Proaspăt-şomerii de la Electrocentrale Chiscani au asigurate plăţile compensatorii promise de Guvern concediaţilor din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO) - Târgu Jiu, din care face parte şi unitatea brăileană. Guvernul a alocat banii pentru compensaţiile angajaţilor disponibilizaţi în acest an de la CEO, mai precis este vorba despre un număr total de 2.133 persoane din grup, inclusiv cele 201 persoane din cadrul companiei energetice de la Chiscani. Ei vor primi plăţi compensatorii în cuantum total de 12,6 milioane de lei, sub forma unui venit lunar de completare, în baza unei hotărâri aprobate recent de Guvern. "Motivul care a dus la necesitatea disponibilizării de personal este eficientizarea activităţii acestei societăţi. Întrucât, în perioada următoare, nu există premise pentru creşterea veniturilor la un nivel care să poată susţine actuala structură organizatorică, pe lângă celelalte măsuri de reducere a costurilor în vederea redresării activităţii, Complexul Energetic Oltenia trebuie să implementeze un program de restructurare şi reorganizare care presupune menţinerea în funcţiune doar a capacităţilor de producţie eficiente şi redimensionarea numărului de personal în funcţie de necesarul care să asigure funcţionarea în siguranţă a capacităţilor menţinute", arată Guvernul.
Conform legii, venitul de completare este stabilit odată cu indemnizaţia de şomaj şi este egal cu diferenţa dintre salariul individual mediu net pe ultimele 3 luni înainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de muncă, dar nu mai mult decât salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care s-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul Naţional de Statistică, şi nivelul indemnizaţiei de şomaj.
Acest ajutor este acordat lunar, pe perioade stabilite diferenţiat în funcţie de vechimea în muncă, respectiv pentru 12 luni în cazul persoanelor cu o vechime în muncă cuprinsă între 3 şi 10 ani, pentru 20 de luni în cazul celor care au o vechime între 10 şi 15 ani, pentru 22 de luni la o vechime în muncă cuprinsă între 15 ani şi 25 ani şi pentru 24 de luni pentru salariaţii care au o vechime în muncă de cel puţin 25 de ani.
Complexul Energetic Oltenia, care include exploatările de lignit din Oltenia, termocentralele de la Craiova, Turceni, Rovinari şi Brăila, a avut înainte de startul disponibilizărilor 18.424 de angajaţi şi putea asigura peste 40% din necesarul de energie electrică al României. Grupul CEO a fost înfiinţat în 2012 prin fuziunea complexelor energetice Turceni, Craiova şi Rovinari cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia Târgu Jiu. Compania are 13 grupuri energetice, care cumulează o capacitate instalată de 3.900 MW şi este controlată de stat, prin Ministerul Energiei.
Reamintim că spre finalul lunii aprilie, CEO Târgu Jiu a trimis la termocentrală 201 preavize de concediere, începând cu 2 iunie, dintr-un total de 273 de salariaţi ai unităţii energetice locale. Odată finalizată etapa disponibilizării, planul este ca termocentrala de la Chiscani să intre în conservare, motiv pentru care a fost oprită o echipă de circa 72 de persoane. De menţionat că o companie olendezo-rusă (Buvoca B.V.) şi-a manifestat interesul de a implementa la Chiscani o tehnologie nouă privind producerea de energie electrică şi transformarea unităţii într-un producător independent de energie.