Mergi la conţinutul principal
Sute de brăileni au contestat sancţiunile

Plângeri împotriva amenzilor COVID

în ultimele luni, de la instituirea stării de urgenţă pe linie Covid, prin care au fost impuse anumite măsuri pentru prevenirea răspândirii virusului, amenzile au curs pentru cei care nu au respectat Ordonanţele Militare • multe persoane au considerat că au fost sancţionate pe nedrept, astfel că au contestat sancţiunile în instanţă şi speră să scape • nu am primit o situaţie exactă a plângerilor şi cererilor de anulare a proceselor verbale de contravenţie pe linie COVID, de la Judecătoria Brăila, întrucât nu există • am primit însă numărul total al contestaţiilor împotriva unor sancţiuni aplicate, înregistrate în aprilie şi mai, numărul fiind extrem de mare faţă de aceeaşi perioadă a anilor anteriori • astfel, în mai 2020 au fost înregistrate 485 de plângeri împotriva sancţiunilor aplicate, în timp ce în mai 2019 au fost doar 15 plângeri, iar în mai 2018 doar 5 • este clar că amenzile Covid au dat peste cap această statistică

 

Sute de plângeri în instanţă şi cereri de anulare a sancţiunilor  aplicate în perioada stării de urgenţă din cauza COVID. Brăilenii care s-au considerat amendaţi pe nedrept, chiar dacă unii nu au respectat măsurile impuse prin Ordonanţele Militare, au dat năvală la Judecătoria Brăila. Nu am reuşit să obţinem o situaţie exactă a sancţiunilor pe linie Covid, întrucât nu există o astfel de diferenţiere, însă ni s-a pus la dispoziţie numărul total al plângerilor şi contestaţiilor depuse. La o simplă comparaţie, am constatat că numai în lunile aprilie şi mai, după ce s-a dat liber la depunerea contestaţiilor, acestea au venit cu sutele. Astfel, potrivit unei situaţii transmise de Judecătoria Brăila, în luna mai 2020 au fost înregistrate 485 de plângeri împotriva unor sancţiuni aplicate, în timp ce în mai 2019 au fost doar 15 astfel de plângeri, iar în mai 2018 au fost doar 5. Este clar că amenzile pe linie COVID au dat totul peste cap. Instanţa este cea care va decide până la urmă dacă aceste sancţiuni rămân sau nu în picioare, însă soluţiile vor fi luate şi în baza deciziilor de la nivel central, mai ales că la Curtea Constituţională s-a declarat neconstituţională ordonanţa care a crescut cuantumul amenzilor, până la valori uriaşe la jumătatea lunii mai. În plus, mai nou, la data de 16 iunie, Senatul a adoptat, în calitate de primă Cameră sesizată, propunerea legislativă iniţiată de UDMR, ALDE şi Pro România care prevede anularea amenzilor date românilor în perioada stării de urgenţă şi returnarea banilor celor care au plătit deja sancţiunile aplicate de autorităţi. Potrivit proiectului de act normativ, se declară nule toate procesele-verbale de contravenţie emise în baza ordonanţei de urgenţă, adică acele amenzi uriaşe, cuprinse între 2.000 şi 20.000 de lei, declarate neconstituţionale de către CCR în luna mai. Totuşi, iniţiativa legislativă prevede că rămân valabile amenzile date pentru încălcarea măsurilor de izolare la domiciliu şi carantină, precum şi cele aplicate pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice. Iniţiativa urmează să fie transmisă Camerei Deputaţilor, care este forul decizional.

Potrivit unei situaţii prezentate la nivel naţional, până la sfârşitul lunii mai, 300 de mii de oameni au fost amendaţi în România pentru că nu au respectat restricţiile impuse din cauza pandemiei Covid - 19. Valoarea amenzilor date în perioada stării de urgenţă depăşea 130 milioane euro. Ultima zi în care au putut fi depuse contestaţiile a fost 2 iunie.

 

Brăilenii au încasat amenzi, nu glumă. Sute de plângeri

În răspunsul transmis de Judecătoria Brăila, Biroul de Informare şi Relaţii Publice, s-a comunicat o situaţie a contestaţiilor privind amenzile aplicate. Chiar dacă nu există o situaţie strict pe Covid, totuşi în lunile aprilie şi mai se constată o creştere alarmantă a numărului de plângeri, comparativ cu aceeaşi perioadă a anilor anterior. La o simplă analiză, pe site-ul Judecătoriei Brăila, se observă numeroase cauze aflate pe rol ce au ca obiect anularea proceselor verbale de contravenţie.

În situaţia de la Judecătoria Brăila se arată că, în luna mai 2020 au fost înregistrate 485 de plângeri împotriva sancţiunilor aplicate, în timp ce în mai 2019 au fost doar 15 astfel de plângeri, iar în mai 2018 au fost doar 5 astfel de cauze. Şi în luna aprilie 2020 au fost înregistrate 56 de plângeri, faţă de  9 în aprilie 2019 şi una în aprilie 2018.

S-a cerut şi anularea proceselor verbale de contravenţie, cauzele fiind înregistrate pe rolul Judecătoriei Brăila. Astfel, în mai 2020 au fost înregistrate la instanţă 118 cauze prin care s-a cerut anularea contravenţiilor, iar în aprilie, 87 de cauze. Anul trecut, în luna mai, au fost 141 de cereri de anulare a proceselor verbale de contravenţie, tot 141 fiind şi în luna aprilie.

În comunicatul transmis de la Judecătoria Brăila, la solicitarea jurnaliştilor, ni s-a mai comunicat faptul că instanţa nu deţine evidenţe cu privire la prevederile legale în baza cărora au fost aplicate sancţiunile contestate.

Prezentăm în continuare o situaţie a sancţiunilor aplicate de poliţişti pentru nerespectarea prevederilor legale în perioada stării de urgenţă. Astfel, potrivit datelor transmise de Prefectura Brăila, la începutul lunii mai, numai în perioada 16 martie – 28 aprilie, poliţiştii au aplicate 6.268 de sancţiuni, în valoare 14.059.720 lei (circa 3 milioane de euro). Cele mai multe dintre amenzi s-au dat la nivel de municipiu. Poliţiştii au întocmit în perioada menţionată 22 de dosare penale, majoritatea pentru infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor şi fals în declaraţii cu privre la motivul deplasării. Pentru nerespectarea măsurilor de izolare şi carantină au fost date 35 de sancţiuni, în valoare de 124.000 lei, în vreme ce pentru nerespectarea interdicţiilor privind deplasarea au fost 5.113 sancţiuni, în valoare de 12.657.805 lei. În listă au mai fost şi alte sancţiuni contravenţionale la Legea 61/1991 în contextul COVID 19, fiind aplicate 1.120 de sancţiuni în valoare de 1.277.915 lei. De la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila ni s-au confirmat cifrele prezentate, ba chiar ni s-a făcut şi o prezentare a dosarelor penale întocmite pentru nerespectarea Ordonanţelor Militare. La nivelul instituţiei au fost întocmite, în perioada menţionată, 22 de dosare penale, pentru următoarele infracţiuni: 6 pentru infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor; 9 pentru infracţiunea de fals în declaraţii cu privire la motivul deplasării; 1 pentru nerespectarea prevederilor Legii 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice; 21 pentru alte infracţiuni săvârşite în contextul Covid-19.

În situaţia transmisă de la Prefectura Brăila ni s-a comunicat şi numărul sancţiunilor de la nivelul Poliţiei Municipiului Brăila, care se încadrează în numărul total al amenzilor de la nivelul IPJ. Numai în municipiu, totalul sancţiunilor contravenţionale aplicate în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS – CoV 2, în perioada 16 martie - 28 aprilie, a fost de 4.237, în valoare de 8.780.070 lei.

Ulterior primirii comunicatului referitor la perioada 16 martie – 28 aprilie, ni s-au transmis şi datele referitoare la week-end-ul 1 – 3 mai, când s-au mai aplicat alte câteva sute de sancţiuni în valoare totală de peste un milion de lei, adică încă 200.000 de euro. Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu toate aceste sancţiuni aplicate.

Reamintim că, la data de 16 martie, a fost instituită starea de urgenţă în ţara noastră. De atunci s-au emis 12 ordonanţe militare care au restricţionat drepturi fundamentale precum libera circulaţie sau chiar dreptul la educaţie sau sănătate. Două luni mai târziu, la jumătatea lunii mai, Guvernul a înlocuit starea de urgenţă cu cea de alertă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro