Liderul majorităţii republicane din Senatul american, Mitch McConnell, a anunţat miercuri că s-a ajuns la un acord cu privire la un plan 'istoric' de 2.000 miliarde de dolari cu democraţii şi cu Casa Albă pentru relansarea economiei Statelor Unite, puternic lovită de pandemia provocată de noul coronavirus, relatează Agerpres.
"După zile de discuţii intense, Senatul a ajuns la un acord între cele două partide cu privire la un plan istoric de sprijin în faţa acestei pandemii. Vom aproba acest text mai târziu în cursul zilei de astăzi", a declarat senatorul republican Mitch McConnell în hemiciclul Senatului.
Acordul va trebui aprobat ulterior şi de Camera Reprezentanţilor, controlată de democraţi, înainte de a fi promulgat de preşedintele Donald Trump.
'Acest plan va reprezenta cel mai mare program de ajutor din istoria Statelor Unite destinat economiei reale', a declarat marţi seară consilierul economic al Casei Albe, Larry Kudlow. 'Avem nevoie urgent de această lege pentru a întări economia, a injecta lichidităţi şi a stabiliza pieţele financiare pentru a traversa această perioadă dificilă', a adăugat el într-o conferinţă de presă la Casa Albă.
Măsurile includ ajutoare distribuite direct americanilor, credite pentru întreprinderile mici şi pentru marile companii, cum sunt cele din sectorul aerian, precum şi mai multe resurse financiare pentru spitale, a indicat Larry Kudlow.
Marţi seară, SUA aveau confirmate oficial peste 53.000 de cazuri de COVID-19 şi aproape 700 de decese, conform numărătorii de referinţă realizate de Universitatea Johns Hopkins.