Plaja de la Chiscani era, ieri, de nerecunoscut, după ce Direcţia Silvică, Sistemul de Gospodărire a Apelor Brăila şi Primăria Chiscani au colaborat pentru strângerea gunoaielor lăsate în urmă de sutele de brăileni care merg acolo pentru a sta la soare şi a se scălda în Dunăre. Operaţiunile s-au desfăşurat pe parcursul zilelor de miercuri şi joi, iar rezultatul a fost adunarea a trei remorci de PET-uri, cutii de bere, pungi de plastic şi alte resturi abandonate de "turiştii" de week-end. Reamintim că ziarul nostru a relatat despre grămezile de gunoaie de la Chiscani, în ediţia de miercuri, 5 august. Vă informam atunci că lipsa de bun simţ a brăilenilor se poate manifesta în voie, din cauză că autorităţile statului nu se implică, pasându-şi responsabilitatea de la una la alta. Primăria Chiscani spunea că este de datoria SGA să strângă gunoaiele, SGA afirma că Primăriei îi revine această misiune, potrivit Legii Apelor, care stipulează că plajele din dreptul localităţilor trebuie întreţinute de Consiliile Locale. "Zona aceea nu are statut de plajă, şi oricum nu este în dreptul localităţii noastre", replica Primăria.
După apariţia articolului, Primăria Chiscani, SGA Brăila şi Direcţia Silvică au constatat că nu le împiedică nimeni să acţioneze împreună. Asta după ce şi-au dat seama şi comisarii Gărzii de Mediu că ar trebui să se implice şi au împărţit somaţii către toţi cei în cauză.
Acum, plaja de la Chiscani este curată cum n-a mai fost de mult. Problema este cât va ţine această curăţenie. "Este foarte posibil ca până luni, 10 august, gunoaiele să reapară. S-a mai făcut curăţenie şi în alte dăţi şi s-a întâmplat la fel, fiindcă mulţi dintre cei care vin pe această plajă au un comportament necivilizat. Urmează să stabilim cum vom proceda în continuare şi care este cadrul legal pentru sancţionarea celor ce nu înţeleg să păstreze curăţenia. Dacă nu se va putea altfel, ultima soluţie va fi blocarea accesului în zonă", ne-a declarat Adrian Turiac, directorul SGA Brăila.