Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Plafoanele maxime de creditare pentru investitiile prin Programul "Fermierul"

Prin Ordin al ministrului Agriculturii, nr. 100/2006, a fost aprobata lista obiectivelor de investitii, criteriile tehnice de acordare, precum si plafonul maxim al creditelor ce se acorda In anul 2006, In conditiile Legii nr. 231/2005 privind stimularea investitiilor In agricultura, mai precis prin Programul "Fermierul".
Ordinul prevede in mod expres ca, pentru derularea acestui program, in 2006, de la bugetul Ministerului se aloca suma de 700 milioane RON, respectiv 7.000 miliarde de lei vechi, din care 600 milioane RON pentru cofinantarea proiectelor "Sapard" si 100 milioane RON pentru realizarea de investitii directe, care nu sint eligibile In cadrul Programului "Sapard". Ordinul mai precizeaza si ca plafoanele maxime ale creditelor se majoreaza cu cel mult 20%, numai pentru acoperirea cheltuielilor privind decontarea taxei pe valoarea adaugata a taxelor vamale si de import, a comisioanelor bancare, precum si a costurilor de garantie aferente implementarii proiectului din fonduri "Sapard".

Maxim 250.000 euro

Pentru obiectivele de investitii ce vor fi realizate in cadrul Masurii 1.1. "Imbunatatirea prelucrarii si marketingul produselor agricole si piscicole" a Programului "Sapard", plafonul maxim de creditare a fost stabilit la 250.000 euro pentru submasurile: Carne, Lapte si produse lactate si Cereale si oleaginoase, si de 150.000 euro pentru submasurile: Vin, Fructe si legume, Peste si produse piscicole si Plante textile. Pentru investitiile din cadrul Masurii 3.1. "Investitii in exploatatii agricole", plafonul maxim a fost stabilit la 150.000 euro pentru submasura Sere, 50.000 euro pentru submasurile : Viticultura si Pomicultura si 30.000 euro pentru Horticultura. Celelalte submasuri, respectiv Culturi de cimp, Ferme de vaci, de crestere si ingrasare taurine, de oi sau capre, ingrasatorii de berbecuti, Fermele de porci sau pasari, precum si alte ferme vegetale si de crestere a animalelor si pasarilor, specializate in obtinerea de produse pentru consumul uman, au plafon maxim de creditare de 40.000 euro.
In cazul Masurii 3.4. " Dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice care sa genereze activitati multiple si venituri alternative", plafonul maxim a fost stabilit la 50.000 euro pentru submasurile: Servicii agricole si Procesarea ciupercilor, fructelor de padure si de arbusti fructiferi, precum si a plantelor medicinale si aromatice, la 30.000 euro pentru activitati turistice in spatiul rural, 20.000 euro pentru activitatile mestesugaresti, sericicultura, apicultura si cultivarea ciupercilor, 10.000 euro pentru fermele de melci si broaste si 100.000 euro pentru acvacultura si procesarea la nivelul fermei a produselor traditionale si/sau ecologice.

Pentru investitiile directe, intre 5.000 si 35.000 euro/ferma

A doua categorie de investitii, cele directe, neeligibile prin Programul "Sapard", pot beneficia de credite prin Programul "Fermierul" astfel: achizitia de tractoare agricole noi, in limita de 20 milioane euro, cu maxim 15.000 euro/buc., masini si utilaje agricole noi pentru ferme zootehnice si vegetale, in limita a 2,3 milioane euro, cu maxim 5.000 euro/buc. sau investitii in depozitele pentru cereale si oleaginoase, in limita a 2,3 milioane euro, cu un maxim de 30.000 euro/proiect. De asemenea, se mai acorda credite pentru achizitionarea de material biologic pentru o singura populare a fermelor, in limita a 2,4 milioane de euro, cu plafoanele maxime de 35.000 euro/ferma de vaci de lapte, 20.000 euro/ferma de ovine sau ingrasatoriile de berbecuti si de porci, 10.000 euro/ferma de caprine sau ingrasatoria de taurine, si cite 5.000 euro/ferma de struti, pui de carne si gaini ouatoare.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii