Mergi la conţinutul principal

Planul de restructurare a plantatiilor, pina la 10 iunie

Viticultorii pot depune planurile de restructurare sau reconversie a plantatiilor pina la 10 iunie, la directiile agricole, pentru a obtine fonduri UE pentru masuri precum reamplasarea plantatiilor in zone mai prielnice sau schimbarea soiurilor cu unele performante.
Pentru obtinerea fondurilor in anul viticol 2008-2009 (anul vitivinicol pe piata europeana incepe la 1 august si se incheie la 31 iulie anul urmator - n.r.) planurile pot fi depuse pina la 10 iunie. Pentru campaniile viticole urmatoare, planurile pot fi depuse in perioada 1 martie -10 iunie a fiecarui an, se arata intr-un ordin al ministrului Agriculturii, Dacian Ciolos.
Acest tip de sprijin este aplicat la nivel comunitar si a avut succes pe piata romaneasca, viticultorii fiind interesati de accesarea fondurilor inca din primul an de aderare si solicitind suplimentarea sumei alocate in domeniu. Termenul de realizare a planurilor de reconversie/restructurare a plantatiilor este cuprins intre una si cinci campanii viticole, in functie de tipul de masuri care sunt aplicate.
Planul, care trebuie aplicat pentru o suprafata minima de 0,50 de hectare, contine masurile care vor fi aplicate, o serie de documente jusitifcative si de prezentare a plantatiei, precum si un program de executie a lucrarilor. Sprijinul financiar este acordat pentru fiecare masura in parte, dupa finalizare. Pentru a obtine banii, viticultorii trebuie sa depuna o cerere pina la data de 15 septembrie a anului in care a fost aprobat planul si o serie de documente, iar la finalizarea masurii sa depuna o declaratie ca au incheiat lucrarea, la centrele judetene ale Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA).
"Sumele forfetare acordate ca sprijin financiar pentru fiecare masura eligibila din programele de restructurare/reconversie nu depasesc 75% din valoarea costurilor eligibile pentru realizarea masurilor prevazute in devizul-cadru", se spune in ordin.
Valoarea finantarii este cuprinsa intre 1.500 de euro pe hectar pentru modificarea distantei de plantare dintre rinduri, in vederea mecanizarii si 8.375 de euro pe hectar pentru proiectarea, defrisarea, pregatirea terenului, plantarea si instalarea tutorilor.
Solicitantii pot beneficia, pe linga sprijinul pentru realizarea masurilor si de o indemnizatie pentru pierdere de venituri, daca inlocuirea soiurilor este realizata pe acelasi amplasament, cu defrisare sau se trece de la cultura joasa la una semiinalta ori inalta, potrivit ordinului.
Pentru anul 2008-2009, fondurile UE alocate sectorului viticol se ridica la 42 milioane euro. Reprezentantii producatorilor au propus ca prioritate la finantare reconversia si restructurarea plantatiilor.
Pina la finele anului 2015, Rominia isi propune sa restructureze 12 -15% din suprafata viticola.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro