Mergi la conţinutul principal

Pistolarii Brailei, controlati la bibilica!

Brailenii care detin arme neletale vor fi verificati la singe, intr-o ampla actiune declansata de Politia Romana la nivel national. Daca pina acum stateau linistiti, detinatorii care au cazierul murdar sau sint inapti din punct de vedere medical sau psihologic vor ramine fara autorizatie. Toate acestea dupa ce au fost inasprite conditiile de a detine, procura si utiliza armele, din cauza numarului mare de incidente stradale inregistrate in tara in ultima perioada.
Controalele vor fi demarate de specialistii Biroului Arme, Explozivi, Substante Toxice (AEST) din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Braila si vor viza atit cele peste 500 de persoane deja autorizate, cit si pe cei care vor dori de acum inainte sa se doteze cu o arma. Practic, fiecare detinator va fi luat inca o data la verificari pentru a fi reautorizat, in baza noilor prevederi ale Legii 245/2004 privind regimul armelor si munitiilor, modificata in luna martie printr-o Ordonanta de Urgenta. Actul normativ aduce masuri restrictive referitoare la modalitatea de obtinere a dreptului de detinere, port si folosire a armamentului, ce nu va mai fi chiar la indemina oricarui brailean doritor sa aiba o arma. Daca pina acum solicitantii nu puteau fi respinsi si aveau nevoie doar de actul de identitate si de o cerere, iar in trei zile primeau o notificare cu care isi puteau cumpara un pistol, acum va trebui sa demonstreze ca prezinta "incredere" sa posede o astfel de arma. Astfel, ei nu trebuie sa fi fost condamnati prin hotarire judecatoreasca ramasa definitiva pentru savirsirea cu intentie a vreunei infractiuni ori sa fie inapti din punct de vedere medical sau psihologic. Daca una dintre aceste conditii nu este indeplinita, solicitantul poate fi refuzat. "Politia Romana a adoptat un plan de masuri care va fi pus in practica la nivel teritorial, prin care unitatile AEST sint obligate sa demareze verificarile necesare autorizarii persoanelor care detin arme, in vederea corelarii noilor prevederi legale cu aspectele deja prevazute de Legea 295/2004. Ordonanta de urgenta prevede, de asemenea, o perioada de tranzitie de sase luni, de la data intrarii in vigoare a actului normativ, pentru cei care detin arme neletale, pentru a se conforma conditiilor de detinere, port si folosire impuse de actuala reglementare. In acest interval, ei trebuie sa se prezinte la Politie, pentru a intra in legalitate", ne-a precizat subcomisar Silviu Jirlaianu, seful Biroului Arme, Explozivi, Substante Toxice.
La expirarea perioadei, respectiv pe data de 17 septembrie, celor care nu s-au prezentat pentru reautorizare li se va anula din oficiu autorizatia, ei raminind doar cu dreptul de detinere a armelor, portul si uzul fiind considerate ilegale. Noile prevederi schimba din contraventie in infractiune detinerea sau portul de arma neletala fara drept, aplicindu-se pedeapsa cu inchisoarea de la 3 luni la 1 an si interzicerea uzului, de la 6 luni la 3 ani. De asemenea, portul armelor neletale este interzis in locuri aglomerate, pe stadioane, in sali de spectacol si la adunari publice, precum si daca detinatorul se afla sub influenta bauturilor alcoolice, produselor sau substantelor stupefiante, a medicamentelor cu efecte similare acestora. De precizat ca toate aceste noi reglementari vor putea fi aplicate in aproximativ doua saptamini, dupa publicarea Normelor Metodologice in Monitorul Oficial.
.
Trei atacuri armate in numai doua luni

In primele patru luni ale acestui an, la Braila nu s-a inregistrat nici un atac armat, insa anul trecut, mai multe personaje din lumea interlopa s-au razboit cu pistoale si sabii, fie in strada fie in diferite localuri. Astfel, pe data de 21 octombrie 2007, discoteca lui "Piciu" din localitatea Tichilesti a fost luata cu asalt de mai multi indivizi inarmati pina in dinti, in frunte cu Titi Sgircitu. Atacatorii au intrat in discoteca ca sa-l caute pe patron, respectiv Ionel Pitulice, care garantase un imprumut acordat unui cunoscut, iar Sgircitu venise sa-i ceara banii inapoi. Pe parcursul incidentului, Sgircitu a purtat un pistol cu gloante de cauciuc, cu care ar fi executat citeva focuri in geamurile discotecii. In seara zilei de 11 decembrie 2007, interlopii au iesit in strada, in zona Pietei Mari, pentru a-si regla "conturile", de data aceasta "actorii principali" fiind oamenii lui Stanel Corbu. Un tinar a fost impuscat in cap si in piept cu un pistol cu gloante de cauciuc, iar un "Hummer" al sefului gruparii din Lacu Dulce si un "Audi A8", ambele in valoare de aproape 200.000 de euro, au fost distruse cu pietre si sabii. La numai citeva zile de la aceasta rafuiala intre interlopi, oamenii legii au reusit sa recupereze trei pistoale furate de un pusti de 19 ani de la agentii unei firme de paza, ce ajunsesera in miinile unui individ care le-a cumparat cu 1,5 milioane de lei vechi. Oamenii legii aveau indicii ca una dintre arme a fost folosita chiar in seara atacului soldat cu devastarea Hummer-ul lui Corbu. Interesant este faptul ca la scurt timp de la acest incident, seful Biroului Arme, Explozivi si Substante Toxice, Horia Cioranu, si-a dat demisia din functia pe care o detinea. Asta dupa ce in seara atacului, sotia lui Stanel Corbu a afirmat ca "politistul Horia" a primit spaga de la mai multe persoane, cite 500 de euro, pentru a le elibera permise de port arma.
Un alt atac armat a avut loc chiar in Ajunul Craciunului, cind mai multi tineri au dat buzna in Pizzeria "Bella Italia" si au bagat groaza in consumatori dupa ce au inceput sa traga cu pistoalele in membrii unei grupari rivale. In urma altercatiei, doi tineri au suferit leziuni superficiale produse prin impuscare si taiere, pentru care au primit ingrijiri medicale la Spitalul Judetean de Urgenta, fara a fi internati. La scurt timp, atacatorii au fost identificati intr-un autoturism BMW, asupra unuia dintre ei fiind gasit un pistol cu bile de cauciuc marca ROHM RG 88, prevazut cu doua incarcatoare, dintre care unul era gol, iar in celalalt se aflau sapte cartuse cu bile de cauciuc, un cartus aflindu-se pe teava armei.

Conditii inasprite in urma luptelor de strada

Necesitatea unor noi conditii de detinere si folosire a armelor de foc neletale si-a facut simtita prezenta dupa numeroasele evenimente inregistrate in strada, la nivel national. Craiova, Bucuresti si Braila au fost puncte fierbinti pe o harta a unor incidente de aceasta natura. "Am considerat necesara inasprirea conditiilor de detinere, procurare, port si utilizare a armelor de foc neletale vazind numarul ingrijorator de mare al incidentelor stradale in care aceste arme sint folosite in mod nepotrivit si, incepind de la momentul aprobarii acestei ordonante, si nelegale. Armele de foc neletale sint utilizate doar pentru evenimente exceptionale care tin de autoaparare, de protectia propriei persoane si nicidecum nu pot fi folosite ca instrument de intimidare sau in reglarile de conturi pe care anumite grupari inteleg sa le transeze in strada", declara la momentul adoptarii Ordonantei ministrul Internelor si Reformei Administrative, Cristian David. Demnitarul a mai apreciat atunci ca este necesara o prezenta "mai vizibila si mai ferma a politiei, care sa descurajeze aceste conflicte, incidente neplacute ce au loc in anumite orase unde gruparile interlope inteleg sa-si rezolve conflictele in strada".
La inceputul anului, in evidentele Politiei Romane erau inregistrate 42.535 de arme neletale (pistoale cu bila de cauciuc, cu aer comprimat si cu gaze). In 2007, in 77 de cazuri acestea au fost folosite ilegal, iar in primele luni ale acestui an au fost inregistrate 28 astfel de situatii, cum ar fi sicanari in trafic, incidente pentru locuri de parcare sau acte de violenta stradala.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro