Pietrele de temelie ale Universului se reaşază | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Pietrele de temelie ale Universului se reaşază

Uitaţi tot ceea ce credeaţi că ştiaţi despre protoni! O echipă internaţională de fizicieni va testa o ipoteză considerată sacră despre protoni - una dintre pietrele de temelie ale Universului - iar rezultatele ar putea rescrie domeniul fizicii nucleare, potrivit TVR.
Rezultatele vor reprezenta un uriaş pas înainte în înţelegerea elementelor de bază ale Universului. Experimentele care se fac acum în Statele Unite doresc să demonstreze că structura protonilor se poate schimba în interiorul nucleului unui atom în anumite condiţii. Dacă acest lucru se va confirma, o mulţime de experimente desfăşurate până acum vor trebui reevaluate.
„Pentru mulţi fizicieni, ideea că structura internă a protonilor se poate schimba în anumite condiţii ar putea părea absurdă, chiar un sacrilegiu", a declarat unul dintre cercetători, Anthony Thomas, de la Universitatea din Adelaide, Australia.
„Pentru alţii ca mine, posibilitatea acestor schimbări interne este material de studiu şi ar putea explica câteva dintre lucrurile mai puţin demonstrate de fizica teoretică".

Implicaţii majore în fizica nucleară

Ce ar însemna faptul că protonii îşi schimbă structura? Pentru activitatea nostră de zi cu zi nu prea mult. Însă, aceasta ar avea implicaţii majore în domeniul fizicii nucleare şi fizicii teoretice. Pentru a înţelege de ce, în primul rând trebuie să cunoaştem din ce sunt făcuţi protonii. Aceştia sunt unele dintre cele mai mici particule, însă în compoziţia lor intră alte particule mai mici numite quarci care sunt ţinute împreună de gluoni. În teoria actuală, protonii din interiorul nucleului unui atom au exact aceeaşi structură ca protonii liberi. Dar, această presupunere nu se potriveşte exact cu cromodinamică cuantică, teoria care descrie interacţiunea dintre quarci şi gluoni. Astfel, protonii din interiorul unui nucleu ar trebui, teoretic, să sufere unele schimbări în anumite niveluri de energie.
Până acum era aproape imposibil de testat această teorie, dar datorită unor noi echipamente ale Acceleratorului de Particule din Virginia, Statele Unite, acest lucru se va schimba.
„Daca trimitem o undă de electroni spre un nucleu putem măsura diferenţa de energie a electronilor eliberaţi şi asta ar reprezenta schimbarea de stare", a declarat Thomas.
Chiar dacă testele vor demonstra sau nu această teorie, rezultatele vor reprezenta un uriaş pas înainte în înţelegerea elementelor de bază ale Universului şi vor duce la o imagine mai clară a ştiinţei care studiază interacţiunea elementelor din jurul nostru. Ar putea reprezenta o nouă paradigmă pentru fizica nucleară, consideră experţii.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro