Plan de şcolarizare redus faţă de anul trecut | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Plan de şcolarizare redus faţă de anul trecut

Liceele care au avut anul trecut o promovabilitate la bacalaureat sub 15% au fost pedepsite de minister prin micşorarea planului de şcolarizare cu cel puţin o clasă. Acest lucru este prevăzut în Metodologia de alcătuire a planului de şcolarizare din acest an. În realitate, la Brăila s-a renunţat la clasele care oricum nu se făceau pentru că planul de şcolarizare era, în mod obişnuit, cu 15% mai mare decât numărul de absolvenţi.

Anul acesta planul va fi realizat strict pentru numărul de absolvenţi, adică 2.838 de elevi, din care 1.570 în mediul urban şi 1.268 în rural. După rezultatele din vară ale bacalaureatului, în această categorie se înscriu: "Neniţescu" - 14%, "Brâncuşi" - 11%, "Oncescu" Ianca - 10%, "Gh. K. Constantinescu" - 6% şi "Istrati" 1%. Directorul de la "Neniţescu", prof. Mioara Gurău, a spus că într-adevăr a propus mai puţine clase, dar că acest lucru l-au făcut toate şcolile pentru a se obţine exact numărul de clase necesar absolvenţilor de clasa a VIII-a. Şi la "Gh. K. Constantinescu" s-a propus un număr mai mic de clase. "Am renunţat la clasa de tehnician în activităţi economice, pe care oricum nu am făcut-o anul trecut. Noi am propus şi anul acesta o clasă de tehnician veterinar, pentru că suntem singurii cu acest profil şi este cerere pe piaţă pentru această specializare, chiar dacă anul trecut nu s-a realizat", a explicat directorul Luminiţa Turcu. Deşi legea spune mai puţine clase, la "Istrati" s-au propus chiar mai multe: şase cu profil tehnologic, câte au fost şi anul trecut, şi una cu profil teoretic. Directorul Emiliea Creţu a spus că s-a luat această decizie pentru că anul trecut şcoala şi-a făcut numărul de clase propus şi oricum nu este sigur că se vor şi aproba aceste clase.

Interes minim al celor de clasa a XII-a pentru pregătirile gratuite

Soluţia pentru a scăpa de "pedeapsă" la anul ar fi rezultate mai bune la bacalaureat, însă pregătirile făcute de profesori nu au ecou în rândul elevilor. La "Istrati", din două clase de elevi vin doar şapte la pregătire, restul sunt total dezinteresaţi de bacalaureat. "Unii spun că nu au timp să vină la pregătire, alţi că fac naveta, găsesc tot felul de pretexte. Adevărul este că nu privesc cu seriozitate examenul. Nu cred că bacalaureatul ar trebui să fie obligatoriu. Elevii noştri nu sunt maturi. Bacalaureatul nu e un examen de certificare a competenţelor, ci unul de maturitate. Aceşti elevi ar trebui să urmeze clase de învăţământ profesional", a explicat directorul Emiliea Creţu. Pregătiri gratuite pentru elevi se fac şi la Gh. K. Constantinescu", însă directorul apreciază că vin doar 20% dintre ei. "Elevii noştri sunt interesaţi de certificatele de calificare, iar bacalaureatul este lăsat pe planul doi, dacă îl iau bine, dacă nu, tot bine. Profesorii fac tot ce pot, dar ei vin cu goluri mari din gimnaziu, în special la matematică. La celelalte discipline la bacalaureat promovabilităţile au fost peste 80%. Matematica i-a decimat. Avem elevi în clasa a IX-a care nu ştiu tabla înmulţirii", a spus şi prof. Luminiţa Turcu.

Salvarea vine de la învăţământul profesional

Soluţia ar fi reînfiinţarea claselor de învăţământ profesional, însă acest lucru încă se discută la Ministerul Educaţiei. "Noi în planul de şcolarizare trimis am respectat solicitările ministerului, mai ales proporţia de clase de profil tehnologic şi teoretic. Am redus numărul de clase, însă oricum aceste clase nu se realizau. Am avut în vedere şi să nu afectăm catedrele colegilor, însă liceele trebuie să înţeleagă că dacă nu fac performanţă, nu vor avea elevi", a spus inspectorul general Viorel Botea. În perioada următoare se va elabora şi metodologia pentru învăţământul profesional, iar atunci liceele care pot vor propune şi astfel de clase.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro