Pictura originală a Bisericii “Sf. Mina”, ctitoria lui Nedelcu Chercea, va fi restaurată | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Pictura originală a Bisericii “Sf. Mina”, ctitoria lui Nedelcu Chercea, va fi restaurată

* lucrările de reabilitare a ctitoriei marelui filantrop sunt în derulare, anul trecut fiind reamenajată curtea interioară * anul acesta, parohia "Sf. Mina" intenționează să finalizeze acoperișul și să pună la punct documentația în vederea restaurării picturii originale, realizate de pictorul Cardaș în anul 1928 * municipalitatea a alocat, deja, 400.000 de lei pentru reabilitatea Bisericii "Sf. Mina"

 

Ctitoria soților Nedelcu și Ana P. Chercea, cei mai mari filantropi ai Brăilei, își recapătă strălucirea de odinioară, prin strădania preoților și credincioșilor și cu binecuvântarea ierarhului Dunării de Jos. Acoperișul bisericii se apropie de finalizare, iar cavoul unde-și dorm somnul de veci ctitorii a fost reabilitat. Anul acesta, parohia brăileană intenționează să facă demersuri pentru restaurarea picturii originale a bisericii, realizată de pictorul C. Cardaș, la 1928.

"Tot ceea ce s-a realizat până acum la Biserica "Sf. Mare Mucenic Mina" s-a realizat cu ajutorul credincioșilor și al municipalității. Anul trecut, ne-am propus să reamenajăm curtea și să reabilităm o parte din acoperiș și ne-am atins obiectivele. De asemenea, am finalizat restaurarea picturii din cripta unde-și dorm somnul de veci ctitorii sfântului lăcaș. În 2022, ne propunem să finalizăm acoperișul bisericii și să realizăm partea de documentație în vederea restaurării picturii originale, de la 1928", ne-a spus părintele paroh Cornel Boboc.

Până la finele anului trecut, Primăria Municipiului Brăila a alocat, în mai multe rânduri, suma totală de 400.000 de lei pentru lucrările de reabilitare inițiate la Biserica "Sf. Mina" din cartierul Nedelcu P. Chercea - ctitoria industriașului filantrop cu același nume, numit, post-mortem, cetățean de onoare al Brăilei. În doar nouă ani, Chercea a construit, pe propria cheltuială, Școala de băieți și fete care-i poartă numele (fosta Școală 13), Biserica "Sf. Mina", Primăria și Dispensarul medical din comuna natală și a ridicat și clopotnița celei mai vechi biserici din Brăila, "Sfinții Arhangheli". Tot Nedelcu P. Chercea a ridicat Monumentul eroilor din Primul Război Mondial, așezat la intrarea în fosta comună, mutilat ulterior și batjocorit de infractorii care i-au furat vulturul de bronz și părțile metalice. 

Demn de amintit este faptul că, în anul 1965, preotul brăilean Vasile Frățilă a mutat trupurile soților Nedelcu și Ana Chercea de la Mănăstirea Vladimirești, județul Galați, unde fuseseră înmormântați - așezământ desființat abuziv de autoritățile comuniste, în anii '50, reînființat după 1989 - la Biserica "Sf. Mare Mucenic Mina", unde se află și astăzi.

Până la ora actuală, la ctitoria filantropului Chercea au fost reamenajate curtea și gardul împrejmuitor (cu sprijinul unui evlavios donator, fiu al parohiei), a fost curățată și restaurată Catapeteasma, precum și pictura murală din micul paraclis de la subsol și a fost finalizat mare parte din acoperiș. Au fost curățate, de asemenea, statuile de marmură albă, ușile de stejar masiv care dau la subsol, treptele și cavourile din marmură ale ctitorilor.

Tâmplăria bisericii a fost executată de meșterul D. Penescu, iar sculptura de către sculptorul T. Ciocan. Pictura Bisericii "Sfântul Mare Mucenic Mina" a fost realizată în stil bizantin realist de către pictorul C. Cardaș din Tulcea, în anul 1928. Sculptorul Ciocan a izbutit să cioplească cu dalta, pe ușile de la intrarea în naos, busturile ctitorilor purtând pe brațe biserica închinată Sfântului Mare Mucenic Mina, ocrotitorul chercenilor, precum și minunatele ornamente ale Catapetesmei și ușilor împărătești.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro