Mergi la conţinutul principal

Planul de dezvoltare economico-sociala a municipiului pe 2006 nu a fost aprobat in CLM

Dupa ce a fost unul dintre subiectele favorite de discutie al opozitiei in ultimul an, dupa ce a dat batai de cap conducerii municipiului pentru intocmirea lui, dupa ce, intr-un final, a fost si afisat pentru dezbatere publica pe site-ul Primariei, planul de dezvoltare economico-sociala a municipiului Braila pe 2006 nu a fost aprobat in cadrul sedintei CLM ce a avut loc ieri. Astfel, dupa 53 de minute de dezbatere privind ce ar fi trebuit sa cuprinda, ce nu trebuia sa cuprinda si cum ar fi trebuit sa fie intocmit, discutii care de altfel ar fi putut fi purtate si in cadrul sedintelor de comisii, care, teoretic tocmai pentru acest lucru exista si pentru care se iau si bani, consilierii municipali nu au ajuns la nici un consens privind planul de dezvoltare. Cei care au avut cel mai mult de comentat in ceea ce priveste acest plan au fost consilierii PSD, care, pe rind, au prezentat audientei punctele slabe si foarte slabe ale planului.

"Ce vedem noi acolo nu este decit o insiruire de promisiuni de pe platforma oricarui partid"

Astfel, consilierul social - democrat Sorin Bosneag a tinut sa atraga atentia conducerii Primariei ca planul prezentat nu este altceva decit o compilatie de promisiuni care se regasesc in platforma electorala a oricarui partid si ca multe din obiectivele propuse ar trebui abordate din alt punct de vedere, deoarece in contextul aderarii apropiate la UE, perspectivele se schimba: "Desi sintem bucurosi ca dupa atitia ani s-a creat o forma de plan de dezvoltare, noi avem obiectii clare fata de modul de realizare. Ce vedem noi acolo nu este decit o insiruire de promisiuni de pe platforma oricarui partid la alegeri. Dar nu exista nici o proiectie bugetara referitoare la proiectele pe care avem de gind sa le facem, cu valori estimative macar. Ar fi trebuit sa avem asa ceva, ca sa avem de unde alege, sa stim si noi clar de ce ne apucam anul acesta si daca ce vrem noi sa facem incape in buget". Bosneag a mai adaugat ca nici nu poate fi vorba de plan de dezvoltare in contextul in care tot nu se stie cu claritate ce anume cuprinde domeniul privat al municipiului, cite si ce terenuri sint libere si cum pot fi ele folosite. La rindul sau, colega acestuia de partid, Wilhelmina Ionescu, a adaugat ca este necesara si o prezentare a sumelor estimate a fi cheltuite pe fiecare obiectiv in parte precum si sursa de finantare. In ceea ce il priveste pe consilierul PSD Doru Damian, acesta a tinut sa atraga atentia conducerii Primariei ca, in afara de faptul ca nu se intelege nimic din planurile generale de viitor prezentate in planul de dezvoltare, acesta nici macar nu a fost bine redactat: "Cred ca nu l-a vazut nimeni inainte de a ne fi noua prezentat. La capitolul "Educatie" scrie "dezvoltarea bazei legislative din unitatile de invatamint", banuiesc ca era vorba de baza logistica. Mai scrie la "Turism" , la Statiunea Lacul Sarat - minicroaziere pe Dunare. Pai cum se poate asa ceva? Trecind peste toate acestea, noi trebuie sa pornim intii de la o analiza a situatiei Brailei la ora actuala, deoarece Braila, cu economia pe care o are acum, nu satisface decit 40.000 de locuitori si are de 6 ori mai multi". Acesta a mai adaugat ca, din punctul sau de vedere, cel mai indicat ar fi sa se apeleze la o firma specializata in intocmirea de astfel de planuri, pentru a avea la sfirsit un produs de calitate, si nu o schita intocmita pe genunchi: "Eu zic sa apelam la cei care stiu mai bine decit noi sa faca lucruri de genul asta. Chiar daca ar parea ciudat sa mai dam atitia bani si sa cheltuim in plus, ideea e ca oricum am privi acest plan, el nu statisface nici cerintele cetatenilor, nici promisiunile facute in campania electorala". Nici consilierul Alexandru Coada nu s-a lasat mai prejos decit colegii sai de partid si a tinut sa atraga atentia celor care au intocmit planul ca au omis o componenta esentiala pentru dezvoltarea economica si sociala a orasului, si anume promovarea formatiilor locale, care, dupa parerea sa, nu sint in nici un fel sprijinite de municipalitate.
Totusi, elanul consilierilor PSD a mai fost potolit de consilierul PNL Petrica Popa, care le-a atras acestora atentia ca ar fi putut veni cu toate aceste reclamatii si in cadrul sedintelor de consiliu, ba mai mult, ar fi putut veni direct cu imbunatatiri si propuneri care ar fi putut fi discutate eventual inainte de sedinta de CLM: "De ce nu ati venit dumneavoastra cu propuneri, pe care le-am fi discutat cu totii si am fi ajuns la niste concluzii. Daca vi se pare ca nu avem acum un program bun, pentru anul 2007 poate veniti dumneavoastra sa il facem pe acela impreuna".

"Ce se intimpla acum e un spectacol gratuit si ne pierdem cu totii vremea"

In ceea ce il priveste pe consilierul PNL Vasile Varga, acesta le-a atras atentia colegilor de consiliu, in special reprezentantilor PSD ca toate propunerile si toate discutiile trebuiau facute in cadrul sedintelor de comisii, si ca sedintele CLM nu ar trebui transformate in spectacole: "Ce se intimpla acum e un spectacol gratuit si ne pierdem cu totii vremea. Trebuia ca aceste discutii sa aiba loc mai demult, nu acum".
La rindul sau, primarul Cibu a recunoscut ca planul nu este tocmai unul dintre cele mai reusite, ca exista, bineinteles loc de imbunatatiri, dar ca nu ar trebui pur si simplu desfiintat, in contexul in care, desi a fost afisat timp de o luna pe site-ul Primariei, nici unul dintre consilierii care s-au grabit sa il respinga nu au venit nici macar cu o propunere de imbunatatire: "Eu ma indoiesc de sinceritatea unor consilieri. Planul a fost expus pe site, aveati acces, puteati veni cu orice propuneri vroiati, le-am fi discutat cu totii, si altfel stateau lucrurile. Dar nu, trebuia sa procedati asa. Si cu vasul "Ovidiu" mi-ati impuiat capul ca nu trebuie sa il luam, si peste putin timp, in CJ nu a mai fost nimeni impotriva sa fe preluat de judet. Asa ca imi dati voie sa ma indoiesc de sinceritatea unor domni consilieri". Cu toate acestea, planul nu a fost aprobat, el urmind a fi rediscutat in cadrul unei sedinte CLM extraordinare ce va avea loc simbata, 4 februarie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro