mai spus Chiriac.