• acest perimetru din Centrul Istoric s-a schimbat radical, în bine, în ultima perioadă, fiind impecabil întreţinut, din punct de vedere peisagistic
Brăila atrage atenţia şi se bucură de o sumedenie de pieţe amplasate în intersecţiile unor străzi sau bulevarde pline de istorie şi reprezentative pentru trecutul şi arhitectura veche a oraşului. Indiscutabil, Piaţa Traian este emblematică prin grupul statuar al împăratului cu acelaşi nume, biserica Sfinţii Arhangheli şi impunătorul ceas “din Centru”. Fântâna arteziană, vecinătatea Teatrului şi a Muzeului de Istorie “Carol I”, dar şi alte edificii, întregesc fericit perimetrul pieţei.
La o scară mult mai mică, şi Piaţa Poligon este un reper de interes turistic şi cultural, dacă e să ne referim la faptul că aici avem Biblioteca Judeţeană “Panait Istrati”, Casa Memorială “Petre Ştefănescu Goangă”, Hotelul “Traian”, Centrul Cultural “Nicăpetre”.
Amenajată în anul 1888, Grădina Poligon a cunoscut în timp mai multe modificări, astfel că la un moment dat dispunea de un bazin cu apă, iar împrejmuirea era din stâlpi cu lanţuri metalice. Astăzi, Piaţa Poligon are în centrul său bustul din bronz al filosofului de mare notorietate, Nae Ionescu. Poate că numele acestuia ar trebui atribuit pieţei de aici, dar până atunci remarcăm aspectul deosebit de îngrijit şi plăcut al întregului perimetru. Locul este unul liniştit, de recreere şi… meditaţie, cu lampadare “de epocă” şi o amenajare peisagistică deosebită, cu flori bine armonizate coloristic şi un gard viu impecabil întreţinut care, prin configuraţia sa, este întrucâtva asemănător cu arta grădinăritului (labirinturile) de la marile castele din Europa. Deci, toate aprecierile, dar şi observaţia că un coş de gunoi distrus de intemperii şi vandalizat nu mai este funcţional, contrastând nedorit cu parcul amintit. Păcat…