Fermierii vor beneficia din acest an de o plată stimulativă, cu 40 euro/ha mai mare pentru terenuri agricole cu suprafaţa între 5 şi 30 hectare faţă de terenuri de până la 5 ha sau peste 30 ha. Scopul acestei măsuri este de a stimula comasarea terenurilor agricole fărâmiţate. De asemenea, şi concentrarea terenurilor la tinerii fermieri este încurajată, în sensul că producătorii agricoli în vârstă de până la 40 de ani vor primi o sumă mai mare cu 25% faţă de cei peste 40 de ani.
Măsurile au fost introduse printr-o ordonanţă de urgenţă aprobată, zilele acestea, de către Guvern. Potrivit ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, actul normativ stabileşte noile scheme de plată în agricultură pentru perioada următoare, astfel încât, începând din această lună, să înceapă procesul de primire a cererilor de plată pentru campania anului trecut.
Oficialul a amintit că, în prezent, circa 800.000 de beneficiari ai plăţilor directe, dintr-un total de 1,03 milioane fermieri, deţin suprafeţe între 1 şi 5 hectare, obiectivul Guvernului fiind comasarea terenurilor agricole. La nivel local, conform situaţiei Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Brăila referitoare la exploataţiile agricole eligibile pentru subvenţiile pe suprafaţă (SAPS), în anul 2014, în judeţul nostru funcţionau puţin peste 14.700 de exploataţii agricole, cu o suprafaţă totală de 344.062 hectare. Dintre acestea, aproape 12.200 erau sub 10 hectare - adică discutăm de subzistenţă, semisubzistenţă şi microferme -, gestionând o suprafaţă de circa 42.200 ha, din care 25.000 ha - adică mai mult de jumătate -, numai în ferme de până în 5 hectare. Altfel spus, peste 82% din numărul total de fermieri lucrează în exploataţii mici şi foarte mici.
În altă ordine de idei, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin a mai spus că, în acest an, va exista o singură cerere de plată pe care o vor completa fermierii şi va viza, atât ajutoarele europene, cât şi ajutoarele naţionale de tranzacţie acordate de la bugetul de stat.