Mergi la conţinutul principal

Pictorul Sorin Manolescu, o personalitate prea putin cunoscuta de braileni

La sediul Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Braila, miercuri, incepind cu ora 11.00, a avut loc vernisajul expozitiei "Biografii ale secolului al XX-lea", dedicata pictorului Sorin Manolescu. In a doua parte a evenimentului au fost recompensati elevii cu rezultate deosebite obtinute in cadrul concursurilor si olimpiadelor scolare. Gazda manifestarii a fost directorul DJCCPCN, Ana Harapescu. "Primul moment al evenimentului nostru este dedicat pictorului Sorin Manolescu. Este o personalitate prea putin cunoscuta de braileni. Anul trecut am initiat o activitate ambitioasa, aceea de a recupera si promova personalitatile Brailei, mai putin cunoscute, culmea, de braileni. A doua parte a activitatii noastre, consta in recompensarea, prin carti, a premiantilor judetului Braila la discipline umaniste si cele vocationale. Ne pare rau ca nu am putut extinde aceasta reconoastere si asuprea elevilor de la disciplinele reale si tehnice", a declarat Harapescu.
Initiatorul si realizatorul expozitiei dedicate pictorului Sorin Manolescu este criticul de arta Ana Maria Hartuche. "Secolul XX, care ne este tuturor aproape, pentru ca toti cei de aici am trait un fragment din secolul acesta, este pina la urma un secol despre care avem pareri si cunostinte, secolul acesta ne-a rupt in doua de razboiul mondial care a schimbat lumea, ne este cunoscut, mai degraba, in cea de-a doua jumatate a sa, dintr-o anumita perspectiva. Oameni ca Sorin Manolescu au traversat secolul acesta, ei sint cei care leaga cele doua jumatati, ei sint cei care au avut existente absolut exemplare. Sorin Manolescu a fost o personalitate, o personalitate care era pregatita sa traiasca intr-o cu totul alta lume si care a putut face atit de demn trecerea de la jumatatea aceea buna si frumoasa a vietii sale, in cea de a doua. Am inteles de la el ca se poate depasi, cu demnitate, orice incercare a vietii, ca modestia este o calitate care te ajuta pe tine in orice context. Ii datorez foarte multe domnului Manolescu", a spus Ana Maria Hartuche.
Expozitia cuprinde fotografii originale din colectia Ioanei Manolescu, fiica pictorului, texte aplicative si citeva picturi si desene semnate de Sorin Manolescu, provenite din colectiile Ioanei Manolescu si dintr-o colectie particulara. Continutul expozitiei isi propune sa prezinte o familie reprezentativa pentru Braila anilor 1930 - 1980, prin statutul sau social si cultural, fiind structurata pe secvente: I - Familia, educatia, scoala, II - Inspector al Muncii la Braila si Galati, III - Familia si prietenii, IV - Pictorul, V - Fragmente de mica istorie locala.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro