Mergi la conţinutul principal

Pică sau nu Guvernul Ponta?

Astăzi se votează moţiunea de cenzură, despre care Puterea afirmă că nu are nici o şansă să treacă, pentru că nu are sprijinul necesar. Ar mai lipsi vreo 100 de voturi. Opoziţia nu se lasă intimidată şi a convocat tot pentru astăzi un mare mitingul împotriva guvernului PSD şi a lui Victor Ponta, afirmând că „orice complicitate şi prietenie acum cu PSD-ul lui Ponta şi Guvernul lui Dragnea reprezintă o formă de trădare a românilor".
În opinia preşedintelui interimar al PSD, Liviu Dragnea, un miting organizat de PNL în ziua moţiunii de cenzură poate reprezenta un factor de presiune sau poate fi „un simplu joc de imagine".

Mitingul de la Bucureşti

„Un miting de genul acesta poate să pună presiune, pentru că asta au (liberalii - n.r.) în intenţie, să pună presiune sau este pur şi simplu joc de imagine. Pentru că, vă spun cu toată sinceritatea, mulţi de la ei au vorbit cu mulţi colegi de-ai noştri, spunând că a fost o acţiune nepregătită, intempestivă. Nu cred foarte mult în iniţiativa asta cu moţiunea de cenzură şi mulţi sunt supăraţi pe conducerea bicefală a acestui partid (n.r. - PNL), că i-au aruncat într-o aventură din care nu au niciun fel de câştig, nici politic, nici parlamentar", a declarat Dragnea.
Într-un fel de replică, Alina Gorghiu, copreşedinte PNL, a anunţat că liberalii fac apel atât la filialele partidului din apropierea Capitalei să participe, cât şi la bucureşteni. În acest context, premierul Ponta a declarat că minorităţile nu vor vota moţiunea de cenzură.
„Grupul minorităţilor a fost pentru noi, de la începutul guvernării, un partener foarte serios. De fiecare dată au venit cu proiecte importante pentru minorităţi. Este şi o perioadă specială în care vreau să arătăm, încă o dată, că România este o ţară care de sute de ani trăieşte în pace cu majoritatea, cu minoritatea. Şi cu atât mai mult cu discuţiile astea xenofobe din ultima perioadă vreau să dăm un mesaj foarte foarte clar de normalitate şi de societate modernă. În rest, am discutat proiectele noastre de zi cu zi şi, bineînţeles, faptul că vor susţine în continuare coaliţia de guvernare şi nu votează moţiunea de cenzură, dar asta cred că ştiaţi...", a declarat prim-ministrul Victor Ponta.

Trei ani pierduţi

Pe acest fundal, prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu îl acuză pe premierul Ponta că a blocat un proiect ce viza înfiinţarea încă din 2011, în Ministerul Justiţiei, a Biroului de recuperare a creanţelor. Potrivit spuselor sale, în paralel cu promovarea în Parlament a legii confiscării extinse, biroul înfiinţat la propunerea sa, după ce a consultat expertiza unor instituţii similare din ţări europene şi SUA, în vara lui 2012, era suficient de echipat cu expertiză şi sprijin strategic pentru a fi „scos" din structura ministerului şi lansat ca agenţie autonomă, conectat imediat la reţeaua europeană de instituţii similare.
„Din păcate, sosirea lui Victor Ponta la Palatul Victoria a stopat implicit proiectul. Speram că va fi reluat după o firească perioadă de acomodare a noului ministru şi a noului prim-ministru. N-a fost aşa. Îl aud acum pe ministrul Cazanciuc spunând că vrea o agenţie de recuperare a prejudiciilor. După trei ani pierduţi... De ce s-au pierdut trei ani? Pentru că premierul Ponta n-a dat undă verde proiectului. Sigur, mai bine mai târziu decât niciodată, dar Biroul/Agenţia ar fi avut acum trei ani de experienţă şi s-ar fi aflat în plin proces de recuperare a banilor provenind din infracţiuni, inclusiv a celor dosiţi în străinătate. Ce interes credeţi că a avut premierul Ponta să blocheze trei ani recuperarea banilor furaţi din bugetul statului?", afirmă Predoiu.

Un premier trimis în judecată

În acelaşi spirit, Alina Gorghiu a afirmat că liderii UNPR şi PSD, Gabriel Oprea şi Liviu Dragnea, au timp la moţiune să aleagă între binele public şi egoismul politic de a rămâne la putere. „Până mâine mai e suficient timp ca domnul Oprea, domnul Dragnea, alţi lideri ai partidelor care susţin Guvernul Ponta să aleagă între binele public şi egoismul politic de a rămâne la putere. Vom vedea până mâine care va fi opţiunea politică pe care o vor avea", a declarat, ieri Gorghiu.
La rândul său, copreşedintele PNL Vasile Blaga a subliniat că o regulă a politicii într-un stat democratic este să nu îţi pui interesele personale deasupra intereselor ţării. „Politica la vârf într-un stat democratic are regulile ei scrise şi nescrise. Prima dintre ele este că niciodată nu îţi pui interesele personale deasupra intereselor ţării, ci dimpotrivă. Nu s-a mai întâmplat într-un stat democratic ca un premier trimis în judecată să fie încă în funcţie, să nu îşi dea demisia. Nu doresc răul nici celui mai aprig adversar politic al meu, dar nu despre asta este vorba. Este vorba că avem un prim-ministru trimis în judecată, care se încăpăţânează să rămână în funcţie", a afirmat Blaga.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro