Piroman în libertate | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
A pus pe jar autorităţile, apoi “a intrat în pământ”

Piroman în libertate

• Gigel Perdutu, individ internat, anul trecut, la Spitalul de Psihiatrie - în prezent dispărut de la domiciliu - a fost trimis în judecată, în contumacie, pentru patru infracţiuni de distrugere prin incendiere • piromanul de 38 de ani a incendiat Loganul părinţilor şi alte două autoturisme - aparţinând Clubului Sportiv Municipal şi unei firme brăilene - precum şi două toalete ecologice de pe Faleză, judecătorii internându-l, cu de-a sila, la Psihiatrie • specialiştii spun că Perdutu a dat foc cu bună-ştiinţă şi că, de fiecare dată, a pus în pericol şi bunuri din vecinătate • bărbatul nu folosea benzină şi nici cocktail-uri Molotov, ci aduna vreascuri, le aşeza sub maşini şi le dădea foc cu chibritul sau bricheta • după declanşarea cercetărilor, piromanul nu a mai fost găsit de poliţie

 

Piroman deosebit de periculos în libertate. Individ cu antecedente penale, Gigel Perdutu, în vârstă de 38 de ani, absolvent a 4 clase primare - adevărat pericol public pentru brăileni şi pentru agoniseala lor - a fost dat pe mâna judecătorilor pentru săvârşirea a patru infracţiuni de distrugere prin incendiere. Potrivit procurorului Gheorghe Velea, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila, în mai puţin de trei luni, Perdutu a incendiat trei autoturisme şi două toalete ecologice aparţinând SC ECO Public SRL Brăila, punând în pericol şi alte bunuri şi chiar siguranţa publică. Piromanul care n-a ezitat să dea foc maşinii părinţilor, în decembrie 2015, a fost internat, provizoriu, la Spitalul de Psihiatrie, în februarie 2016, însă medicii au fost nevoiţi să-l trimită acasă, pentru că expertiza psihiatrică a stabilit că are discernământ în raport cu faptele comise. Din vara anului trecut, Gigel Perdutu a fost căutat de nenumărate ori de poliţie, pentru a fi audiat, însă nici vecinii, nici măcar părinţii nu mai ştiu nimic despre soarta lui.

 

A adunat vreascuri, le-a aşezat sub maşina părinţilor şi le-a dat foc

În ziua de 2 decembrie 2015, tatăl piromanului Gigel Perdutu a sesizat Poliţia Municipiului Brăila, după ce, în noaptea precedentă, fiul său incendiase fără nicio reţinere autoturismul Dacia Logan cu numărul de înmatriculare BR-78-LEO, proprietatea familiei. Loganul fusese parcat în dreptul unei gospodării de pe strada Minerilor, când a fost incendiat de Gigel.

“Conform raportului de expertiză tehnică întocmit de expertul tehnic în procese pirogene şi incendii, ing. Constantin Stănilă, din cadrul Biroului Local Expertize Judiciare Tehnice şi Contabile, incendiul produs la autoturism a avut drept cauză incendierea intenţionată prin aprinderea în prealabil a unor materiale combustibile găsite în zonă şi aşezate sub autoturism (!) sursa probabilă de aprindere fiind flacăra, iar mijlocul prin care s-a produs aprinderea, bricheta. Fiind audiat în calitate de persoană vătămată (...) tatăl numitului Perdutu Gigel a declarat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 15.000 lei, reprezentând distrugerea autoturismului proprietate personală marca Dacia Logan”, precizează procurorul Gheorghe Velea, magistratul care a supravegheat cercetările.

După ce a dat foc maşinii tatălui său, ignorând faptul că era deja anchetat pentru distrugere prin incendiere, Gigel Perdutu a început să bântuie prin oraş şi să dea foc la întâmplare, punând în pericol agoniseala şi chiar vieţile proprietarilor de maşinii şi nu numai.

Pe data de 14 februarie 2016, la Serviciul de Investigaţii Criminale (SIC) al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila a fost înregistrat un nou dosar penal de distrugere prin incendiere, autor fiind acelaşi Gigel Perdutu. Poliţiştii brăileni s-au sesizat din oficiu după ce “o mână criminală” incendiase autoturismul marca Dacia 1310 cu numărul de înmatriculare BR-01-AAB, parcat, culmea, în curtea Clubului Sportiv Municipal Brăila, situat pe strada Carantina nr. 4. Potrivit expertizei tehnice efectuate de acelaşi expert ing. Constantin Stănilă, s-a stabilit că “incendiul produs la autoturismul Dacia 1310 a avut drept cauză incendierea intenţională prin folosirea unor materiale combustibile găsite în zonă şi aşezate sub autoturism”. Piromanul, care a dat foc maşinii parcate nu pe stradă, ci în curtea CSM Brăila, folosise da data aceasta o cutie de chibrituri în loc de brichetă, însă rezultatul a fost acelaşi: autoturismul s-a făcut scrum.

CSM avea să informeze autorităţile judiciare (în decembrie 2016) că nu solicită despăgubiri pentru paguba pricinuită de piroman.

 

Toalete ecologice în flăcări pe Faleza Dunării

Două zile mai târziu, pe 16 februarie 2016, piromanul Gigel Perdutu a lovit din nou. De data aceasta, bărbatul în vârstă de 38 de ani, cu apucături distructive, a dat foc autoturismului Dacia 1307 (avea ce-avea cu mărcile româneşti!) cu numărul de înmatriculare BR-52-AMC, proprietatea unei societăţi comerciale brăilene, care se afla parcat în loc public, undeva la intersecţia străzii Belvedere cu strada Grădinii Publice.

Specialiştii au stabilit şi de data aceasta că e vorba de “incendiere intenţionată prin folosirea unor materiale combustibile”, materiale care, arzând, au propagat incendiul la autoutilitara Dacia 1307 pe care pusese ochii piromanul Perdutu. Inculpatul a folosit, de data aceasta, bricheta.

În aceeaşi zi, precizează procurorul de caz, a fost înregistrat la Poliţia Municipiului Brăila dosarul penal privind incendierea a două grupuri sanitare ecologice amplasate pe Faleza Dunării din Brăila. Expertiza tehnică efectuată de ing. Constantin Stănilă, expertul în procese pirogene şi incendii, a stabilit că incendiul semnalat la cele două toalete ecologice a avut drept cauză incendierea intenţionată cu bricheta. Ce anume l-a determinat pe Gigel Perdutu să dea foc toaletelor eco de pe Faleză, nici până astăzi nu s-a putut stabili cu exactitate. Procurorul de caz precizează:

“După efectuarea expetizei tehnice judiciare, expertul tehnic judiciar specialitatea «Procese pirogene şi incendii» din cadrul Biroului Local Expertize Judiciare Tehnice şi Contabile, ing. Stănilă Constantin, a concluzionat că, în toate cele patru cazuri, incendiile produse au fost de natură să pună în pericol şi alte bunuri”.

Pe data de 19 februarie 2016, Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila a propus instanţei de judecată internarea medicală provizorie a suspectului Perdutu Gigel într-o unitate medicală specializată, “până la însănătoşire sau până la ameliorarea care să înlăture starea de pericol care a determinat luarea măsurii”. Cum era de aşteptat, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Brăila a admis propunerea procurorilor şi l-a trimis pe Gigel Perdutu, cu de-a sila, la Spitalul de Psihiatrie.

Pe data de 24 mai 2016, Serviciul de Medicină Legală Brăila a finalizat expertiza medicală psihiatrică privindu-l pe inculpatul Gigel Perdutu, stabilind, fără putere de tăgadă, că piromanul brăilean are discernământul păstrat în raport cu faptele comise. Între timp, însă, brăileanul care a incendiat trei maşini şi două toalete ecologice a dat bir cu fugiţii.

“Inculpatul Perdutu Gigel a fost căutat la domiciliu şi citat procedural în repetate rânduri, în vederea audierii, însă nu a fost găsit. Din discuţiile purtate cu vecinii şi părinţii nu au putut fi stabilite date concrete, care să conducă la identificarea şi audierea inculpatului”, precizează procurorul de caz.

Demn de remarcat este faptul că nici proprietarul Daciei 1307, nici CSM Brăila, nici măcar SC “ECO Public” SRL nu solicită plata unor despăgubiri pentru bunurile distruse prin incendiere. Singurul care s-a constituit parte civilă în procesul penal este tatăl piromanului Gigel Perdutu, care solicită despăgubiri de 15.000 lei. Dosarul penal a fost trimis deja instanţei de judecată.

 

Un alt piroman, Lăcătuş, a dat foc unei ferme

Magistraţii brăileni l-au condamnat, anul acesta, pe Marius Lăcătuş, de 28 de ani, văcar din comuna Gemenele, la o pedeapsă de 2 ani şi 4 luni închisoare, cu suspendare sub supraveghere, pentru distrugere prin incendiere, obligându-l, totodată, să plătească 137.000 lei cu titlu de despăgubiri civile şi 5.000 lei daune morale către familia Căpităneanu, pe care a năpăstuit-o. Adevărat pericol public pentru gospodarii din Gemenele, Lăcătuş a fost obligat la tratament medical într-o clinică de psihiatire, “până la însănătoşire sau până la obţinerea unei ameliorări care să înlăture starea de pericol”.

Individ cu antecedente penale, inculpatul Marius Lăcătuş a provocat, în noiembrie 2013, un incendiu uriaş la o fermă amplasată la 500 de metri distanţă de localitatea de domiciliu. Flăcările au făcut scrum nu mai puţin de 1.000 de baloţi de lucernă, 30 de baloţi de ovăz, un tractor Fiat şi un fânar de 300 mp. Puţin a lipsit ca incendiul devastator să se extindă şi la fermele învecinate.

Marius Lăcătuş a dat foc fermei cu bună-ştiinţă după ce proprietarul acesteia l-a surprins de mai multe ori cu turma de vaci pe terenul care-i aparţinea şi i-a reproşat că-i distruge culturile agricole. Diagnosticat cu afecţiuni psihice, văcarul a jurat că o să se răzbune, iar în noaptea de 9/10 noiembrie 2013 a trecut de la ameninţări la fapte. Piromanul a luat un bidon cu 3 litri de benzină şi s-a deplasat la ferma Căpităneanu, după care a stropit mai mulţi baloţi de lucernă şi le-a dat foc. Lăcătuş a procedat în mod identic cu tractorul Fiat, iar în scurt timp focul s-a extins cu repeziciune, ameninţând şi fermele din vecinătate. Pompierii brăileni au luptat ore în şir cu flăcările, reuşind să salveze un grajd în care se aflau 50 de bovine. Restul fermei s-a făcut scrum.

Marius Lăcătuş a recunoscut că a dat foc fermei şi s-a lăudat prin sat cu “isprava” sa, afirmând că o va face din nou, dacă i se va da ocazia. Anchetatorii l-au supus testului cu detectorul de minciuni, iar piromanul a recunoscut fără nicio reţinere că a planificat totul şi că a dat foc fermei ca să se răzbune pe familia Căpităneanu. Potrivit expertizei psihiatrice efectuate pe parcursul anchetei penale, Marius Lăcătuş prezintă “personalitate dizarmonică cu risc adaptativ accentuat şi retard mintal uşor”.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro