In sectorul vegetal, APIA va acorda sprijin pentru sustinerea cheltuielilor cu energia termica si electrica consumata pentru incalzirea/climatizarea serelor sau solariilor. "Conform Ordinului 759/2008 produsele eligibile sint legumele si ciupercile, iar valoarea sprijinului financiar reprezinta 35% din valoarea fara TVA a facturilor de energie termica, electrica sau combustibili de orice tip consumati pentru incalzirea/climatizarea spatiilor amenajate pentru obtinerea produselor eligibile", a explicat Daniela Militaru, directorul executiv al APIA Braila.
Pentru sectorul vitivinicol, sprijinul acordat prin APIA se concentreaza pe asigurarea recoltei de struguri pentru vin, context in care subventia reprezinta 80% din costul primelor de asigurare platite de catre producatorii agricoli pentru a se asigura impotriva pierderilor rezultate din fenomene climatice cu efecte adverse asimilate dezastrelor naturale. In plus, sprijinul financiar reprezinta, de asemenea, 50% din costul primelor de asigurare platite de catre producatorii agricoli pentru a se asigura impotriva pierderilor mentionate anterior si suplimentar impotriva altor pierderi cauzate de alte fenomene climatice sau pierderi cauzate de animale, boli vegetale sau infestari cu daunatori.
In ceea ce priveste Programul lapte-corn, conducerea APIA Braila a explicat ca forma de sprijin comunitar se acorda pentru furnizarea laptelui in institutiile scolare. "Ajutorul financiar se acorda solicitantilor - institutii scolare sau consilii judetene - care administreaza activitatea institutiilor scolare, efectueaza plata catre furnizorii acestor produse si indeplinesc conditiile de aprobare. Conform HG 1628/2008 valoarea ajutorului financiar solicitat nu poate fi mai mare decit pretul de vinzare al produselor lactate platit furnizorului, fara TVA", a spus Militaru.
APIA Braila are sediul in cladirea Directiei Agricole si coordoneaza activitatea centrelor locale din comunele Viziru, Movila Miresii, Faurei si Ciresu.