Mergi la conţinutul principal

Pieţe moderne, susţinere pentru producătorii locali şi produsele bio

Comertul din pieţele brăilene a avut evoluţii interesante, generate de cele mai multe ori de cerere şi ofertă, dar şi de multiple interese şi lupta dintre cei care au dorit să domine acest tip de comerţ.
La început transformarea târgurilor a fost necesară şi bine primită de către brăileni. În cartiere sau zone deja consacrate comerţului au luat naştere pieţele cunoscute în Brăila.
Între anii 1990 şi 2000 piaţa a început să fie dominată de intermediari, care luau locul producătorilor. Prin diverse metode tot mai mulţi producători îşi vindeau marfa către intermediarii care stabileau regulile în pieţe. Erau multe nemulţumiri privind activitatea din pieţe.
Din anul 2004 comerţul în piete a început să piardă în faţa avalanşei de supermarketuri, care ofereau condiţii moderne de comerţ şi posibilitatea să-ţi alegi singur produsele. Dorite la început, supermarketurile au stabilit noi reguli în comerţul din pieţe. Conştienţi că-şi pierd clienţii, comercianţii au căutat la rândul lor diverse metode de atragere a clienţilor.
Azi, accentul începe să fie pus pe producător, produse româneşti, pe comerţ civilizat, dar tendinţa anilor următori va fi pe alimentele bio.

Pieţele vor avea aceeaşi destinaţie şi vor rămâne publice

Pieţele din Brăila, în mandatul meu de primar, îşi vor păstra destinaţia. Niciun metru pătrat din pieţele brăilene nu-şi va schimba proprietarul, iar Piaţa este şi va rămâne publică.

Transformarea pieţelor din Brăila

Proiectele mele pentru pieţele din Brăila sunt simple, uşor de realizat într-o perioadă de timp rezonabilă şi au un impact mare pentru confortul urban. Este obligatoriu să asigurăm condiţii concurenţiale egale pentru toţi comercianţii, astfel încât să avem pieţe moderne, în care nu plouă şi nu bate vântul.
Proiectele de modernizare a pieţelor includ: structura metalică, acoperiş uşor din panouri sandwich, pereţi din geamuri termopan care asigură o vizibilitate sporită şi ventilaţie în partea superioară, climatizare, tarabe moderne.
Climatizarea se va face în funcţie de soluţiile tehnice oferite de proiectant. Vom avea în vedere soluţii moderne cum ar fi: montarea de panouri solare pentru lumină şi căldură, încălzire prin pardoseală pentru a evita pierderile de temperatură datorate geamurilor termopan, dar şi ventiloconvectoare pentru a asigura aer rece vara şi căldură pe timp de iarnă.
Am avut multe discuţii cu producători, comercianţi şi cumpărători având în vedere solicitările acestora pentru a putea finaliza modernizarea pieţelor într-un termen cât mai scurt, la preţuri mici, fără creşteri ale chiriei şi condiţii civilizate de comerţ.
Proiectantul şi constructorul se vor stabili în urma licitaţiilor organizate prin Sistemul Electronic de Achiziţii Publice obligatoriu pentru transparenţa şi cheltuirea raţională a banilor publici.
Termenul de realizare a unei constructii va fi de 3 (trei) luni de la data obţinerii autorizaţiei de construcţie şi eliberarea terenului, iar dimensiunea medie a unei pieţe consider că trebuie să fie între 1.000 m.p. şi 2.500 m.p.
Termen de finalizare asumat pentru primele trei pieţe - decembrie 2017.
Sursa de finanţare pentru primele trei pieţe va fi asigurată prin aport de capital de la bugetul local, din considerente legate de necesitatea modernizării pe termen scurt. Celelalte pieţe vor fi modernizate tot prin aport de capital sau cu fonduri europene, în funcţie de prevederile noilor ghiduri de finanţare ce vor fi lansate.

Accesul în pieţe

În noile pieţe, datorită sistematizării vor fi mai multe tarabe. Prioritate vor avea actualii titulari de contract, dar îi voi încuraja şi pe cei noi.
De cele mai multe ori ne dorim să mâncăm natural şi să alegem produse româneşti. Producătorii vor fi sprijiniţi şi încurajaţi să-şi vândă direct produsele, iar cei care vor dovedi cu documente că vând produse bio vor putea beneficia de preţuri promoţionale.
Situaţia comercianţilor din zona Viziru şi Vidin, care vând zilnic pe trotuar, va fi reglementată. Pentru ca Piaţa să se poată dezvolta trebuie să îi aducem pe toţi în acelaşi loc, sub o formă legală, astfel încât toţi producătorii şi comercianţii să aibă acces în piaţă.

Piaţa de păsări

Piaţa de păsări ce funcţionează doar duminica va fi compartimentată pe categorii: păsări, peşti şi animale de companie. În funcţie de specific, vor fi montate tarabe moderne şi se va asigura medic veterinar.
Termen de realizare - mai 2017

Oborul

Oborul Brăila va fi mult mai eficient compartimentat. Sectoarele îşi vor avea rolul lor bine definit, iar tarabele disponibilizate din pieţele ce vor fi modernizate, vor fi puse la dispoziţia celor care fac micul comerţ la Obor.
Susţin înfiinţarea pieţei de gros, dar prioritatea va fi modernizarea pieţelor din Brăila, care se desfaşoară zilnic şi sunt situate în imediata apropiere a zonelor de locuit.

Grădina Zoologică

Grădina Zoologică aparţine de Administraţia Pieţelor şi Târgurilor şi va fi inclusă într-un program de modernizare cu fonduri europene pentru a asigura condiţii optime pentru păsări şi animale.
Vor fi desfăşurate activităţi de divertisment: călărie, amenajarea unui loc de joacă modern pentru copii, organizarea de evenimente interactive pentru copii şi părinţi.
Pentru prima dată se vor putea comercializa de către Administraţia Pieţelor şi Târgurilor diverse exponate cu îndeplinirea normelor sanitar veterinare: păsări şi animale de companie, suveniruri etc. pentru a creşte veniturile grădinii zoologice, dar şi pentru promovare.
Un element de noutate va fi înfiinţarea unui Pavilion expoziţional în care se vor organiza expoziţii tematice în parteneriat cu alte grădini zoologice şi muzee.
Activitatea de marketing a grădinii zoologice va fi intensificată prin încheierea de parteneriate cu şcolile şi liceele din Brăila pentru desfăşurarea de activităţi comune în cadrul orelor de biologie.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro